«Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη, η οποία να επικοινωνεί καλύτερα με τους πολίτες της, να εκφράζει την αλληλεγγύη προς τα κράτη, προς τις περιφέρειες, προς τους πολίτες και να συμπληρώνει τις πολιτικές της» δηλώνει ο κος Γιώργος Σταύρος Κρεμλής, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ν.Δ.

Παράλληλα, ο πολύ καλός  φίλος της Θράκης σημειώνει: «Θέλουμε μια καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη και ως ΝΔ και ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εγώ προσωπικά, ως Ευρωπαϊστής. Μια Ευρώπη αλληλεγγύης , μια Ευρώπη οικονομικής, εδαφικής συνοχής, ειδικά στις περιοχές της Αν. Μ. Θράκης. Εκτός από τους χώρους που θα διαθέσει, θα δείξει την αλληλεγγύη της έμπρακτα και προς τους μετανάστες, αλλά θα αγωνιστεί και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων βάζοντας μια άλλη σειρά θεμάτων».

Μιλώντας για τον κίνδυνο αύξησης της ακροδεξιάς παραδέχεται πως είναι υπαρκτός, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, όπως λέει, από ότι τον παρουσιάζουν ορισμένοι. «Είναι γεγονός ότι πολλοί πολίτες της Ευρώπης λόγω και της οικονομικής κρίσης λόγω και του λαϊκισμού που εκφράζουν κάποιες κυβερνήσεις τους αναγκάζονται να πάρουν πιο ακραίες θέσεις και να στραφούν σε πιο εθνικιστικές απόψεις. Αυτό το φαινόμενο είναι σχετικά πρόσκαιρο. Η μετανάστευση για την Ε.Ε. ,η οποία δεν ήταν έτοιμη, ήταν ένα τσουνάμι το οποίο μας χτύπησε, χωρίς να έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία. Δεν ήταν έτοιμη η Ε.Ε. κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει γιατί θα πρέπει να έχουμε μια καλύτερη μεταναστευτική πολιτική στο μέλλον γιατί θα έχουμε μεταναστευτικές ροές . Η μετανάστευση είχε απόνερα ειδικά σε κράτη τα οποία δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, όπως ήταν η Ελλάδα».

«Υπάρχουν πολλές αστοχίες από την ελληνική πλευρά.»
Ο κος Γιώργος Σταύρος Κρεμλής μιλά και για κακή διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα γιατί παρά τα 3 δις ευρώ που πήρε η χώρα μας δεν έγινε άμεση ταυτοποίηση με τα σύγχρονα συστήματα που διέθεσε η Ε.Ε. για τα hot spots. «Δεν προωθήθηκαν αυτοί που δικαιούνται άσυλο στα κράτη μέλη και δεν επέστρεψαν στις χώρες τους οι οικονομικοί μετανάστες» δηλώνει και σημειώνει πως «Υπάρχουν πολλές αστοχίες από την ελληνική πλευρά. Δημιουργείτε δυσαρέσκεια, το χρεώνουν αυτό στην Ευρώπη, η οποία δυστυχώς σε πολλά θέματα δεν είναι αρμόδια και ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης είναι εύκολος για όλους τους πολιτικούς, σε όλες τις χώρες. Πρέπει να βελτιώσουμε την Ευρώπη εκεί όπου οι πολιτικές της είναι ατελείς, εκεί όπου μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα για μας. Για να έχουμε μια καλύτερη προστασία και μια σωστότερη αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων, όπως το πρόβλημα της ενέργειας , της άμυνας, του ευρωπαϊκού στρατού, είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούμε να έχουμε καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη.»

Δωρεάν ενημέρωση, στους δήμους, στις ενώσεις πολιτών , στις ΜΚΟ
Όπως τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. «Η Θράκη μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, η κυκλική οικονομία μπορεί μέσα από την πράσινη επιχειρηματικότητα να αξιοποιήσει τους πόρους της Θράκης, να προχωρήσουμε σε μια γεωργία η οποία είναι κυκλική, η οποία αξιοποιεί τα απόβλητα της παράγοντας βιοαέριο, η οποία περιορίζει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και αξιοποιεί βιολιπάσματα και βιοφυτοφάρμακα τα οποία μας προσφέρει η κυκλική οικονομία και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά να αξιοποιήσει της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήλιο, θάλασσα , αέρας, ηλεκτρική ενέργεια.» Σημειώνει πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και, όλα αυτά, όπως τονίζει, μπορούν να αναδειχθούν μέσα από την Ε.Ε.

«Στόχος μου αύριο, αν εκλεγώ, να δημιουργήσω έναν κοινωφελή φορέα ο οποίος θα δίνει δωρεάν ενημέρωση, στους δήμους, στις ενώσεις πολιτών , στις ΜΚΟ για το τι μπορεί να κάνει κανείς μέσα στην Ε.Ε. Πολλές φορές δεν προλαβαίνουν καν ενημερωθούν να προχωρήσουν τις συνεργασίες που απαιτούνται με άλλους γειτονικούς δήμους, με πανεπιστήμια. Στόχος μου είναι να δοθεί αυτή η ενημέρωση έγκαιρα πριν καν δημοσιευθούν αυτές οι προκηρύξεις. Για να αξιοποιούν δήμοι, επιμελητήρια, πανεπιστήμια κ.α. τα κονδύλια από προγράμματα της Ε.Ε.»

Να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια για την Θράκη
Τέλος, όπως τονίζει ο κος Κρεμλής, την νέα προγραμματική περίοδο, την περίοδο 2021 -2027, θα την αποφασίσει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο Στρατηγικό Εθνικό Σχέδιο. «Θεωρώ ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα και στην κατανομή των κονδυλίων η Θράκη να πάρει περισσότερα κονδύλια, κονδύλια που της αναλογούν πραγματικά , ώστε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της, στον αειφόρο τουρισμό, να εξελιχτεί η Θράκη σε τουριστικό προορισμό. Αυτές τις δυνατότητες μπορούμε να αναδείξουμε και προχωρώντας σε συνεργασία με άλλους φορείς να τις υλοποιήσουμε.»
Φώτο: Γιώργος Σταύρος Κρεμλής συνέντευξη -κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: