Γ. Αλαμανής: Ένας Μάνος Χατζιδάκις θα χρειαζόταν σήμερα

«Είμαι δημοσιογράφος κανείς δεν είναι τέλειος. Ραδιοφωνικός παραγωγός με την ίδια χαρά και το ίδιο ενδιαφέρον μετά από πολλές δεκαετίες στο χώρο.» Ο Γιώργος Αλαμανής μιλά με χιούμορ και παρουσιάζει με καμάρι κι αγάπη το αυτόδιαχειριζόμενο «Μεταδεύτερο», ένα webradio, το πολυπληθέστερο στην Ελλάδα, όπως λέει, « είμαστε πάνω από 80 -90 παραγωγοί, με πολιτιστικό, μουσικό, πολιτικό πρόγραμμα, εκπέμπουμε από το πατάρι του Music Corner στο κέντρο της Αθήνας.»

Γ. Αλαμανής: Ένας Μάνος Χατζιδάκις  θα χρειαζόταν σήμερα
Ο κος Γιώργος Αλαμανής

Το “Μεταδεύτερο” σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργάνωσε στην Ξάνθη μια ημερίδα με τίτλο «Πολίτης Μάνος» , στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό. «Πολίτης Μάνος» λέει και προσθέτει «δύο λέξεις που μου ήρθαν στο μυαλό γιατί κάτι λείπει από την διαχείριση της πολιτικής θέσης και στάσης του Μάνου Χατζιδάκι, πολύ πιο πέρα από αυτό που συνήθως ακούγεται ότι: «Ένας Μάνος Χατζιδάκις θα χρειαζόταν σήμερα». Θα χρειαζόταν σήμερα, αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι ο πολιτικός βίος και η πολιτεία του , από το 1944 εκείνο τον φοβερό Δεκέμβριο της πρώτης εμφύλιας σύγκρουσης και της παρέμβασης των ξένων μέχρι και δύο χρόνια πριν «φύγει», το 1992 είναι 50ετία πολιτικής δράσης εξαιρετικά σημαντικής που σηματοδοτεί κάτι για το σήμερα που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.»

«Ποια οδηγία θα έδινε στους νέους σήμερα;» «Να αμφιβάλλεις. Να αμφιβάλλεις. Να αμφιβάλλεις. Να περνάς από εκατό κρίσεις ό,τι ακούς. Να συγχρωτίζεσαι με τους ανθρώπους που θεωρείς άξιους. Να είσαι ερωτικός με την έννοια του πάθους σε ό,τι κι αν καταπιάνεσαι και να θες να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από μια όλο και μεγαλύτερη, ευρύτερη «παρέα» ανθρώπων, άνθρωποι οι οποίοι αξίζει τον κόπο να δρουν είτε μέσα στον πολιτισμό, είτε μέσα στην πολιτική, είτε στην Τέχνη.»

Όπως τονίζει ο κος Αλαμανής λίγο ως πολύ αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ελληνικό θέατρο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα . «Το ελληνικό θέατρο αυτή τη στιγμή είναι στην εμπροσθοφυλακή, είναι στην αιχμή του δόρατος , του πολιτισμού του ελληνικού , πολύ πιο μπροστά και από την μουσική και από την Λογοτεχνίας μας και από άλλες μορφές Τέχνης, εκεί δρουν ομάδες. Από τις μικρές ομάδες, που ο καθένας δίνει τον οβολό του μέχρι το εθνικό μας θέατρο που δίνει εξαιρετικές παραστάσεις. Αυτά όλα γίνονται από λαμπερές παρέες που γράφουν ιστορία.»

Μιλά για τον Χατζιδάκι και σημειώνει κάτι που είναι γνωστό ακόμη και σε εκείνους που ποτέ δεν τον γνώρισαν «Δεν έκλεινε το στόμα του ο Χατζιδάκις» λέει και εξηγεί « Ο Χατζιδάκις ήταν βαθιά προοδευτικός με μια αίσθηση βέβαια η οποία έχει κι ένα στοιχείο που πολλοί το παρεξηγούν και το θεωρούν ελιτισμό. Δεν είναι ελιτισμός. Στο βασίλειο του Χατζιδάκι αν υπάρχει ένα πολίτευμα αυτό είναι το πολίτευμα της πεφωτισμένης πολυπολιτισμικής δεσποτείας. Των ανθρώπων που έχουν και την παιδεία και την αναγεννησιακή ικανότητα και έχουν λάβει την απόφαση να μην κάτσουν μέσα στο σπίτι τους και να γράψουν, όπως έκανε ο Νίκος Γκάτσος , αλλά να βγουν έξω, στην κοινωνία και να δράσουν πολυπολιτισμικά και πολιτικά.»

Όπως λέει ο κος Αλαμανής από εκεί και πέρα μπορεί να υπερβεί κανείς τα μανιχαϊστικά ασπρόμαυρα σχήματα και να προχωρήσει με άξονα τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. «Να χτίζουμε τα μετερίζια μας, να σκάβουμε τα δικά μας ορύγματα, να χτίζουμε τα μικρά μας κάστρα» προτρέπει και σημειώνει «από εκεί και πέρα, όπως πάντοτε συνέβαινε στις πολιορκίες και η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό πολιορκία, ο λαός θα μαζευτεί μέσα στα κάστρα προκειμένου να γλιτώσει. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα αντέξει βέβαια γιατί αυτές οι πολιορκίες κρατάνε πάρα πολύ.»
Φώτο: Ο κος Γιώργος Αλαμανής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος