Στο πλευρό τους έμαθε πολλά και εκείνη και οι συνάδελφοί της. Ο λόγος για την Διευθύντρια Εσπερινού ΓΕΛ, Θεοδώρα Κορδοκονίδου, και τους μαθητές-βιοπαλαιστές του σχολείου της. Σήμερα, είχε τη μεγαλύτερη αγωνία για τους οκτώ μαθητές του Σχολείου που δοκίμασαν τις γνώσεις τους συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και περίμεναν την ανακοίνωση της βαθμολογίας τους.

«Από χθες επικοινωνούσαν μαζί μου. Έχουμε αγωνία», δήλωσε, και μίλησε με αγάπη για τους πρώτους υποψήφιους, μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ, που πήραν μέρος τρία χρόνια μετά την εγγραφή τους στο Λύκειο, ολοκληρώνοντας τα τρία χρόνια σπουδών τους. «Η προσπάθεια ξεκίνησε δειλά-δειλά και χωρίς να ξέρουμε πού θα καταλήξει αφού και οι ίδιοι μαθητές που αποφοίτησαν είχαν βραχυπρόθεσμους στόχους. Έλεγαν θα τα καταφέρουμε; Θα τελειώσουμε την τάξη; Σιγά-σιγά και την τάξη τελείωναν και έφτασαν στην τρίτη Λυκείου. Όταν φτάνεις στην τρίτη Λυκείου έχεις ξεκαθαρίσει ότι θα την τελειώσεις, θα πάρεις το απολυτήριο, το οποίο χρειάζονται, και είναι το πρωταρχικό που τους οδηγεί στο σχολείο για να συμμετέχουν σε διαδικασίες προσλήψεων, να αποκατασταθούν επαγγελματικά, να έχουν μια ελπίδα… Εδώ οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι 33 και πάνω. Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα 51 ετών χωρίς οικογένεια και άνεργη.»

Έδωσε, αλλά και πήρε μαθήματα στο πλευρό των μαθητών της η κα Κορδοκονίδου

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που η ίδια θα πρότεινε για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου; «Θέλει μόνιμο προσωπικό σίγουρα. Δεν έχει μόνιμο προσωπικό», δήλωσε, και σημείωσε ότι η λειτουργία του σχολείου στηρίζεται σε αναπληρωτές που σίγουρα κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. «Μερικοί από αυτούς είναι κάθε χρόνο εδώ, το επιλέγουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να υπάρχουν κάποιοι σταθεροί καθηγητές, επαγγελματίες που ξέρουν πώς να εργαστούν και πώς να συμπεριφερθούν.»
Εκείνο που έμαθε παρακολουθώντας την προσπάθεια αυτών των μαθητών είναι ότι χρειάζονται ενθάρρυνση, «Έδωσαν τελικά οκτώ από τους δέκα. Και μάλιστα τους άλλους δύο τους άφησα χαλαρά γιατί σεβάστηκα περισσότερο την κούρασή τους και τις υποχρεώσεις που έχουν.»

Το «μάθημα» που η ίδια πήρε; «Είδα ότι η άλλη πλευρά της ζωής υπάρχει δίπλα μας, κοντά μας, στην πόλη μας και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Ήταν κάτι που το αγνοούσα, μπορεί να ήταν δίπλα μου, αλλά το αγνοούσα. Ήμουν σε άλλο σχολείο, είχα άλλες παραστάσεις. Σίγουρα είχα μαθητές με άλλα προβλήματα, αλλά εδώ όποιος έρχεται το πρόβλημά του το εξωτερικεύει. Με την εγγραφή, υποβάλει τα χαρτιά του και λέει από μόνος του και για ποιόν λόγο έρχεται.»

Οι εγγραφές στο Εσπερινό ΓΕΛ θα επαναληφθούν στις 13 και 14 Ιουλίου. Το σύστημα σε πρώτη φάση έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα. «Δυο μέρες δεν αρκούν», σημειώνει η διευθύντρια προσθέτοντας ότι και τον Σεπτέμβριο επαναλαμβάνεται μια ακόμη εβδομάδα εγγραφών με την ευχή να είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα.

φωτο: Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής – πηγή: F/B

ρεπορτάζ κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: