«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η δυσκολία οφείλεται σε μια αύξηση των ροών σημαντική, από 200 άτομα την ημέρα πήγαμε στα 400 στην Τουρκία. Ωστόσο, η αύξηση δεν δικαιολογεί ούτε κλαυθμούς, ούτε οδυρμούς, ούτε πανικούς. Είναι η ηθελημένη ή μη ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα, που σπρώχνει τα πράγματα στο να δημιουργήσει στον κόσμο μια ξενοφοβία και ένα ρατσισμό.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής Ανοιχτής Πολιτικής Εκδήλωσης με θέμα: «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη Υποκρισία και Ρατσισμός;» που διοργάνωσε  στην Κομοτηνή η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

«Τι θα κερδίσει η Κυβέρνηση από μια τέτοια τακτική, που ισχυρίζεστε ότι ακολουθεί;» ρωτήσαμε τον κο Μουζάλα «Θα κερδίσει από το γεγονός ότι ο κόσμος θα πάει δεξιά» απάντησε κι εξήγησε « Γιατί η ξενοφοβία,ο ρατσισμός οδηγεί τον κόσμο δεξιά. Θα κερδίσει από το γεγονός ότι θα παρουσιάσει μέσα στο εσωκομματικό της κοινό, στην ακροδεξιά της πτέρυγα, μια στάση αταλάντευτη. Η κυβέρνηση λέει ψέματα, κάνει προπαγάνδα και με την προπαγάνδα τα ζητήματα δεν λύνονται.» Μάλιστα ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι: «Η Κυβέρνηση λέει φύλαξη συνόρων και εσείς εδώ φαντάζομαι γελάτε. Έξι μήνες τώρα που φυλάσσονται υποτίθεται τα σύνορα που εμείς οι κακοί δεν τα φιλάγαμε, αν είναι δυνατόν , οι ροές έχουν αυξηθεί. Τους βλέπετε κάθε μέρα τους ανθρώπους. Εμείς τους ταυτοποιούσαμε όλους, τώρα δεν ταυτοποιούνται , κέντρα καινούργια δεν φτιάχνονται, οι άνθρωποι σε λίγο θα μένουν στους δρόμους. Ο λαός μας έχει κουραστεί, οφείλει κανείς να το αναγνωρίσει αυτό.»

Σύμφωνα με τον κο Μουζάλα, η μετανάστευση και το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα, αλλά το πώς θα το λύσεις είναι η πολιτική πρόκληση . «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και το έλυσε χρησιμοποιώντας τα καλύτερα ένστικτα του λαού μας, την αλληλεγγύη. Η ΝΔ θέλει να σπρώξει το λαό μας στον ρατσισμό. Να μην τσιμπήσει ο λαός, να σταθεί, να σκεφτεί ότι το σύστημα διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ με την αλληλεγγύη έσβησε τα προβλήματα που θα είχαν δημιουργηθεί. Αντίθετα, η προσπάθεια της ΝΔ για ξενοφοβία και για ανάπτυξη του ρατσισμού δημιουργεί προβλήματα.» ανέφερε.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να καλέσει για μια ακόμη φορά τον λαό να είναι σε εγρήγορση. «Να μην κάνουμε πράγματα για τα οποία θα ντρεπόμαστε. Να μην πνίγουμε ανθρώπους στα ποτάμια και στις θάλασσες. Να μην φτιάξουμε κλειστά κέντρα των 7 και 10.000 που είναι ολόκληρες πολιτείες και θα καταστραφούν πολύ γρήγορα κι αυτό δεν είναι η λύση. Με ψυχραιμία, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να αντιδράσουμε με αλληλεγγύη και να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση μια καλή διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Και από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.»

«Δεν κάνατε λάθη;» ρωτήσαμε τον πρώην υπουργό; «Όποιος δεν πράττει¨, δεν σφάλει.» απάντησε και πρόσθεσε « Έχω σφάλει σε πάρα πολλά πράγματα θα σας έλεγα και πάλι αυτό που έλεγα στη Βουλή και με κορόιδευαν όλοι: «Κουτσά στραβά τα καταφέραμε.» Αντιμετωπίσαμε το μεγαλύτερο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κάναμε καλά, κουτσά στραβά.»
Φώτο: Ο κος Γιάννης Μουζάλας με παλιούς συμφοιτητές- στιγμιότυπα από το πάνελ της εκδήλωσης και το κοινό συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: