Μύρισε μούστο η πλατεία της Κομοτηνής, από το πατητήρι σταφυλιών που έστησε ο Σύλλογος Ανατολικο-Ρωμυλιωτών Κομοτηνής, στο πλαίσιο της δεύτερης γιορτής τρύγου!


Η φετινή «προσθήκη» του παραδοσιακού πατητηριού και τα μικρά παιδιά που πάτησαν τα σταφύλια για να βγει ο μούστος και μετά να κυλήσουν τα υπόλοιπα στάδια της οινοποίησης, πραγματικά «φώτισε» την αναβίωση του τρύγου, έδωσε γνώσεις στη νέα γενιά για το πώς γίνεται το κρασί, ενώ οι παλαιότεροι συγκινήθηκαν, καθώς μεταφέρθηκαν νοερά σε άλλες εποχές!

Στην πλατεία Ειρήνης το σταφύλι ήταν άφθονο και δωρεάν για τον πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε να δει το πατητήρι στη μέση της πλατείας και κυρίως τα μικρά παιδιά να μυούνται στην παράδοση, με αυτό τον βιωματικό τρόπο!


Φυσικά το παρόν το δυναμικό έδωσαν τα σουβλάκια και τα αναψυκτικά, ενώ η το μουσικό στίγμα της εκδήλωσης ήταν ξεχωριστό από την καθ’ όλα αγαπημένη Εβρίτικη Ζυγιά, που με τα τραγούδια παρέσυρε τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος, του χρόνου το πατητήρι θα είναι μεγαλύτερο και θα εμπλακούν και …μεγαλύτερα παιδιά…
Μάλιστα για του χρόνου υπάρχει η σκέψη η αναβίωση να γίνει κοντά σε καλλιέργεια αμπέλου…

Σήμερα το διήμερο των εκδηλώσεων των Ανατολικο-Ρωμυλιωτών ολοκληρώνεται με μια σπουδαία ημερίδα για τους ήχους, τα όργανα, τα τραγούδια και τους χορούς της Βόρειας Θράκης!
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στις 18:30 μ.μ. και απευθύνεται στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στους λαογραφικούς/πολιτιστικούς συλλόγους, στους συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, στα ωδεία και στις μουσικές σχολές και γενικότερα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πρόσωπα που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη μελέτη και ανάδειξη της μουσικής ιστορίας της Αν. Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης και του πολιτισμού της.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει ιστορική αναδρομή της διαδρομής των προσφύγων της Αν.Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης έως της εγκατάστασής τους στην ελλαδικό χώρο καθώς και της μουσικής παράδοσης που μετέφεραν.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάλυση των μουσικών οργάνων από εισηγητές-μουσικούς και αναφορά στους ντόπιους συλλόγους με ρίζες καταγωγής από τις περιοχές της Αν.Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης .
Τέλος θα παρουσιαστεί το ηχόχρωμα της κάθε περιοχής ξεχωριστά με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και χορευτικών ομάδων. Κύριος σκοπός είναι η δημιουργία ερεθισμάτων πολιτισμού στους πολίτες με κριτήριο πάντα την ποιότητα. Εισηγητές της ημερίδας είναι : Κούκος Σπύρος/Λιτούδης Παύλος/Μπόζογλου Νίκος/Πασόπουλος Στρατής /Παύλου Λευτέρης/Στράτος Σπύρος.
Η Ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. _________________________________
Το διήμερο των εκδηλώσεων στηρίζουν το Υφυπουργείο Εσωτερικών(Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και ειδικά το πρόγραμμα «Δημιουργώ», η ΔΚΕΠΑΚ και ο Δήμος Κομοτηνής.
Χορηγός προβολής είναι η ΕΡΤ!

Μοιράσου το άρθρο: