“Από το 2014 που το εργοστάσιο έκλεισε και πτώχευσε η εταιρεία κάνουμε προσπάθειες να λειτουργήσει ξανά. Πολλές φορές φτάσαμε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιαμε. Αυτή την στιγμή φαίνεται πως υπάρχει επενδυτής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια“, δηλώνει ο Γιώργος Χατζηαθανασίου, ταμίας στο Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής και πρώην εργαζόμενος στη Shelman. Η περίπτωση της Βιομηχανικής Μονάδας ήρθε ξανά στο προσκήνιο, από τα πιο «επίσημα χείλη», αυτά του υπουργού Ανάπτυξης, γεννώντας ελπίδες επαναλειτουργίας.

«Βέβαια αν δεν δούμε να οριστικοποιείται και να προχωρά η χρηματοδότηση δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε ο,τι ακούγεται και λέγεται… Θεωρούμε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει, το πότε δεν ξέρουμε, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι σύντομα», προσθέτει, μην κρύβοντας την αγωνία του και την προσμονή που νιώθει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου, καιρό τώρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους υπευθύνους. «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Περιμένουμε να προχωρήσει η χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως έχει πει και ο Υπουργός Ανάπτυξης», δηλώνει. Σε σχόλιό μας για τη στάση των πρώην εργαζόμενων που κράτησαν τη Μονάδα σε άριστη κατάσταση, κάτι που εντυπωσίασε και τον αρμόδιο υπουργό, σημειώνει: «Η Μονάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Όλο αυτό το διάστημα των έξι χρόνων που έχουμε την ευθύνη της φύλαξης του εργοστασίου σε εργασιακή σχέση με τον σύνδικο της πτώχευσης,την καθαρίσαμε, χρειάζεται βέβαια μια μικρή συντήρηση για να ξεκινήσει η λειτουργία της, αλλά για κλειστό εργοστάσιο τέτοιο άλλο παράδειγμα σίγουρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα».

«Υπάρχουν άλλες μονάδες που θα μπορούσαν με την κατάλληλη φροντίδα να λειτουργήσουν ξανά;», ρωτήσαμε τον κ. Χατζηαθανασίου. «Οι μόνες περιπτώσεις είναι οι Κλωστοϋφαντουργίες του πρώην ομίλου Λαναρά αλλά κι εκεί σε κάποια εργοστάσια η σύνδικος προχώρησε σε πωλήσεις μηχανημάτων. Ένα εξ αυτών ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει. Μακάρι να γινόταν αυτό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι υποψήφιοι επενδυτές για να μπορέσουν να αγοράσουν κάποια από τα εργοστάσια και να ξεκινήσει η συντήρηση, η φροντίδα και η λειτουργία τους.»

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, αφού σημείωσε ότι τέθηκε σε διαβούλευση την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού, τότε που η κοινωνία είχε την προσοχή της στραμμένη αλλού τόνισε ότι, «εισάγονται πολλές αλλαγές. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Να υπάρξουν ευρύτατες συναινέσεις, αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την ασφάλεια για όλους».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: