Πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες-σ.σ. ανάμεσά τους και εμείς- στον Παραμυθένιο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα, ο οποίος επιβεβαιώνεται ως ο νούμερο ΈΝΑ Χριστουγεννιάτικος Προορισμός για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια και… ακόμα παραπέρα…!!!


Όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στον ένατο για φέτος χρόνο λειτουργίας, το μόνο σίγουρο για τους επισκέπτες είναι πως η φαντασία τους δεν θα απογοητευθεί,αλλά θα ξεπερασθεί από το μεράκι, τον σχεδιασμό και τον εθελοντισμό των ανθρώπων που υποστήριξαν αυτό το εγχείρημα!


Ο Μύλος, -όπου τρύπωσαν τα Ξωτικά των Χριστουγέννων- είναι ένα κτίριο του 1800, όπου οι Αγρότες έδιναν το σιτάρι του για να γίνει αλεύρι. Υπήρξε ένα εμβληματικό κτίριο, όπου οι κύλινδροι με τη βοήθεια του ποταμού Ληθαίου, μετέτρεπαν το σιτάρι σε αλεύρι και μάλιστα η παραγωγή ξεπερνούσε τους 17.000 τόνους!
Μετά την παραχώρηση του κτιρίου την δεκαετία του ’80, λειτούργησε και λειτουργεί ως Βιομηχανικό Μουσείο, εμπλουτισμένο με φωτογραφίες της εποχής και με εικόνες από την καθημερινή του λειτουργία και την ζωή των ανθρώπων!


Πριν από 9 χρόνια, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής για διοργάνωση εκδηλώσεων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, μπήκαν οι βάσεις για την αξιοποίηση του Μύλου και ως Χριστουγεννιάτικου αξιοθέατου και πλέον ως τον πιο αγαπημένο Χριστουγεννιάτικου προορισμού για την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.
Η επισκεψιμότητά του ενός εκατομμυρίου το αποδεικνύει και το πιστοποιεί.
Στόχος του Δημάρχου να διατηρήσει τα Τρίκαλα, ως πόλη πρότυπο σε όλη την Ελλάδα. ΄Ηδη ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται εδώ και 2 χρόνια. Οι δημότες Τρικάλων παίρνουν τα απαραίτητα έγγραφά τους από το Ηλεκτρονικό ΚΕΠ. ΕΠίσης δεν θα μπορούσε η περιοχή των Τρικάλων με μια στέρεη και ισχυρή βάση στον πρωτογενή τομέα, να απουσιάζει σχεδιασμός για την σύνδεση του μύθου-σ.σ. όπου μύθος κρυμμένη αλήθεια- με την επιχειρηματικότητα, τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό!
Ο Δήμος Τρικάλων στο πρότζεκτ «Ασκληπιός» έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει τα βότανα του Ασκληπιού-του πρώτου Γιατρού χωρίς Σύνορα-να τα καλλιεργήσει με συμβόλαιο Γεωργίας και να τα συνδέσει με τα πλούσια τοπικά προϊόντα του. Λόγου χάρη, το περίφημο λουκάνικο Τρικάλων με την ρίγανη του Ασκληπιού κ.α.
Μάλιστα από τα χρήματα της λειτουργίας του Μύλου των Ξωτικών ο Δήμος έχει δημιουργήσει έναν κόμβο καινοτομίας και υποστηρίζει τους νέους επιχειρηματίες και τις ιδέες τους!
Στόχος λοιπόν Τρίκαλα για όλες τις εποχές του χρόνου!
Στο ερώτημα ποια είναι τα τρία καλά των Τρικάλων, ο κ. Παπαστεργίου είπε για το νερό, τις γυναίκες και τα γλυκά που προσθέσαμε εμείς, αλλά τα καλά των Τρικάλων μπορεί να τα χαρεί κυρίως, όποιος τα επισκεφθεί και συνδυάσει και κοντινές εκδορμές στα Μετέωρα, στη λίμνη Πλαστήρα κ.α.

ΥΓ: Ο Μύλος των Ξωτικών ξεκίνησε στα τέλη Νοέμβρη και θα είναι ανοικτός μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Μοιράσου το άρθρο: