«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην Κομοτηνή, καθώς υπάρχει πληθώρα καλών κατοικιών προς διάθεση» διαβεβαιώνει η κα Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Ακινήτων Νομού Ροδόπης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για το «κυνήγι» εύρεσης φοιτητικής στέγης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη με πρωταγωνιστές γονείς, φοιτητές, μεσίτες κι ιδιοκτήτες σημειώνει πως «με το που έρχονται οι φοιτητές τακτοποιούνται αμέσως. Κάνουν το πολύ μια ή δύο διανυκτερεύσεις στην πόλη μέχρι να βρούνε στέγη. Οι κατοικίες μας είναι άριστης κατάστασης στην Κομοτηνή, όλες καινούργιες, οι περισσότερες με άδειες του 2005. Είναι σπίτια δεκαετίας και είναι καινούργια και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των φοιτητών.»

Πρόκειται, όπως εξηγεί, η κα. Κυριακούση για δίχωρες γκαρσονιέρες και μάλιστα οι περισσότερες επιπλωμένες με παροχές internet , με ηλεκτρικά είδη κι εξοπλισμένα με πόρτα ασφαλείας και καινούργια κουφώματα. «Η ασφάλεια είναι το πρώτο που κοιτούν οι γονείς. Ύστερα, εξοικονομούν μεγάλη δαπάνη, όταν βρίσκουν επιπλωμένο ή ημι-επιπλωμένο σπίτι, όταν τα κουφώματα είναι καινούργια. Πολλά διαθέτουν μέχρι και κουρτίνες, πιρούνια, πιάτα. Έτσι, δεν χρειάζεται οι φοιτητής παρά να έρθει μόνο με τα ρούχα του.»

Φέτος δεν σημειώθηκαν αλλαγές στις τιμές ενοικίασης. Δεν υπήρξε, όπως σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων, καμία απολύτως αύξηση. «Η πόλη διατήρησε τις τιμές της» λέει χαρακτηριστικά κι εξηγεί πως από 220 έως 250 νοικιάζονται οι παλιές γκαρσονιέρες, οι παλιές κατασκευές και οι λίγο πιο καινούργιες 270 – 280 ευρώ. «Είναι προπέρσινες οι τιμές αυτές. Λίγες είναι εκείνες οι κατοικίες που αγγίζουν τα 300 ευρώ, πρόκειται για σπίτια που είναι σε άριστο σημείο και άριστης κατασκευής.»

«Η υψηλή φορολογία και ο ΈΝΦΙΑ εκτιμάται ότι αποσπούν από την τσέπη του ιδιοκτήτη πέντε ενοίκια» δηλώνει η κα Χρύσα Κυριακούση

Καλές κατασκευές σε καλές τιμές
Τα σχόλια που καταγράφει κι εκείνη από την πλευρά των ενοικιαστών δεν είναι αρνητικά. «Εξυπηρετούνται άμεσα και βρίσκουν καλά σπίτια σε τιμές λογικές. Δεν τις θεωρούν παράλογες. Όλες οι πανεπιστημιουπόλεις που έχουν τουρισμό, έχουν ανεβάσει υπερβολικά τις τιμές, επηρεάζοντας και την φοιτητική κατοικία. Εμείς, λόγω έλλειψης τουρισμού, δεν έχουμε τέτοιο θέμα.» δηλώνει κι αποκαλύπτει τις σκέψεις και τις προθέσεις των ίδιων των ιδιοκτητών «Ενδιαφέρονται πρώτα –πρώτα οι ιδιοκτήτες να νοικιάσουν το σπίτι τους διότι η φορολογία που τρέχει εις βάρος μας είναι δυσβάστακτη και πρέπει το σπίτι να «φύγει». Σημειωτέον ότι υπάρχει πληθώρα σπιτιών και οι ιδιοκτήτες έριξαν τις τιμές. Τα σπίτια περισσεύουν. Υπάρχουν σπίτια πολλά, οι φοιτητές είναι λιγότεροι, οι μετεγγραφές έγιναν πιο ευέλικτες. Έτσι, πολλά σπίτια μένουν αδιάθετα, αυτά του προ του 1980. Μπορεί να μείνουν ξενοίκιαστα διακόσια και τριακόσια σπίτια συνολικά στην Κομοτηνή, αυτά που είναι παλιά και μακριά από τις δύο στάσεις. Τα πιο μακρινά σπίτια, αυτά που  για παράδειγμα βρίσκονται σε περιοχές όπως: Νοσοκομείο, Σταθμός, Στρατώνες νοικιάζονται δύσκολα.

Ο καλός ενοικιαστής κι όχι το καλό ενοίκιο 

Όσον αφορά στις συμβουλές που σπεύδει να δώσει στους ενοικιαστές προτρέπει: Πρώτον, να κοιτούν να αναζητούν τον καλό ενοικιαστή κι όχι το καλό ενοίκιο. Να μην στοχεύουν τόσο στο υψηλό ενοίκιο, αλλά σε έναν φερέγγυο ενοικιαστή κι ας είναι τα χρήματα λιγότερα, όπως λέει. Να είναι σίγουρος ο ιδιοκτήτης ότι θα τα πάρει. Δεύτερον, ποτέ δεν δίνεται το κλειδί πριν το έγγραφο μισθωτήριο. Τρίτον, να μην δέχονται να αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη.

«Ξεχνούν» απλήρωτους λογαριασμούς νερού και ρεύματος
Από τις ζωές των ιδιοκτητών δεν λείπουν και οι «πονοκέφαλοι» και μετά την ενοικίαση του κτιρίου: «Ο κανόνας είναι να … «ξεχνούν» τις πληρωμές λογαριασμών, όπως της ΔΕΗ, της ΔΕΥΑ, να μην δέχονται ποτέ οι ιδιοκτήτες να είναι αυτοί οι λογαριασμοί στο δικό τους το όνομα, αλλά να είναι πάντα στο όνομα του ενοικιαστή. Πολλοί αμελούν, δεν το γνωρίζουν κι αφήνουν αυτούς τους λογαριασμούς στο όνομά τους.»

Τέλος, σπεύδει να διαψεύσει πως δεν ισχύει ότι η Κομοτηνή είναι ακριβή φοιτητούπολη σημειώνοντας με νόημα «Η υψηλή φορολογία και ο ΈΝΦΙΑ εκτιμάται ότι αποσπάνε από την τσέπη του ιδιοκτήτη πέντε ενοίκια.» και να προσθέσει στέλνοντας το μήνυμά της σε όλη τη χώρα: «Η Κομοτηνή είναι η άριστη φοιτήτουπολη όχι μόνο λόγω χαμηλών ενοικίων αλλά και λόγω γενικότερων συνθηκών.»
Φώτο: Χρύσα Κυριακούση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: