«Κάθε χρόνο δίνουμε και εισπράττουμε χαρές, φέτος ήταν μεγαλύτερη η ικανοποίηση που πήραμε. Ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε αποφοίτους που είχαν συμπληρώσει τρία χρόνια μαθητείας στο Λύκειο μας οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οπότε, μετά το απολυτήριο ακολούθησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και είχαν όλοι οι μαθητές επιτυχίες.» δηλώνει φανερά ικανοποιημένη η κα Θεοδώρα Κορδοκονίδου, φιλόλογος – διευθύντρια στο Εσπερινό Λύκειο Κομοτηνής από την αρχή της λειτουργίας του σχολείου, πριν τρία χρόνια.

Θεοδώρα Κορδοκονίδου: Όσοι έχουν ένα όνειρο, ένα απωθημένο θα πρέπει να το τολμήσουν.

Ε.Μεϊμέτη,Θ.Κορδοκονίδου,Α.Λοϊζίδης

Πρωταρχικός στόχος των μαθητών και των μαθητριών ήταν να πάρουν απολυτήριο. Ο καθένας και η καθεμιά για τους δικούς του λόγους ανέβασε τον πήχη όσο το δυνατόν πιο ψηλά με την ελπίδα ότι το απολυτήριο θα τους ανοίξει επαγγελματικές πόρτες και θα τους βελτιώσει τη ζωή τους. «Υπήρχε ένα εύρος ηλικιών, μαθητές των 18 ετών, αλλά και των 50 ετών.» δήλωσε η κα Κορδοκονίδου σημειώνοντας πως αυτό επιφέρει πάντα μια μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς όσο πιο μικρές είναι οι ηλικίες, τόσο πιο εύκολο είναι βασικά να πειθαρχήσουν, να διαβάσουν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σχολείου. Και οι μεγάλοι όμως έδειξαν συνέπεια , κατανόηση. «Ο συγκερασμός των ηλικιών έρχεται με την πάροδο των πρώτων ημερών, σε κάθε τμήμα , γιατί δεν είναι μόνο η Ά και η Β Τάξη στην οποία βλέπουμε τα ίδια πράγματα ,πόσο συνεργάζονται οι μεγάλοι με τους μικρούς μαθητές, είναι και η Γ’ Τάξη. Μέσα από αυτή την συνεργασία έρχεται και η καλύτερη επίδοση και των δύο άκρων. Συνήθως τους παροτρύνουμε να έχουν ένα βραχυπρόθεσμο στόχο και σιγά –σιγά τους παροτρύνουμε να προχωρήσουν και στις Πανελλαδικές κι αυτό είναι κάτι που τους αρέσει γιατί ο καθένας και η καθεμιά έχουν ένα κρυφό όνειρο. Έχουν στην αρχή δυσκολίες και όλοι έρχονται με ένα δισταγμό ότι δεν θα τα καταφέρουν, ότι είναι μάταιος ο κόπος τους, ο στόχος τους τους βγάζει σ’΄αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα.» καταλήγει προτρέποντας η κα Κορδοκονίδου « Όσοι έχουν ένα όνειρο, ένα απωθημένο θα πρέπει να το τολμήσουν.»

Αριστείδης Λοϊζίδης: Να τολμήσουν. Ποτέ δεν είναι αργά. Οι στερήσεις θα είναι αρκετές, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο
Στο πλευρό της διευθύντριας, χαμογελαστός και περήφανος ο Αριστείδης Λοϊζίδης, 33 χρονών. Αποφάσισε να τελειώσει τις σπουδές του στο Λύκειο, μετά από αρκετά χρόνια αφότου το εγκατέλειψε. «Το είδα σαν ευκαιρία να πάρω ένα καλό απολυτήριο, το οποίο θα μου άνοιγε διάφορες πόρτες επαγγελματικά κυρίως και θα μου έδινε πολλές ευκαιρίες για τη σχολή που επιθυμούσα.» λέει και ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτής της προσπάθειας σημειώνει « Παράλληλα, εργαζόμουν γιατί είμαι επαγγελματίας DJ. Έπρεπε να γυρίσω στο σχολείο μου, να ετοιμαστώ και να πάω στη δουλειά. Ήταν μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια, είχαν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το διάβασμα, οπότε μου πήρε πολύ καιρό για να το συνηθίσω και να συνειδητοποιήσω που βρίσκομαι και τι κάνω. Όνειρο που με συνόδευε από πολύ μικρό η Σχολή Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού. Ήθελα να συνδυάσω την αγάπη μου με τις σπουδές και το κατάφερα.» Μην παραλείποντας και εκείνος να περάσει το μήνυμά του. «Να τολμήσουν. Ποτέ δεν είναι αργά. Οι στερήσεις θα είναι αρκετές, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Με συνέπεια και προσπάθεια όλα είναι εφικτά.»

Ειρήνη Μεϊμέτη: Κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα και ίσως καλύτερα από ότι φανταζόμασταν πριν
Μετά από 25 χρόνια επέστρεψε στα θρανία και η Ειρήνη Μεϊμέτη. Πέρασαν τα χρόνια και διαπίστωσε ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα προχωρήσει όπως ήθελε μας είπε και αποκάλυψε ότι τότε ήταν που αποφάσισε να πάει ξανά σχολείο για να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά τις ανάγκες που προέκυπταν. «Στη διάρκεια του σχολείου πήρα την απόφαση να πάω λίγο παρακάτω και να πάρω μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις» σημειώνει και μιλά για πολλές ώρες δουλειάς, διαβάσματος, φροντίδας της οικογένειας, του σπιτιού, τρέξιμο. «Ο κορονοϊός μας ανάγκασε να διαβάζουμε από το σπίτι χωρίς φροντιστήριο, χωρίς βοήθεια και χωρίς παράλληλη στήριξη. Ό,τι κάναμε, το κάναμε με την στήριξη των καθηγητών του σχολείου. Έτσι ολοκληρώσαμε την προσπάθεια και με πολύ άγχος τα καταφέραμε. Και σε λίγο καιρό θα κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα και ίσως καλύτερα από ότι πριν φανταζόμασταν.» καταλήγει δείχνοντας κι εκείνη το δρόμο της προσπάθειας και του αγώνα που ποτέ δεν σταματά.
Φώτο:Άρης Λοϊζίδης, Θεοδώρα Κορδοκονίδου, Ειρήνη Μεϊμέτη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: