Εντοπίστηκε Φυτόπλασμα σε καλλιέργειες ΑΦΦ στον Έβρο

Κρούσματα του παθογόνου μικροργανισμού Φυτόπλασμα εντοπίσθηκε σε καλλιέργειες Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών(ΑΦΦ) στην Κοζάνη και σε δύο καλλιέργειες στην Αλεξ/πολη.

Το πρόβλημα του Φυτοπλάσματος υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία και Βουλγαρία.
Οι προειδοποιήσεις από τους υπευθύνους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα της Βόρειας Ελλάδας, τόσο από την Προϊσταμένη, Ελένη Μαλούπα, όσο και από το υπόλοιπο προσωπικό των Ερευνητών- Κατερίνα Γρηγοριάδου-, ήταν έντονες και επέμειναν στα σεμινάρια και στις παρουσιάσεις που κάνουν ανά την Ελλάδα, στους ήδη και στους εν δυνάμει καλλιεργητές των ΑΦΦ, πως τα φυτά που θα αγοράζουν, κυρίως από το εξωτερικό, ως πολλαπλασιαστικό υλικό, θα πρέπει να συνοδεύεται από ΦΥΤΟΫΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ.
Δυστυχώς αυτό δεν εισακούστηκε στο βαθμό που θα έπρεπε και έτσι εντοπίστηκαν κρούσματα φυτοπλάσματος πρώτα στην Κοζάνη.
Στην περιοχή του Έβρου, παρουσιάστηκαν τα κρούσματα τον Ιανουάριο, αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής -ΔΑΟΚ- Έβρου, έκανε την γνωστοποίηση στην ιστοσελίδα της μόνο, χωρίς να προβεί σε άλλου τύπου ανακοινώσεις πιο άμεσες και προσωπικές, προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση για λήψη δειγμάτων και αποστολή στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, για άμεση αντιμετώπιση.
Η συζήτηση για την εξάπλωση του Φυτοπλάσματος και η καταπολέμησή του, ξεκίνησε από τον Απρίλιο και μετά… Τα δε δείγματα που ελήφθησαν στην αρχή, δεν είναι σίγουρο ότι απεικονίζουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος
Αξίζει να σημειωθεί πως το Φυτόπλασμα δεν καταπολεμάται, ωστόσο μπορεί να περιορισθεί δραστικά στην αρχή, με εκρίζωση ακόμα και φυτών αν είναι λίγα. Επίσης θα πρέπει πάντα οι καλλιέργειες με τα ΑΦΦ να είναι καθαρές από ζιζάνια και αγριόχορτα, καθώς εκεί βρίσκονται τα έντομα που το μεταδίδουν, όπως το τζιτζίκι και η ακρίδα, που αυτά πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα και το εξαπλώνουν παντού.
Οι καλλιεργητές των ΑΦΦ θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα από τις προσβολές στα φυτά των καλλιεργειών τους, πως τα φύλλα κιτρινίζουν και υπάρχει μια συστροφή, ένα «τσαλάκωμα» και τελικά το φυτό οδηγείται στην ξήρανση.
Για την καλύτερη ενημέρωση των καλλιεργητών τώρα η ΔΑΟΚ Έβρου, διοργανώνει αύριο Πέμπτη ημερίδα σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, στις 9:30 π.μ στο Νομαρχείο Αλεξ/πολης, όπου το παρόν τους θα δώσουν και ερευνητές από το Μπενάκειο Ινστιτούτο, σε μια προσπάθεια να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις αντιμετώπισης και πρόληψης. Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν και τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν.΄
Εντοπίστηκε Φυτόπλασμα σε καλλιέργειες ΑΦΦ στον Έβρο
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Θράκης Θησαυρός», Πασχάλης Παπαδάκης, -Γεωπόνος και πρώην Δ/ντης της ΔΑΟΚ Έβρου-, κάλεσε όλους τους καλλιεργητές, να έλθουν στην ημερίδα και να ενημερωθούν.
Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 28 μέλη, από καλλιεργητές ΑΦΦ, από Ροδόπη και Έβρο και υπάρχει ενδιαφέρον και από νέους καλλιεργητές να ενταχθούν. Ειδικά τώρα που θα τεθούν σε λειτουργία τα αποστακτήρια, ένα φέτος και δύο του χρόνου.
Ο κ. Παπαδάκης, σημειώνουμε, ακούραστος μαχητής για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και πρωταγωνιστής για την ίδρυση του Συνεταιρισμού ΑΦΦ στη Θράκη, με όργωμα πριν 5 χρόνια όλων των περιοχών της Θράκης, με επαφές και ημερίδες με Αγρότες και καλλιεργητές… Το όραμά του; Να γίνει όλος ο Έβρος (σ.σ. και η Ροδόπη γιατί όχι) ΜΩΒ στο υπέροχο ανθισμένο χρώμα της Λεβάντας!!!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος