Γ.Λυμπέρης: «Στις μέρες μας χρειάζεται μια πιο βιωματική προσέγγιση του βιβλίου»

Ο Γιώργος Λυμπέρης είναι θεατρολόγος , εργάζεται σε σχολεία της Κομοτηνής κι αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζει καλά, όπως λέει, είναι ότι θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά τα παιδιά με το παιδικό βιβλίο. « Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση προσέγγισης του βιβλίου. Δεν είναι πλέον αυτή η παραδοσιακή σχέση παίρνω το βιβλίο, απλά το διαβάζω και τελειώνω» δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει πως υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις οι οποίες γίνονται με αφορμή την ανάγνωση ενός βιβλίου. «Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αξιοποίηση του βιβλίου από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.» σημειώνει βέβαιος ότι ένας δεύτερος υπέροχος κόσμος περιμένει τα παιδιά να τον ανακαλύψουν μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Γ.Λυμπέρης: «Στις μέρες μας χρειάζεται μια πιο βιωματική προσέγγιση του βιβλίου»
Ο κος Γιώργος Λυμπέρης

«Στις μέρες μας χρειάζεται μια πιο βιωματική προσέγγιση του βιβλίου» υποστηρίζει ο κος Λυμπέρης και παρατηρεί κι εκείνος τους γονείς να είναι πάρα πολύ προβληματισμένοι με αυτό το κομμάτι και να δείχνουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. «Δεν παίρνουν απλά το βιβλίο να το δώσουν στο παιδί θεωρώντας πως τελείωσε η υπόθεση.» παρατηρεί και προσθέτει « Ασχολούνται πάρα πολύ και οι ίδιοι. Νομίζω ότι πλέον τα περισσότερα βιβλία πρέπει να έχουν ως στόχο να αποτελέσουν υλικό για συζήτηση μεταξύ παιδιού και γονέα.»

Όσον αφορά στη θεματολογία των παιδικών βιβλίων που έλκει περισσότερο τους μικρούς αναγνώστες; «Θεωρώ ότι πάντα υπήρχαν και σήμερα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παιδικά βιβλία τα οποία βλέπουμε πως απορρίπτουν τον διδακτισμό και δημιουργούν «μονοπάτια» για να βρει μόνο του το παιδί τα νοήματα που θέλει να αποκομίσει.» απαντά ο κο Λυμπέρης βλέποντας από την εμπειρία του ως εκπαιδευτικός να διαβάζουν πάρα πολύ τα παιδιά.

«Η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παίζουν το δικό τους ρόλο.» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν θεωρώ ότι δεν τα χρειάζονται και αυτά τα παιδιά. Σίγουρα όμως εμείς θα πρέπει να μειώσουμε τον χρόνο που ασχολούνται με αυτά. Πιστεύω ότι εκτός από το να ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση, θα πρέπει να ασχολούνται και με το βιβλίο. Αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να επέμβει ο γονέας και ο εκπαιδευτικός, θα πρέπει να φέρουμε τα παιδιά δίπλα στο βιβλίο.»

Όσον αφορά στα αγαπημένα τους θέματα; Ο κος Λυμπέρης παρατηρεί να διαβάζονται κυρίως βιβλία που να έχουν πιο συγκεκριμένο και χαρακτηριστικό ήρωα, ο οποίος ζει διάφορες περιπέτειες. «Σίγουρα τους ενδιαφέρουν βιβλία τα οποία ασχολούνται με την διαφορετικότητα.» δηλώνει προτρέποντας «θα πρέπει να έχουν πάντα στενή επαφή με το βιβλίο, θα τους βοηθήσει πάρα πολύ στη ζωή τους και στην πρόοδο τους στο σχολείο, αλλά και στην ανάπτυξή τους ως προσωπικότητες.»
Φώτο: Γιώργος Λυμπέρης, θεατρολόγος -εκπαιδευτικός ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος