Ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε απλές και πρακτικές οδηγίες για να αυτοπροστατευτούν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Καταγράφονται οι σημαντικότερες συχνές πρακτικές στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεών:
Εφοδιασμός εργοδότη και προσωπικού με πιστοποιητικά υγείας και πιστοποιητικά ΕΦΕΤ
Πλήρη εφαρμογή και τήρησης των 7 αρχείων ή να εφοδιαστεί η επιχείρηση με πιστοποιητικό HACCP
Τήρηση των αποστάσεων στο χώρο εργασίας και να αποφεύγεται ο συνωστισμός
Πινακίδες ενημέρωσης για ατομική υγεία
Όσο τον δυνατόν επαρκέστερο φυσικό αερισμό
Συχνότερη συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού
Σχολαστική καθαριότητα σε όλη την επιχείρηση και ειδικά στους κοινόχρηστους χώρους
Η λειτουργία στους νιπτήρες συνιστάται να είναι με φωτοκύτταρο ή ποδοκίνητες
Υπενθύμισης και συνεχής επίβλεψη και φροντίδα για το πλύσιμο των χεριών
Οι κάδοι απορριμμάτων να είναι σκεπαστοί και ποδοκίνητοι
Οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά να απολυμαίνονται
Να αποφεύγονται χειραψίες και ασπασμοί
Να απολυμαίνεται ο τιμοκατάλογος μετά από κάθε χρήση
Προτιμείται τραπεζομάντηλο μιας χρήσης
Ο διανομέας να φοράει μάσκα ή ασπίδα προστασίας και γάντια κατά την παράδοση των γευμάτων
Σερβιτόροι – μετρ – ταμίας – εργαζόμενοι σε καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων υποχρεούνται σε μάσκα και γάντια
Αλλαγή των γαντιών σε κάθε αλλαγή εργασίας
Καθημερινή αλλαγή της στολής του προσωπικού
Δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, προστιθέμενα νύχια, είναι επικίνδυνα για την μετάδοση ιών
Ζητήστε από τους πελάτες τα μετρητά να τα τοποθετούν στον πάγκο και όχι απευθείας στο χέρι. Τοποθετείτε τα χρήματα στον πάγκο όταν επιστρέφετε τα ρέστα.
Να απολυμαίνεται το POS μετά τη χρήση του
Προσοχή σε χειρολαβές, διακόπτες, νιπτήρες, βρύσες και πόμολα σε πόρτες
Να τοποθετούνται σε πολλά σημεία και στο τραπέζι του πελάτη απολυμαντικά
Γάντια, ασπίδα προσώπου, μάσκες, ειδικός ρουχισμός, στο προσωπικό βαρύνουν τον εργοδότη

Μοιράσου το άρθρο: