Ειρήνη Σαρίογλου: «Η ιστορία υπονομεύεται από το Εκπαιδευτικό Σύστημα.»

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ « Πέρα από τα σύνορα» θεσμοθετήθηκε πριν από πέντε χρόνια το 2016 με στόχο να φέρουμε όλο των κόσμο στο Καστελόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελόριζο στον κόσμο.» δηλώνει η κα Ειρήνη Σαρίογλου, γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και εξηγεί πως το Φεστιβάλ αυτό «είναι μια πολιτιστική γιορτή που αφορά μικρούς και μεγάλους διεξάγεται κάθε χρόνο στο Καστελόριζο, το διάστημα 23 με 30 Αυγούστου.»

Κάθε χρόνο οι διοργανωτές λαμβάνουν περίπου 500 και 600 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, τουλάχιστον από τριάντα διαφορετικές χώρες, και επιλέγουν τα 25 καλύτερα να διαγωνιστούν. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, ο διαγωνισμός που αφορά στο ιστορικό ντοκιμαντέρ και στο κοινωνικοπολιτικό ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία απομένει κάθε χρόνο η Βουλή των Ελλήνων και η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ίσως η επιτυχία του φεστιβάλ μας να οφείλεται στο ότι έχει κάτι να προσφέρει σε όλες τις ηλικίες» δηλώνει η κα Σαρίογλου και προσθέτει «Για παράδειγμα πέρσι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να μυήσουμε τα παιδιά στην αξία της ιστορίας. Υλοποιήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με το Ίδρυμα Ευγενίδη. Παράλληλα, είχαμε παραστάσεις με το θέατρο Σκιών Ξάνθης, αλλά και τον σπουδαίο παραμυθά, τον κ. Δημήτρη Αβούρη. Επίσης, διοργανώθηκαν μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης, αλλά και μαθήματα κολύμβησης .»

Ειρήνη Σαρίογλου: «Η ιστορία υπονομεύεται από το Εκπαιδευτικό Σύστημα.»
Η κα Ειρήνη Σαρίογλου, γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών

Η τελευταία έκδοση του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και το τελευταίο ντοκιμαντέρ αφορούσε την ιστορία του Καστελόριζου και έτσι έγινε η αρχή. Αρχικά ήθελαν οι υπεύθυνοι να παρουσιάσουν και το βιβλίο και το ντοκιμαντέρ, όμως, ήταν πολυέξοδο, πολυδάπανο, να επισκεφτούν το νησί μόνο για μια προβολή. Μετά από συζητήσεις κατέληξαν να θεσμοθετήσουν ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, όπου και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τις δικές του παραγωγές εκτός διαγωνισμού. «Αυτό πιστεύαμε ότι θα είναι πιο ωφέλιμο για το ίδιο το νησί.» δηλώνει η κα Σαρίογλου.

Παράλληλα, εξηγεί ότι προσπαθούν να «μετατραπούν» σε μια «γέφυρα» μεταξύ των Καστελοριζιών στην Αυστραλία, καθώς εκεί ζουν και ευημερούν σήμερα 100.000 Καστελοριζιοί. «Να κάνουμε αυτή την «γέφυρα» με την Αυστραλία και το Καστελόριζο. Μας κάλεσαν πέρσι, περιοδεύσαμε στην Αυστραλία , δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οι Καστελοριζιοί της Αυστραλίας γι αυτό το εγχείρημα που μεγαλώνει διαρκώς» δηλώνει προσθέτοντας «Κάθε χρόνο έχουμε ένα τιμώμενο κανάλι, πριν δύο χρόνια ήταν η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή είναι σταθερός αρωγός των προσπαθειών μας. Και έχουμε κάθε χρόνο το τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Πέρσι ήταν το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου με την λήξη του Φεστιβάλ μας κάλεσε να προβάλουμε τις βραβευμένες ταινίες. Πρόπερσι ήταν το Πανεπιστήμιο του Γιορκ. Τους φιλοξενήσαμε και με το πέρας του Φεστιβάλ ταξιδέψαμε στο Γιορκ για να προβάλουμε τις ταινίες και να μιλήσουμε για την ιστορία του Καστελορίζου, σκοπός μας είναι αυτός.»

Μιλώντας για την ιστορία, την αξία της γνώσης και της μνήμης η κα Σαρίογλου υποστηρίζει πως θα πρέπει να θυμηθούμε και να μην ξεχάσουμε ποτέ το στίχο του Αναγνωστάκη. « Θυμάμαι άρα υπάρχω». «Χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχει πολιτισμός, δεν υπάρχει μέλλον. Η ιστορία υπονομεύεται από το Εκπαιδευτικό Σύστημα. Για τα 200 χρόνια της Επανάστασης που πλησιάζουν το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών το μόνο πράγμα που θα κάνει σε δύο χρόνια θα είναι να παρουσιάσει τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας 5ης και 6ης Δημοτικού. Αν μου λέγατε μια αιτία στην Ελλάδα για να κάνουμε Επανάσταση θα σας έλεγα τα πολύ κακογραμμένα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας 5ης και 6ης δημοτικού.» τονίζει και προσθέτει «Είμαι 47 ετών, ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας και αδυνατώ να τα κατανοήσω.»
Η κα Σαρίογλου υποστηρίζει πως δεν την γνωρίζουν την ιστορία οι Έλληνες. «Είναι πάρα πολύ σημαντική η ιστορία» επισημαίνει προσθέτοντας με νόημα « Δεν χρειάζεται να επιλέξετε να γίνεται ιστορικός για να ξέρετε ιστορία, αλλά είναι προϋπόθεση για να αγαπήσετε την πατρίδας σας, τον τόπο σας, το χωριό σας. Αν δεν γνωρίζετε την ιστορία της Κομοτηνής, δεν θα την αγαπήσετε την Κομοτηνή ποτέ.»
Φώτο: Η κα Ειρήνη Σαρίογλου, γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος