Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας

Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας
Στιγμιότυπα από τη χθεσινή αναγόρευση

Ο Έριχ Λάμπερτζ, ο διεθνούς κύρους παλαιογράφος και κωδικολόγος, Επίτιμος Καθηγητής Κωδικολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, αναγορεύτηκε χθες σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. «Με την έρευνα μου προσπάθησα να ανοίξω τους θησαυρούς του Αγίου Όρους και να τους παρουσιάσω όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και σε εκείνους που θα τους γνώριζαν και θα εκτιμούσαν τους θησαυρούς και την ειρηνική Βυζαντινή Παράδοση που περιέχει» μας είπε αμέσως μετά το τέλος της τελετής.

Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας
Έριχ Λάμπερτζ

Επί πολλά συναπτά έτη μελετά κι «αποκαλύπτει» τους θησαυρούς του Αγίου Όρους. Θησαυρούς, που όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, έχουν φυλαχτεί από το Άγιο Όρος πολλούς αιώνες, από το 10ο αιώνα  και πέρα, σε μια μορφή που επιτρέπει σήμερα να αναπτύξει κανείς τις γνώσεις του για το Βυζάντιο, το Μοναχισμό και γενικά την εξέλιξη του βιβλίου στο Βυζάντιο.

«Αφού δεν υπήρχαν Τυπογραφία στην Ανατολή επί Τουρκοκρατίας είναι πολύ σημαντικό ότι το Άγιο όρος συνέχισε τη Βυζαντινή Παράδοση και κράτησε αρκετά κείμενα που αλλιώς δεν θα τα γνωρίζαμε» δήλωσε ο διαπρεπής καθηγητής και σημείωσε πως μερικά χάθηκαν , κλάπηκαν, πουλήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά στο σύνολο τους είναι μεγάλος ο θησαυρός που διεσώθη. Συνολικά 16.000 βιβλία που έχουν γραφτεί με το χέρι όχι μόνο στο Άγιος Όρος, αλλά και σε άλλα σημεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πήγανε στο Όρος, εκεί φυλάσσονται τώρα.

Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας
Με την πρόεδρο του Τμήματος κα Τζιάτζη

Η στενή σχέση που είχε το Άγιο Όρος με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι κάτι που τον εντυπωσιάζει. Ιδιαίτερα μια συλλογή 26 χειρογράφων που έδωσε ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Καντακουζηνός στη Μονή Βατοπεδίου δείχνει τι εκτίμηση είχαν οι Αυτοκράτορες για τις Μονές στο Άγιο Όρος. «Μάλιστα ο Καντακουζηνός ήθελε να πάρει σύνταξη σαν Αυτοκράτορας και να πάει μετά στο Βατοπέδι» δηλώνει ο καθηγητής Έριχ Λάμπερτζ και σημειώνει ότι οι θησαυροί που έστειλε στο Όρος έμειναν εκεί και διατηρήθηκαν στα σκευοφυλάκια του Βατοπεδίου. «Έχω αναλάβει μερικές δημοσιεύσεις, ιδιαίτερα για το σκευοφυλάκιο της Μονής Βατοπεδίου και την περαιτέρω καταλογογράφηση της Μονής αυτής και θέλω να τελειώσω τη δουλειά και να την παρουσιάσω στον Επιστημονικό Κόσμο» αποκαλύπτει μιλώντας για τη δουλειά του σήμερα και παραδέχεται πως σ’ αυτή την προσπάθεια είναι αναπόφευκτο το λάθος. «Σήμερα όμως με τα σύγχρονα μέσα ελέγχεται πιο εύκολα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται μαζί με τους καταλόγους» εξηγεί και μιλά με ενθουσιασμό για το παλαιότερο ντοκουμέντο που μελέτησε και έφερε στο φως της δημοσιότητας, αυτό του Ιωάννη Λαυριώτη , μια δωρεά της Μονής Λαύρας.

Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε πολύτιμες πληροφορίες από τον θησαυρό του Αγίου Όρους

«Με ενδιαφέρει να συμβάλω με τη δουλειά μου ώστε όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερα για την παράδοση του Βυζαντίου μέσα από διάφορα κείμενα που διατηρήθηκαν στις Μονές του Αγίου Όρους να μπορούν να το κάνουν» δηλώνει σεμνά και προσθέτει πως σημαντικό για τον ίδιο είναι να γίνει η δουλειά του μια σωστή «βάση» την οποία θα την διαθέτει όποιος έχει ενδιαφέρον. Όλα αυτά τα κείμενα να εκδοθούν και να αποτελούν μια σωστή βάση χωρίς να είναι γεμάτα από λάθη.

Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας«Τα έγγραφα που διατηρούν στις Μονές, είναι έγραφα με τα οποία δίνονται περιουσιακά δικαιώματα στις Μονές για Μετόχια, για Οικόπεδα μέσα στο Άγιος Όρος. Αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα με τα οποία δίνονται δικαιώματα στις Μονές για κάποια πράγματα. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν Μετόχια των Μονών έξω» δηλώνει ο κος Έριχ Λάμπερτζ και στην παρατήρηση μας ότι η περιοχή μας ειδικά το γνωρίζει καλά αυτό προσθέτει αμέσως «Το Βατοπέδι για παράδειγμα έχει δικαίωμα στην περιοχή για ένα Μετόχι από το Μεσαίωνα. Όπως επίσης έχει δικαιώματα στην ανατολική πλευρά της Σιθωνίας, όχι καλλιέργειες και χωριά, το υπόλοιπο ανήκει στην περιουσία των Αγιορείτικων Μονών. Ή η ακτή Ζωγράφου κ.α.»

Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούραςΜας μιλά για την υποχρέωση που νιώθει ότι έχει και ο ίδιος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μάθουν καλύτερα την Ορθοδοξία. «Εγώ για παράδειγμα σαν Γερμανός Δυτικοευρωπαίος είναι σημαντικό να έχουμε γνώση, να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας. Να γίνεται μια καλύτερη συνεννόηση και κατανόηση της Ορθοδοξίας από τη Δυτική πλευρά και αντίστροφα. Ακόμη και σήμερα αυτά παίζουν ρόλο, όπως βλέπουμε στη Σερβία και στην Κροατία, μιλάνε την ίδια γλώσσα, αλλά έχουν διαφορετικές παραδόσεις και εχθρότητα μεταξύ τους γιατί έχουν διαφορετική ιστορία».

Έριχ Λάμπερτζ : Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ιστορικά τη συνέχεια της κοινής μας κουλτούρας
Τυχεροί όσοι άκουσαν την ομιλία του υψηλού προσκεκλημένου

Τέλος, σε ερώτηση μας αν η Αναγέννηση ξεκίνησε στο Βυζάντιο; Απαντά θετικά σημειώνοντας πως ναι, τον 14ο , αλλά δεν είχε πια την ορμή , την δυναμική να εξελιχθεί. «Ό,τι ξεκίνησε στο Βυζάντιο με τον Θεόδωρο Μετοχίτη διακόπηκε λόγω της Άλωσης. Πολλοί Έλληνες έφυγαν στη Δύση και από εκεί αναπτύχθηκε η Αναγέννηση.» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «Μέχρι το 12ο αιώνα το Βυζάντιο ήταν το πιο σπουδαίο κράτος στην Ευρώπη και όχι οι Δυτικές Βασιλείες. Αυτό στη συνέχεια άλλαξε , αυτή είναι η ιστορία.»
Φώτο: Έριχ Λάμπερτζ συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφίες από την αναγόρευση:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος