«Το πολιτικό σύστημα δυστυχώς, το λέω και το εννοώ κι ας είμαι κι εγώ μέρος του, αν και όχι εν ενεργεία βουλευτής, είναι κατώτερο των περιστάσεων υπό την έννοια ότι μπορεί πάντοτε να υπήρχαν οξείς ανταγωνισμοί κι ακόμη πιο οξείς, όμως, τώρα το θέμα είναι ότι: Πρώτον, βρισκόμαστε δέκα χρόνια μετά από την εκδήλωση μιας οικονομικής κρίσης. Δεύτερον, βρισκόμαστε στο μέσο μιας Πανδημίας πρωτοφανής, παγκόσμιας» δηλώνει ο κος Γιώργος Πεταλωτής, πρώην υπουργός- στέλεχος του Κιν.Αλ. υπεύθυνος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει: «Κι εμείς καθόμαστε ως πολιτικό σύστημα κι ασχολούμαστε με τελείως μικροπρεπείς, υπό την έννοια του μικρού μεγέθους, πολιτικούς ανταγωνισμούς για περί «κάθαρσης», περί «βρώμικου 89» , με μαφιόζικους διαλόγους και μαγνητοφωνήσεις. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο συνεπείς στις περιστάσεις. Βρισκόμαστε σε μια βαθιά ύφεση , πάνω από 5 και 6 % στην καλύτερη περίπτωση και σε μια τρομερή ανεργία που έρχεται στον κόσμο , στην χώρα μας ειδικά και σε καταστάσεις πρωτοφανούς φτώχειας. Όλα τα υπόλοιπα όσο κι αν επιχειρούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να τα ντύσουν με φθηνούς επικοινωνιακούς χειρισμούς χάνουν την αξία τους γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και θα την βλέπουμε από τον Σεπτέμβριο σε πολύ πιο έντονες καταστάσεις.»
«Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία, στον βαθμό που θα έπρεπε»

Ο κος Γιώργος Πεταλωτής

«Πώς απαντά το ΚινΑλ σ’ αυτή την αμείλικτη πραγματικότητα;» ρωτήσαμε τον κο Πεταλωτή και τον ακούσαμε να σημειώνει «Σήμερα το ΚινΑλ και ο χώρος της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν απαντάμε και σε τοπικό επίπεδο, όπως θα έπρεπε να απαντάμε. Ενώ για παράδειγμα οι προτάσεις του ΚινΑλ είναι σοβαρές, έχουν μια θεσμικότητα, κάθε άλλο παρά λαϊκιστική από ότι έχουν άλλες πλευρές της αντιπολίτευσης, το μεγάλο στοίχημα μας είναι να μπορέσουμε να ακουστούμε.» σημειώνει ο κος Πεταλωτής.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «Χρειάζεται και θέλουμε να το πετύχουμε, ένα Κίνημα το οποίο θα αναφέρεται στην κοινωνία. Να μην υπάρχει μια γραφειοκρατική προσέγγιση. Και η ΝΔ δεν έχει κομματικά όργανα και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ανύπαρκτα. Επειδή όμως το ΚινΑλ, το ΠΑΣΟΚ έχει στο DNA του την προσέγγιση με την κοινωνία δεν μπορούμε να είμαστε μακριά από μια τέτοια λογική. Θεωρώ ότι αυτό είναι προσωρινό. Αν πάνε καλά τα πράγματα, από Σεπτέμβριο θα έχουμε κι άλλου είδους κομματικές ανακατατάξεις, υπάρχουν άνθρωποι και δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ανήκουν στον μεγάλο χώρο του Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας.

«Και το τελευταίο ευρώ που δαπανάται από το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναρτάται στο διαδίκτυο»

Αναφερόμενος στο θέμα της γνωστοποίησης του καταλόγου με τα ονόματα των ΜΜΕ που πήραν επιδότηση στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον Covid 19 σημείωσε πως «Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Να γνωρίζουν όλοι που πήγαν αυτά τα 20 εκ. ευρώ , γιατί πήγαν στο χώρο των media, των ΜΜΕ. Γιατί εδώ πέρα είχαμε το εξής παράδοξο, η κυβέρνηση για να αποφύγει υποτίθεται αυτή τη διαφάνεια έδωσε σε μια διαφημιστική εταιρεία να μοιράσει αυτά τα χρήματα που τα μοίρασε με ένα τρόπο δικό της, ο οποίος σαφώς είναι επιλογή από το Μαξίμου, μέχρι εδώ, ίσως, θα μπορούσε να είναι καλά για να διαχειριστεί το τεχνικό κομμάτι μια εταιρεία, με ποια λογική, όμως, αυτά τα χρήματα δεν αναρτώνται στην Διαύγεια και με ποια λογική ακόμη δεν έχουν δοθεί τα ονόματα όλων των ΜΜΕ; Αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ως ενίσχυση των εργαζομένων που δουλεύουν στον Τύπο. Αυτό θα είχε μια λογική. Δόθηκαν ως πρόσχημα τη διαφήμιση που ήταν μια υποχρέωση των Μέσων να διαφημίσουν εν καιρώ Πανδημίας το πώς «Μένουμε ασφαλείς», αυτό το «Μένουμε ασφαλείς» δεν στοιχίζει 20 εκατομμύρια.
Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης ο κος Πεταλωτής ανέφερε «Ακούγονται προτάσεις , θα μπορούσε να ακούγονται με σοβαρότητα, ακούγονται όμως με φαιδρότητα.  Σε προσωπικό επίπεδο είμαι ανοικτός να κάνω οποιαδήποτε συζήτηση με ανθρώπους και με δυνάμεις οι οποίοι θα μιλούν με σοβαρότητα. Και δεν θα προσπαθούν μέσα από υπεκφυγές να κατωχυρώσουν το δικό τους πολιτικό μέλλον, οι περισσότεροι από αυτούς το βλέπουν ως επάγγελμα. Βλέπουμε έναν αμοραλισμό, την μια μέρα να κάνουν κριτική σε ένα κόμμα και την άλλη να περνάνε σε αυτό, να περνάνε με ευκολία από κόμμα σε κόμμα,δεν περιχαρακώνουν τις ιδέες και τις αξίες τους. Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το Πολιτικό μας σύστημα. Αυτή τη συζήτηση εμείς στο ΚινΑλ θα την ανοίξουμε στην Συνδιάσκεψη.»

Φώτο: Γιώργος Πεταλωτής συνέντευξη-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: