Φ. Κουρμούσης: «Αξιοποιήστε τις ρυθμίσεις για τα χρέη»

Ημερίδα για την ενημέρωση στο πολύ καυτό θέμα, «120 Δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών», πραγματοποίησαν τα δύο επιμελητήρια της Ροδόπης,
Φ. Κουρμούσης: «Αξιοποιήστε τις ρυθμίσεις για τα χρέη»
με καλεσμένο τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Ο κ. Κουρμούσης εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Δυστυχώς ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε πέρα από κάποιους λογιστές και ελάχιστους επαγγελματίες
Φ. Κουρμούσης: «Αξιοποιήστε τις ρυθμίσεις για τα χρέη»
Φ. Κουρμούσης: «Αξιοποιήστε τις ρυθμίσεις για τα χρέη»
Στις δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ ο κ. Κουρμούσης, κάλεσε τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τα χρέη, προκειμένου να αποφύγουνε αναγκαστικά μέτρα από τους πιστωτές, να πάρουν την προστασία να έχουν ακατάσχετο λογαριασμό να αποφύγουν πλειστηριασμούς και τα λοιπά, και φυσικά να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς τράπεζες –τα κόκκινα δάνεια-προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. «Υπάρχουν πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις και θα είναι καλό να τις αξιοποιήσει ο κόσμος, άλλωστε γι’ αυτό ήρθαμε εδώ», υποστήριξε ο κ. Κουρμούσης.
ΕΠι πλέον πρόσθεσε πως ο κόσμος ανταποκρίνεται θερμά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
«Έχουμε χιλιάδες ανά την Ελλάδα, έχουμε ξεπεράσει τις 60.000 οι ενδιαφερόμενοι και έχουμε 6.700 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία 1750».
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Χώρα μας δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς κυμαίνεται το χρέος σε κάθε περιοχή. Δεν υπάρχουν ούτε βάσεις δεδομένων, που να υπήρχε καταγραφή του χρέους και ακόμη και σήμερα παρότι έχουμε φτιάξει τη βάση δεδομένων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που λειτουργεί ήδη από τα τέλη του 2017 και εδώ και ένα χρόνο και κάποιους μήνες δεν έχουν συγκεντρωθεί επαρκή στοιχεία για να έχουμε μια σαφή εικόνα. Επίσης, δεν καταγράφεται σε επίπεδο χώρας το χρέος μεταξύ των επιχειρήσεων, π.χ. η μια επιχείρηση στην άλλη, πελάτης προμηθευτής δηλαδή. Καταγράφονται μόνο τα χρέη προς τις Τράπεζες προς την Εφορία και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα υπόλοιπα χρέη των πολιτών δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί και δυστυχώς είναι άγνωστο το ύψος τους.
Ο κ. Κουρμούσης δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις. «Στη χώρα μας γινόντουσαν αυτά που κάθε 2 χρόνια έβγαινε μια ρύθμιση. Αυτό, η ΕΕ ζητάει να σταματήσει και στην Ελλάδα. Εμείς ως αντίλογο έχουμε να γίνει ένα μόνιμο πλαίσιο ρυθμίσεων με συγκεκριμένους κανόνες, που θα μπορεί, ο πολίτης, ή, η κάθε επιχείρηση που έχει μια οικονομική αδυναμία να προσέρχεται στο μηχανισμό-εργαλείο, κατά προτίμηση εκτός δικαστηρίου, γι’ αυτό προωθούμε την τεχνολογία με την πλατφόρμα και να ρυθμίζει τα χρέη του εκεί σε ετήσια βάση, ή όποτε γεννώνται χρέη. Ωστόσο, επειδή δεν έχει ξαναγίνει σε καμιά χώρα της Ευρώπης, είναι σε μια διαπραγμάτευση ανοικτή. Θεωρούμε πως τους επόμενους μήνες θα μπουν οι βάσεις γι’ αυτό το σκοπό. Και ο εξωδικαστικός μηχανισμός φυσικά έκανε την αρχή. Δηλαδή ξεκίνησε με τις επιχειρήσεις στη συνέχεια επεκτάθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες , ακολούθησαν οι Αγρότες, επεκτάθηκε στους Ομόρρυθμους εταίρους και τώρα η βούληση της κυβέρνησης είναι να το επεκτείνουμε και στα Φυσικά πρόσωπα, δηλαδή Μισθωτούς, Αγρότες, Συνταξιούχους. Ωστόσο η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω γι’ αυτό.
Το όριο της πολύ απλής διαδικασίας ήταν μια επιχείρηση είχε χρέη στα 50.000 ευρώ. Αυτό έχει αυξηθεί στις 300.000 ευρώ! Σχεδόν η πλειονότητα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπίπτει σε αυτή την διαδικασία και μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με αυτή την απλή διαδικασία. Εφ’ όσον τα χρέη είναι πάνω από 300.000 ευρώ απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας. Αν τα χρέη είναι πάνω από 2 εκ ευρώ απαιτείται και ο έλεγχος από έναν ορκωτό ελεγκτή, γεγονός που αυξάνει την δυσκολία της διαδικασίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουρμούσης, τα κόκκινα δάνεια έχουν πάρα πολύ μειωθεί εντός των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ. «Πλέον από 110 δις που ήταν το 2015, έχουνε φτάσει περίπου στα 80 δις ευρώ, ωστόσο παραμένουν πολύ υψηλά και γι’ αυτό γίνονται συνεχώς δράσεις έτσι ώστε να μειωθούν περαιτέρω και να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι να βρίσκονται στο 5% του συνόλου, ένας αρκετά δύσκολος στόχος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος