Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κομοτηνή οι πρώτοι γονείς των παιδιών που περνούν σε κάποια από τα Τμήματα του ΔΠΘ κι αναζητούν φοιτητική στέγη. Είναι εκείνοι που παίρνουν και τα πρώτα μηνύματα από την αγορά της πόλης αλλά και τις πρώτες εικόνες από τις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση. Άλλωστε, η Κομοτηνή έχει παράδοση στη φοιτητική στέγη…

«Οι τιμές είναι τσιμπημένες» παρατηρεί πατέρας από την Έδεσσα που ο γιός του περνά στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και προσθέτει ανήσυχα πως ίσως συναντήσει και κάποιες δυσκολίες στην εξεύρεση του κατάλληλου σπιτιού. Τα παιδιά έχουν πάντα τις δικές τους απαιτήσεις και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με τα δικά τους φοιτητικά χρόνια, πριν τουλάχιστον τρεις και τέσσερις δεκαετίες.

200 ευρώ τα «studio», 250 ευρώ τα «δυαράκια»… «Οι καιροί είναι δύσκολοι θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλές οι τιμές» παρατηρεί και σημειώνει πως είναι μια διαδικασία που όχι μόνο κουράζει, αλλά και είναι και πολυέξοδη. «Κάναμε ένα μακρινό ταξίδι, θα μείνουμε και και κάποια βράδια σε ξενοδοχείο , θα υπάρξουν και έξοδα για φαγητό, οπότε θα φύγουν αρκετά χρήματα σε μια εποχή που τα ελληνικά νοικοκυριά όλα τα μετράνε.»

Λίγα μέτρα πιο εκεί άλλο ζευγάρι γονιών προσπαθεί να εντοπίσει το καλύτερο για τη φοιτήτρια κόρη. Η περσινή κατοικία δεν κρίνεται πια κατάλληλη, οπότε από την αρχή ξεκινά ξανά η προσπάθεια για την εξεύρεση μιας άλλης, πιο σύγχρονης, πιο κοντά στο κέντρο.
Το κέντρο, τα έπιπλα, η κοντινή απόσταση από τις στάσεις των αστικών, η αυτόνομη θέρμανση και το internet ανεβάζουν το κόστος. “Διακοπές δεν πήγαμε φέτος, ήρθαμε στην Κομοτηνή για να βρούμε σπίτι, θα μείνουμε και δυο τρεις μέρες παραπάνω” παρατηρούν απολαμβάνοντας τη δροσιά του πάρκου.

Νέοι στην περιοχή ή περσινοί γνώριμοι όλοι τους εύχονται οι τιμές να είναι πιο προσιτές. ‘Άλλωστε είναι εκείνοι που θα επωμιστούν το οικονομικό βάρος, όσο διαρκούν τα χρόνια των σπουδών των παιδιών τους. «Να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά που θα έρθουν στην πόλη και καλές τιμές» προτρέπουν τους ντόπιους, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες κι εύχονται μαζί γνωρίζοντας πως έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν στην Κομοτηνή για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια…
Φώτο: Ενοικιαστήρια στην Κομοτηνή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: