Βάζουν στόχο να μάθουν στους άλλους τα βήματα της Ηπείρου, αλλά και την ξεχωριστή Παράδοση αυτού του ευλογημένου τόπου. «Να μπουν στο ήθος του βήματος, στην ψυχή της Ηπείρου» όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιώργος Χαρίσης- Ντούρος, ο χοροδιδάσκαλος των Ηπειρωτών της Ροδόπης (μαζί με τον κ. Στέφανο Κούκλαρη), «για να καταλάβουν το σωστό βήμα οι χορευτές, πρέπει να μπει μέσα τους πρώτα, αν δεν μπει μέσα, απλά κάνουν βήματα, τίποτα άλλο. Στο χορό πάντα μιλάει η ψυχή.» εξηγεί και μιλά με πάθος για τους Ηπειρώτικους χορούς.

Στέφανος Κούκλαρης και Χαρίσης Ντούρος

«Οι Ηπειρώτικοι χοροί είναι αργοί και πρέπει να βγάλεις όλη την ψυχή σου. Αυτό βγαίνει σιγά –σιγά. Δείχνοντας στον χορευτή πληροφορίες για την Ήπειρο, το πώς βγήκε το κάθε τραγούδι, την ιστορία του κάθε τραγουδιού». Όπως λέει ο Ηπειρώτης δάσκαλος το κάθε τραγούδι έχει μια ιστορία, η κάθε ιστορία έχει πόνο, αν αυτό το μάθει ο χορευτής, το νιώσει, τότε θα βγει σίγουρα από μέσα του το σωστό βήμα.
«Πιστεύω ότι η Ήπειρος είναι ξεχωριστή για κάθε χορευτή, θεωρείται η μάνα των χορών. Έχει πάρα πολλούς χορούς με τα κάθε βήματα να είναι ξεχωριστά και μόνο για έναν χορό.Γενικά οι χοροί της Ηπείρου βγάζουν πόνο. Οι Ηπειρώτες έχουν χορούς για όλες τις περιστάσεις. Χορούς για τους γάμους, για τις κηδείες, για τους νεκρούς, για ό,τι αντιμετώπισαν στη ζωή τους.»

Στην Ήπειρο τιμάν πάντα τους νεκρούς γι αυτό και υπάρχουν τα μοιρολόγια. Ένα γλέντι ξεκινά πάντα με μοιρολόι και τελειώνει πάλι με ένα μοιρολόι. « Είναι μια αναφορά σ’ αυτούς που θα θέλαμε να είναι κοντά μας, αλλά δεν είναι πια. Γι αυτό υπάρχουν τα μοιρολόγια, το πρώτο και το τελευταίο τραγούδι ενός χορού» εξηγεί ο κος Χαρίσης και θυμάται πως όταν ξεκίνησε να χορεύει τον έβαλαν οι μεγαλύτεροι να ακούσει πρώτα. «Πρώτα να ακούμε τη μουσική και μετά να χορεύουμε» λέει τώρα και προσθέτει « Στα πρώτα μαθήματα με έβαλαν να καθίσω σε μια καρέκλα και απλά να ακούω μουσική. Να ακούσουμε πρώτα και μετά να σηκωθούμε να χορέψουμε. Πρέπει να μας βγει από την ψυχή μας ο χορός. Πρέπει να χορεύουμε με την ψυχή μας.»
Φώτο: Οι δύο δάσκαλοι του Συλλόγου Ηπειρωτών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: