Φωτογραφία αρχείου

Στο πρώτο lock down, όταν σχεδόν όλοι είχαν κλειστεί σπίτι τους, εκείνοι, οι εργαζόμενοι στα super market της χώρας ήταν στο πόστο τους έτοιμοι να εξυπηρετήσουν το κοινό τους. Στο δεύτερο lock down, πιο σίγουροι από ότι τότε, δηλώνουν πάλι το δικό τους παρόν.

«Ευτυχώς τώρα οι πελάτες τηρούν πιο σωστά τα μέτρα. Τους έχει επηρεάσει πολύ ο φόβος που νιώθουν. Κρατούν τις αποστάσεις χωρίς να τους το πούμε.» σημείωσαν δύο εργαζόμενες σε super market της Κομοτηνής. Τις συναντήσαμε την ώρα του διαλείμματος.

Δήλωσαν ικανοποιημένες από τις συνθήκες εργασίας και τη συμπεριφορά της εργοδοσίας ευχαριστώντας το Θεό που δουλεύουν και πρόσθεσαν: «Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε δουλειά γιατί οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, το βλέπετε και μόνοι σας.»
Παίρνουν κι εκείνες τα μέτρα προστασίας, μάσκα, γάντια και αντισηπτικά προτρέποντας όλους , πελάτες τους και μη, «Μεγάλη προσοχή!» μην χάνοντας την αισιοδοξία τους και σημειώνοντας: «θα το περάσουμε κι αυτό, λίγο έχει μείνει!»

Όπως είπαν, το σημαντικότερο είναι η υγεία. «Αξία έχει η ανθρώπινη ζωή, τίποτα άλλο. Όπως και το να βλέπουμε πιο συχνά τους δικούς μας ανθρώπους. Παλιά λέγαμε «έχω δουλειά, άστο για άλλη μέρα» τώρα όμως δεν ισχύει αυτό, μετά το lock down θα είναι το πρώτο που θα κάνουμε καθιερώνοντας το, πρώτα οι δικοί μας άνθρωποι μετά όλα τα άλλα.»

«Η οικογένεια» όπως λένε, «οι δικοί μας άνθρωποι, οι ανθρώπινες σχέσεις πάνω από όλα» επιστρέφοντας, στη σκέψη τους και μόνο, πιο δυνατές στο Super Market όπου δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα.

Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: