«Μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κα Ιωάννα Χατζηαντωνίου. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παναγιώτη Αλεξανδρή στη Ροδόπη τέθηκαν όλα τα αιτήματα, των δικηγόρων, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων. Βασικό θέμα η έλλειψη προσωπικού που έχουν όλες σχεδόν οι υπηρεσίες και ιδιαίτερα η Εισαγγελία Εφετών και Πρωτοδικών της Ροδόπης. «Αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα καθώς εργάζονται με το 50% του προσωπικού των οργανικών θέσεων.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του ΓΓ στην Κομοτηνή

Όσον αφορά στα αιτήματα των δικηγόρων, όπως ανέφερε η κα Χατζηαντωνίου, συζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας των αιτήσεων του Νόμου Κατσέλη,3869 που αλλάζει. Επίσης, αν και δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης το νέο Νομοσχέδιο για την νέα πτώχευση. Τέθηκε επίσης το θέμα της εκκαθάρισης και της ενταλματοποίησης της αμοιβής της Νομικής βοήθειας . «Γιατί αυτή τη στιγμή», όπως είπε, «συνάδελφοι που έχουν οριστεί αυτεπάγγελτα σε Νομικές Υποθέσεις έχουν να πληρωθούν εδώ και 2,5 χρόνια.» Σύμφωνα με την κα πρόεδρο αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης προσωπικού στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων από όπου γίνεται η εκκαθάριση. «Δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό ώστε να προχωρήσει γρήγορα αυτή η εκκαθάριση . Ευελπιστούμε ότι θα δώσει κάποια λύση ο Γενικός, θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προς εξεύρεση λύσεων. Επίσης εκείνο το οποίο ζητήσαμε είναι τα γενικότερα θέματα του κλάδου και ειδικότερα την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης και συζητήσαμε τρόπους που θα μπορούσαμε να βρούμε όσον αφορά στη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης.» ανέφερε επισημαίνοντας πως η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης είναι το κύριο αίτημα γιατί τα τελευταία χρόνια οι δικηγόροι έχουν πληγεί. «Με τον κορονοιο έκλεισαν τα δικαστήρια και όλο αυτό ήταν εξαιρετικά επιβαρυντικό οικονομικά για τους δικηγόρους.» ανέφερε.
Τέλος, όσον αφορά στο Δικηγορικό Σύλλογο της Ροδόπης σύμφωνα με την κα Χατζηαντωνίου στις τελευταίες εξετάσεις των ασκουμένων από τον Δ.Σ. συμμετείχαν δεκατρείς ασκούμενοι, με την ορκωμοσία τους ο αριθμός των μελών του Συλλόγου θα φτάσει στα 330. «Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης;» ρωτήσαμε την κα Χατζηαντωνίου για να απαντήσει θετικά και να σημειώσει εκ νέου: «Τα αντικείμενα είναι περιορισμένα και μεγάλος αριθμός των μελών. Όλες οι υποθέσεις μοιράζονται, κάποιοι δεν ασκούν καθόλου δικηγορία, απλά έχουν την έδρα τους κάπου και υπάρχουν όλα τα γνωστά προβλήματα.»
Φώτο:Ιωάννα Χατζηαντωνίου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: