Η 19η Γιορτή των Σπόρων στο Πελίτι άνοιξε την αγκαλιά της

Το ραντεβού το πρώτο Σάββατο (4 Μάη)μετά την Λαμπρή, κάθε χρόνο, είναι στη μαγική Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, για την 19η Γιορτή των Σπόρων!
Η 19η Γιορτή των Σπόρων στο Πελίτι άνοιξε την αγκαλιά τηςΠρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι(σ.σ. στα ποντιακά σημαίνει Βελανιδιά)Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πρωτομαγιά και περιλαμβάνουν σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες για τις αυτόχθονες παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία. Θα υπάρχουν επίσης θεματικές ομάδες για τη Νομοθεσία των σπόρων, μουσικά δρώμενα και φέτος για τα 24 χρόνια του Πελίτι(1995-2019).
Η Γιορτή των Σπόρων του Πελίτι γίνεται παράλληλα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων 1-4 Μαΐου 2019. Η Ολυμπιακή Γιορτή των Σπόρων, είναι πρόταση του Πελίτι, στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στη Χάγη στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 που οργανώθηκε από το Navdanva International.
Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α. Φέτος θα συμμετάσχουν και από τη Βραζιλία.
Η 19η γιορτή σπόρων του Πελίτι και η 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr

Στο φετινό πρόγραμμα πέρα από τις ομιλίες και τα εργαστήρια θα γίνουν και εκδρομές προς τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας.
Σύμφωνα με δηλώσεις της ψυχής του Πελίτι, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, την τελευταία ημέρα το Σάββατο, θα γίνει ΔΩΡΕΑΝ η ανταλλαγή των σπόρων από τους καλλιεργητές, οι οποίοι θα βρίσκονται σε 20 περίπτερα.
Αναμένονται πάνω από 5.000 επισκέπτες, οι οποίοι και θα κατακλύσουν τον όμορφο χώρο του Πελίτι και θα γιορτάσουν τη Φύση για άλλη μια φορά μετά την Λαμπρή και την Εργατική Πρωτομαγιά!
Σε αυτά τα περίπτερα θα συμμετέχουν οι καλλιεργητές από τις 12 ομάδες του Πελίτι σε όλη την Ελλάδα, από την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες του πλανήτη. Η διανομή θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 14:00 το μεσημέρι.
«Υπάρχει επάρκεια σε παραδοσιακούς σπόρους, μετά την προσπάθεια τόσων χρόνων, καθώς υπήρχαν αρκετές ποικιλίες οι οποίες κινδύνευαν. Καλά είναι τα νέα και για την Τράπεζα των Σπόρων, αν και γίνονται τα βήματα με καθυστέρηση, ωστόσο στα τέλη του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε ο κ. Σαϊνατούδης.
Επι πλέον δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο και δύσκολο έργο του δικτύου των 700 εθελοντών, που συνδράμουν για την ολοκλήρωση της Γιορτής, με την προσφορά του γεύματος προς τους επισκέπτες, με είδη που προσφέρουν οι καλλιεργητές(φασόλια, ρεβύθια, ντολμαδάκια, σαλάτες, φρούτα, ελιές, τυρί και ψωμί που ζυμώνεται και ψήνεται εκεί.
«Πιστεύουμε πως αυτή η όμορφη εικόνα μιας κοινωνίας που σέβεται τον εαυτό της, τους συνανθρώπους της, το περιβάλλον, τη Γη το Νερό, τους σπόρους, Υπάρχει Αγάπη και Αλληλεγγύη, θα είναι το μοντέλο της κοινωνίας του μέλλοντος. Εμείς έτσι πιστεύουμε και ας μας θεωρούν πολλοί ρομαντικούς. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που ζουν και δρουν έτσι και προκαλούν τις αλλαγές στους γύρω τους», τόνισε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

ΥΓ: Η ΕΡΤ θα είναι όπως πάντα εκεί!

Λίγα Λόγια για τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη(έτσι όπως τα γράφουν οι φίλοι του)
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε την πρώτη δράση σε μη κρατικό επίπεδο, στην Ελλάδα για τη συλλογή και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών τον Ιανουάριο του 1991.
Η δράση ξεκίνησε μέσα από τα μαθήματα οικολογικής γεωργίας που οργάνωνε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης στη Θεσσαλονίκη.
Η εξέλιξη των μαθημάτων ήταν το Εργαστήρι Οικολογικής Γεωργίας, που ήταν επίσης πρόταση του Παναγιώτη.

Την άνοιξη του 1995 ξεκίνησε το Πελίτι. Την περίοδο 1995-2000 ταξιδέψει με τα πόδια συγκεντρώνοντας πάνω από 1200 παραδοσιακές ποικιλίες. Συνολικά ταξίδεψε με τα πόδια για κοντά δέκα χρόνια.(σ.σ. αρκετά χρόνια έμεινε και στην Ορεινή Ροδόπη, στα πομακοχώρια).

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του αυτή σε Ελλάδα και εξωτερικό με σημαντικότερες διακρίσεις, ως «φύλακας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου» το 2009, από το Bioversity International και το Δήμο της Ρώμης και το Πελίτι το 2013 από τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για την εθελοντική προσφορά στη χώρα.

Έκανε την πρώτη δημόσια διανομή παραδοσιακών σπόρων τον Οκτώβριο του 2005 στη 2η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

Οργάνωσε την πρώτη δημόσια Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων την άνοιξη του 1999. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το 2013 χαρακτηρίστηκε από τους Seed Saver της Αυστραλίας, ως η μεγαλύτερη γιορτή σπόρων παγκοσμίως.
Το 2016 πρότεινε στην παγκόσμια λαϊκή συνέλευση την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων έχει οργανώσει την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων το 2017 και στις 11-14 Απριλίου 2018 οργανώνει τη δεύτερη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Η δράση του έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο κ.α. Το 2012 παρουσίασε τις δράσεις του Πελίτι στο Μεξικό στη 2η Παγκόσμια Συνάντηση για το άνθισμα της Ανθρωπότητας.

Το μότο του είναι ότι: είμαστε σημαντικοί και σπουδαίοι ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική μας θέση και καθημερινά με τις σκέψεις και τις πράξεις μας δημιουργούμε το μέλλον του πλανήτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος