Γ. Καραμπελιάς: Δεν είναι δυνατόν να έχεις μια χώρα η οποία να σέβεται τους πολίτες της εάν αυτή η χώρα δεν είναι ελεύθερη

«Το «Άρδην» ήταν μια προσπάθεια να συνδυάσει τα ζητήματα του Πατριωτισμού και τα Εθνικά με τα Κοινωνικά και τα Περιβαλλοντικά. Ο στόχος μας είναι, επειδή στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που την κληρονομήσαμε ουσιαστικά από τη χούντα, να χωρίζονται τα ζητήματα του Πατριωτισμού, από τα ζητήματα της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης,  με το «Άρδην»  να φέρουμε μαζί αυτά τα ζητήματα.» εξηγεί ο κος Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού « Άρδην» μιλώντας για την προσπάθεια αυτή που έχει ήδη περάσει στον 23ο χρόνο της.

Γ. Καραμπελιάς: Δεν είναι  δυνατόν να έχεις μια χώρα η οποία να σέβεται  τους πολίτες της  εάν αυτή η χώρα δεν είναι ελεύθερη
Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού « Άρδην»

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Κοινωνική Δικαιοσύνη συνδυάζεται με τον Πατριωτισμό και με την προστασία του Περιβάλλοντος επίσης. Δεν είναι δυνατόν να έχεις μια χώρα η οποία να σέβεται τους πολίτες της εάν αυτή η χώρα δεν είναι ελεύθερη. Έεε αυτή είναι η προσπάθεια την οποία έχει κάνει το «Άρδην» και βρίσκεται ήδη στον 23ο χρόνο της έκδοσής του και συνεχίζει. Από εκεί και πέρα προχωρήσαμε και στη δημιουργία πολιτικού κινήματος με στόχο να υπάρξει επιτέλους ένα πολιτικό κίνημα με αυτά τα χαρακτηριστικά»συμπληρώνει με την πίστη ότι στην Ελλάδα αυτά τα ζητήματα έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα. «Δυστυχώς είμαστε μια χώρα σε παρακμή. Αυτή η παρακμή εκφράζεται με το ότι οι αλλαγές και οι μετατοπίσεις γίνονται πάρα πολύ αργά, ενώ θα έπρεπε να γίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Η προσαρμογή μας σ’ αυτή την πραγματικότητα, δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια χώρα, που εάν δεν πάρει κάποια μέτρα, δεν βλέπω ότι μπορεί να ξεπεράσει τον 21ο αιώνα, εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει κι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ατομική επιβίωση. Αν μας ενδιαφέρει η ατομική επιβίωση μόνο , τότε όλα καλά» υποστηρίζει.

«Χάσαμε το νοιάξιμο για το συλλογικό και το δημόσιο;» ρωτάμε τον γνωστό συγγραφέα για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη « Βεβαίως!» εξηγώντας ότι αυτό εκφράζεται και στο κοινωνικό πεδίο και στο ταξικό πεδίο και στο εθνικό. «Έχουμε μια μείωση της συλλογικής θέλησης και της συλλογικής βούλησης. Αυτό το πράγμα εκφράζεται κατεξοχήν και στο ζήτημα της Εθνικής ταυτότητας και της ανάγκης της διατήρησής της γιατί είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία έξω από συγκροτημένες εθνικές κοινότητες. Η Δημοκρατία δεν «πλέει» στα 7,5 δις πληθυσμού του πλανήτη αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες συλλογικές ταυτότητες να την εκφράζουν.»
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που σημειώνονται στην έλευση και στη φιλοξενία μεταναστών και τον κίνδυνο να φθάσουν στα όρια της ξενοφοβίας που μόνο δεινά δημιουργεί, ο κο Καραμπελιάς είναι κατηγορηματικά αντίθετος « το πρόβλημα», όπως λέει, «είναι ότι δυστυχώς στην Ελλάδα το κύριο φαινόμενο είναι η ελληνοφοβία. Αυτό το οποίο περνάει η παιδεία μας και η κουλτούρα τα τελευταία χρόνια είναι μάλλον η απόρριψη της εθνικής και της ελληνικής ταυτότητας και όχι η ξενοφοβία. Διότι οι Έλληνες δεν είναι ξενοφοβικοί, αντίθετα η ανοιχτότητα την οποία έχουμε χρησιμοποιείται συχνά για να ξεχνιέται η έννοια της εθνικής ταυτότητας».

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει διπλό χαρακτήρα υποστηρίζει ο κος Καραμπελιάς και εξηγεί ότι από τη μια είναι ανθρωπιστικό ζήτημα, από την άλλη, όμως, υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Θα πρέπει, όπως λέει, να αποφασίσουμε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 εκ. άνθρωποι στην Ανατολή και στην Αφρική που θέλουν να μεταναστεύσουν μπορεί η Ελλάδα να απαντήσει στο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων; Άρα, δεν είναι δυνατόν να μπαίνει μόνο το ανθρωπιστικό, είναι λάθος. Άρα, η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντήσει.»

Υποστηρίζει μάλιστα πως εάν η μετανάστευση γίνει με βίαιο κι απότομο τρόπο, τότε αλλοιώνεται πλήρως η πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας . « Αν είμαστε διατεθειμένοι να το δεχτούμε , τότε πάει καλά. Εγώ πιστεύω ότι τουλάχιστον ακόμη τα Έθνη έχουν λόγο ύπαρξης και εθνικές ταυτότητες. Αυτό το βλέπουμε από τα γειτονικά μας Έθνη πώς συμπεριφέρονται. Πάρτε για παράδειγμα τον Εθνικισμό στην Τουρκία, στα Σκόπια, στην Αλβανία κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να πούμε ότι: «Εμείς μονομερώς καταργούμε τα σύνορα και την εθνική ταυτότητα»;» αναρωτιέται για να καταλήξει με την εξής απάντηση « Εάν το πούμε, εντάξει είναι φανερό ότι οδηγούμαστε σε ιστορική έκλειψη μέσα σε πολύ λίγες δεκαετίες.»
Φώτο: Γιώργος Καραμπελιάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος