Η ιστορία της προσβασιμότητας στην Κομοτηνή μέσα από τη ματιά του Κ. Κατσιμίγα

Η ιστορία της προσβασιμότητας στην Κομοτηνή μέσα από τη ματιά του Κ. Κατσιμίγα
Ο κος Κώστας Κατσιμίγας μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής γυρίζοντας το χρόνο στο μακρινό 1991

Αύριο, 1η Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο διαδικτυακά η τελετή για την «Προσβάσιμη Πόλη 2021» της Ε.Ε. προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία που είναι η 3η Δεκέμβρη. Ο Δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους έξι που διεκδικούν τον τίτλο, από τις 50 συνολικά αιτήσεις, μαζί με Δήμους από την Ιταλία, την Γερμανία, την Πολωνία και την Σουηδία. «Η Κομοτηνή ήταν από τις πρώτες πόλεις που έσπασε κράσπεδα κι έκανε ράμπες. Από τις πρώτες πόλεις στην Ευρώπη.» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο κος Κώστας Κατσιμίγας.

Η ιστορία της προσβασιμότητας στην Κομοτηνή μέσα από τη ματιά του Κ. Κατσιμίγα
Μια από τις πρώτες ράμπες εκείνης της εποχής

“Είχα ζήσει στην Ιταλία την δεκαετία του 70 και δεν θυμάμαι να είχα δει ράμπες κι εκεί ακόμη. Ράμπες είχαν αρχίσει να γίνονται στη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως στη Σουηδία, στη Δανία κ.α. Εκεί τις πρωτοείδαμε και τις φωτογραφήσαμε τις ράμπες. Πράγματι ήταν το 1991, όταν ο Γιώργος Παπαδριέλλης, καινούργιος δήμαρχος, είχε ανάψει το πράσινο φως στην υλοποίηση της πρότασής μας, εγώ είχα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών τότε και είχαμε έναν πολύ καλό διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, τον κ. Κώστα Καλούδη. Ήταν μια καλή συγκυρία, προτείναμε στον τότε δήμαρχο να κάνουμε μια απόπειρα να δημιουργήσουμε μια προσβασιμότητα τουλάχιστον σε ένα κεντρικό δρόμο, το δέχτηκε με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και ο δήμαρχος και ξεκινήσαμε και δημιουργήσαμε αυτές τις ράμπες σπάζοντας τα πεζοδρόμια στις διασταυρώσεις , ξεκινώντας από την Αγία Βαρβάρα, μέχρι την κεντρική πλατεία.»

Όπως παραδέχεται ο κος Κατσιμίγας εκείνες οι πρώτες ράμπες δεν ήταν σωστές με την έννοια ότι είχαν μεγάλες κλήσεις, «σπάζαμε μόνο το κράσπεδο και μια πλάκα πεζοδρομίου περίπου 60,70 εκατοστά που δεν επαρκούσαν» δήλωσε κι αναφερόμενος στην τότε αντίδραση του κόσμου σημείωσε: «Όταν έβλεπε τις ράμπες δεν καταλάβαινε ότι αυτό ήταν κάτι για να διευκολύνει τα ΑμεΑ να κινούνται, δηλαδή τα αμαξίδια. Νόμιζε ότι τα κάναμε για να μπορούν τα μοτο-πήδαλατα και τα μηχανάκια να ανεβαίνουν τα πεζοδρόμια χωρίς να σπάνε. Είχε αρέσει πολύ και στις μητέρες με τα καροτσάκια και τα μωρά τους, τις διευκόλυνε κάπως. Μέσα στη θητεία του Γιώργου Παπαδριέλλη ήδη οι ράμπες είχαν βελτιωθεί πάρα πολύ.»

«Της αξίζει της Κομοτηνής να φέρει τον τίτλο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ε.Ε.;» ρωτήσαμε τον κο Κατσιμίγα με αφορμή την αυριανή διαδικτυακή τελετή για να απαντήσει αμέσως πως της αξίζει, « διότι», όπως είπε, « παρά τα προβλήματα που υπάρχουν εξακολουθεί και είναι πρωτοπόρα. Είναι πρωτοπόρα σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ταξιδέψει, είδαμε πολλές καλές προσπάθειες να γίνονται και σε άλλες πόλεις και όχι μόνο στις μεγάλες, αλλά και σε άλλες επαρχιακές για παράδειγμα όλες οι θεσσαλικές πόλεις ήταν πρωτοπόρες σ’ αυτά τα ζητήματα . Νομίζω ότι η Κομοτηνή είχε προηγηθεί. Δεν ήταν μόνο το σπάσιμο των κρασπέδων και των ραμπών που έγιναν στους δρόμους, αλλά και γενικότερα στα δημόσια κτίρια έγιναν υποδομές προσπαλασιμότητας πάρα πολύ σημαντικές.» Σ’ αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι το 2007 στο κτίριο της τότε Νομαρχίας έγιναν οι ράμπες προσπέλασης και η τοποθέτηση δύο μεταλλικών ραμπών με αποτέλεσμα το κτίριο της Νομαρχίας να είναι το πρώτο μεγάλο κτίριο το οποίο απέκτησε απόλυτη προσβασιμότητα. «Και οι ράμπες αυτές δεν έγιναν τυχαία. Οι ράμπες προς την Λεωφόρο Ηρώων ήταν αντίγραφα από τις αντίστοιχες ράμπες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Στοκχόλμης. Φωτογραφήθηκαν δηλαδή και αντιγράφησαν εκεί. Οι λαμαρίνες έγιναν σε μια Βιομηχανία της Κομοτηνής η οποία δυστυχώς τώρα πια δεν λειτουργεί. Χρησιμοποιήσαμε υλικά κι ανθρώπους από την περιοχή μας δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες.» τόνισε ο κος Κατσιμίγας.

Μάλιστα, 18 χρόνια μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Γιώργου Παπαδριέλλη δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δεν έχει τιμηθεί από το Δήμο». Όπως συνέβη, όπως είπε, με δύο ακόμη δημάρχους, (εννοώντας τον Χαράλαμπο Κατσιμίγα και τον Ανδρέα Στογιαννίδη). «Δήμαρχοι», όπως είπε, «με πολύ μεγάλη προσφορά στην πόλη οι οποίοι δεν τιμήθηκαν με το να δώσει ο δήμος το όνομά τους σε κάποιο δρόμο.” Για να καταλήξει με την σημείωση ότι: “Αντίθετα, η Κομοτηνή έχει τιμήσει απίθανους ανθρώπους που δεν ήρθαν στην Κομοτηνή ούτε για τουρισμό.”

Ρεπορτάζ-Κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος