Την 1η Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα καφέ, αν και καθημερινά το μαγικό φυτό που γίνεται αγαπημένο ρόφημα έχει την δική του ξεχωριστή θέση στις ζωές των περισσοτέρων. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά να  «εκτιμά» τον καφέ είναι ο Βασίλης Κέκκερης, συνταξιούχος καφεκόπτης πια, αλλά και λάτρης των ελληνικών καφενείων. Έτσι, έχει εμπλουτίσει την μεγάλη συλλογή με πίνακες ζωγραφικής που διαθέτει με πολλές σκηνές καφενείου.

Ο κος Βασίλης Κέκκερης συλλέκτης έργων ζωγραφικής μιλά πάντα με ενθουσιασμό για τους πίνακες ζωγραφικής που κατάφερε ή δεν κατάφερε να αποκτήσει και να εμπλουτίσει την συλλογή του.

«Οι τελευταίοι πίνακες που μου άρεσαν, αλλά δεν κατάφερα να αποκτήσω ήταν ενός ζωγράφου της Αλεξανδρούπολης» μας είπε. Ο κος Βασίλης Κέκκερης συλλέκτης έργων ζωγραφικής μιλά πάντα με ενθουσιασμό για τους πίνακες ζωγραφικής που κατάφερε ή δεν κατάφερε να αποκτήσει και να εμπλουτίσει την συλλογή του. Συλλέκτης έργων που απεικονίζουν σκηνές καφενείου επισκέπτεται συχνά εκθέσεις ζωγραφικής και συμμετέχει ακόμη πιο συχνά σε «ζωηρές» όπως τις ονομάζει δημοπρασίες εντοπίζοντας «πολύ όμορφα έργα».

«Είναι δύσκολη χρονιά για την τέχνη αυτή που διανύουμε λόγω του κορονοϊου.» σημειώνει και συζητώντας μαζί του σε μια …έκθεση ζωγραφικής μαθαίνουμε για την εκτίμηση ενός συμβούλου που επιβεβαίωσε τις αγορές του, για τις οποίες έχει ξοδέψει μια περιουσία, αλλά και του έδωσε νέα κατεύθυνση. «Αυτή η εκτίμηση μου «άνοιξε τα μάτια». Σταμάτησα να αγοράζω ο,τι άλλο, εκτός αν βρω κάτι εξαιρετικό, και αγοράζω μόνο σκηνές καφενείου» δηλώνει αποκαλύπτοντας έτσι και τον λόγο που πολλές σκηνές καφενείου είναι μέρος της συλλογής του. Καφενεία από όλη την Ελλάδα, έργα γνωστών, αλλά όχι και τόσο γνωστών ζωγράφων. «Δεν «κυνηγάω» φίρμες, είναι ακριβές, βλέπω τα έργα κι αν μ’ αρέσει κάτι το παίρνω.» σημειώνει μιλώντας για ευκαιρίες που δίνονται προσαρμοσμένες στην εποχή μας. Ωστόσο, από την συλλογή του δεν λείπουν και έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Κόντογλου. «Λένε πως στην Κατοχή για τρία τέσσερα σακιά αλεύρι πούλησε το σπίτι του.» σημειώνει γνωρίζοντας πάντα άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες για τα έργα των ζωγράφων που αγαπά. Όπως και για την ζωγραφική, την μεγάλη του αγάπη, συνήθεια όμοια με αυτή του καφέ.
Φώτο: Ο κος Βασίλης Κέκκερης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: