Η Ροδόπη Στακοπούλου είναι πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής από το 2019. Την συναντήσαμε Τρίτη απόγευμα. Εκείνη, μέρος ενός κύκλου αποτελούμενος από άλλες γυναίκες μέλη, κρατούσε ένα βιβλίο και τα υπόλοιπα  μέρη της παρέας σχολίαζαν αυτό που μόλις είχαν διαβάσει. Λίγα λεπτά μετά την απρόσκλητη επίσκεψή μου είχα πληροφορηθεί ότι το ανοιχτό κέντρο υποδέχεται τις ομάδες της ΧΕΝ Κομοτηνής.

«Λειτουργούν δύο ομάδες βιβλίου- φιλααναγνωσίας. Ομάδα κοινωνικής στήριξης και ομάδα νέων γυναικών . Τέσσερις ομάδες με διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικούς σκοπούς» εξήγησε η κα Στακοπούλου σημειώνοντας πως « Η πιο δυναμική ομάδα είναι η ομάδα Κοινωνικής Στήριξης , όπως και η ομάδα νέων γυναικών. Η ομάδα αυτή είναι το ζητούμενο γιατί η ΧΕΝ απευθύνεται σε νέα κορίτσια. Στηρίζει νέες κοπέλες, θέλει, έχει σκοπό και καλεί τα νέα κορίτσια να συμμετέχουν στα προγράμματα της ΧΕΝ, να γίνουν εθελόντριες της ΧΕΝ γιατί μέσα από τα προγράμματα της ΧΕΝ θα καταλάβουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που έχει μια νέα γυναίκα σε όλους τους τομείς, ακόμη και σε θέματα υγείας ή  και βίας στον εργασιακό χώρο .» Αυτή τη στιγμή η ΧΕΝ αριθμεί 40 μέλη. Υπάρχουν και κάποιες κυρίες που είναι μέλη της ΧΕΝ αλλά λόγω ηλικίας, κόπωσης όχι και τόσο ενεργές. «Επί 43 συνεχή χρόνια ήταν κοντά στην ΧΕΝ» σημείωσε με καμάρι για τα μέλη αυτά η πρόεδρος και μίλησε για ένα διαφορετικό πρόγραμμα.

Το Δ.Σ. της ΧΕΝ Κομοτηνής

Το 2019 και το 2020 τρέχει το πρόγραμμα «Η βία κατά των γυναικών στο χώρο και στο χρόνο». Είναι ένα πανελλήνιο διετές πρόγραμμα. «Ένα πολύ μεγάλο, πολύ ενδιαφέρον, πολύ επίκαιρο που αφορά όλες τις γυναίκες του κόσμου» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος προσθέτοντας πως το πρόγραμμα ονομάζεται: «Η Άννα ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο». «Η Άννα είναι μια νέα γυναίκα και γνωρίζει την βία σε όλο τον κόσμο. Εξετάζουμε τη θέση της γυναίκας στην δική μας πατρίδα, την βία κατά των γυναικών , που δεν είναι μόνο συναισθηματική, ψυχολογική. Η φτώχεια είναι ένα είδος βίας, από τις χειρότερες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος» δηλώνει η δραστήρια πρόεδρος και εξηγεί πως «Η οικονομική κρίση δυστυχώς έφερε και αυτή τη βία στις γυναίκες , την έχουν νιώσει και την έχουν ζήσει πάρα πολλοί και εμείς είμαστε κοντά τους. Βοηθάμε και τέτοιες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, αρκεί να έρθει κάποιος και να μας το κοινοποιήσει. Συνεργαζόμαστε με το συμβουλευτικό κέντρο Κομοτηνής. Την κακοποιημένη γυναίκα. Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε άλλοτε υλικά κι άλλοτε προσφέροντας νομική βοήθεια δωρεάν.»

Τέλος, δεν παραλείπει να προτρέψει τις γυναίκες να ανοίξουν την πόρτα της ΧΕΝ, να μην διστάσουν να μιλήσουν γι αυτά τα οποία έχουν υποστεί . «Το πιο βασικό πράγμα είναι να μιλήσουν δεν πρέπει να είναι οι πόρτες μας κλειστές. Αυτό το ταμπού το τι συμβαίνει σε κάθε οικογένεια να είναι το μυστικό της οικογένειας, το βλέπουμε πολλές φορές , αυτό γεννά θύματα. Να μιλήσουμε και να πούμε καθετί που μας κάνει να νιώθουμε τη βία που μπορεί να είναι και συναισθηματική.» δηλώνει και σημειώνει πως « Αυτή είναι η χειρότερη μορφή βίας γιατί βάζει στη γυναίκα ενοχή κι αυτό είναι που δεν μπορεί να την απελευθερώσει γίνεται ενοχική και δεν μπορεί να μιλήσει.» Καταλήγοντας με τη σημείωση: «Καλό είναι , ο,τιδήποτε μας συμβαίνει, να ανοιγόμαστε είτε στους φίλους μας, είτε στα κέντρα που υπάρχουν και να μιλάμε.»
Φώτο: Το ΔΣ της ΧΕΝ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: