«Κάνουμε πολλά λάθη στο περιβάλλον μας τα οποία αθροιστικά έχουν περισσότερες επιπτώσεις από όσες θα έπρεπε», δηλώνει ο Γιώργος Kτενάς, απόφοιτος του ΤΕΙ δασοπονίας, ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο του περιβάλλοντος τα τελευταία δέκα χρόνια, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Σύμφωνα με τον κ. Kτενά, ο άνθρωπος νιώθει κυρίαρχος των πάντων, οπότε εύκολα περνά σε αυτή την αλόγιστη συμπεριφορά. Επίσης, το κέρδος είναι αρνητικός παράγοντας στην συμπεριφορά του. «Όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Πολλές φορές εις βάρος του περιβάλλοντος βλέπουμε ότι γίνονται κινήσεις, επενδύσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο οικολογικός αντίκτυπος», σημειώνει. «Από ό,τι κάνουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ.»

Όπως τονίζει, είναι απλά, μικρά πράγματα, καθημερινά που πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας και να τα κάνουμε. «Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας», όπως λέει, «από τη σακούλα που θα χρησιμοποιήσουμε, από το αν πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας. Το πού θα πετάξουμε το σκουπίδι μας. Το αν θα μαζέψουμε ή δε θα μαζέψουμε την ανακύκλωσή μας. Σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να σταθούμε οι μικροί καθημερινοί πολίτες που δεν έχουμε σχέση με βαριές βιομηχανίες. Να προσέχουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε. Να μην αφήνουμε φώτα ανοιχτά, βρύσες ανοιχτές. Οποιαδήποτε κίνηση, οποιαδήποτε επέμβαση, ακόμη κι ένα κλαδί που κόβουμε μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αθροίζοντας τα μικρά που μαζεύονται καταφέρνουμε ό,τι καταφέρνουμε.»

Και, τέλος, στέλνει το μήνυμά του: «Θα πρέπει να το σεβόμαστε το περιβάλλον γιατί αν δεν το σεβαστούμε δεν θα μας σεβαστεί ούτε κι αυτό.»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: