Η «σχεδία» μας χρειάζεται όλους

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τη «σχεδία», το αγαπημένο περιοδικό δρόμου. Ένα έντυπο που αυτό που το διαφοροποιεί από τον υπόλοιπο Τύπο είναι ότι δεν πωλείται σε περίπτερα ή σε ψιλικατζίδικα ή σε άλλα σημεία διάθεσης Τύπου. Πωλείται αποκλειστικά και μόνο σε δρόμους της πόλης. « Στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , πωλείται από ανθρώπους όπως είμαστε όλοι μας, μόνο που είναι πιο φτωχοί από εμάς, άστεγοι , μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι που βιώνουν την ακραία φτώχεια και τον αποκλεισμό.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Χρήστος Αλεφάντης, ο ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία», το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2013.

Η «σχεδία» μας  χρειάζεται όλους«Από την τιμή πώλησης του περιοδικού, από τα 4 δηλαδή ευρώ τα 2,5 ευρώ μένουν στον ίδιο τον πωλητή.» σημειώνει και μιλά με αγωνία για τους 150 πωλητές του περιοδικού. «Αυτό που κάνει η «σχεδία» είναι να δίνει σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, σπίτι, εργασία, τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια, κάνοντας μια δουλειά και όχι επαιτώντας. Να εξασφαλίζουν ένα μικρό έσοδο την ημέρα για να καλύψουν κάποιες από τις βασικές τους ανάγκες. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι και κοντά μας ίσως που βιώνουν μια μορφή στέρησης της στέγης. Κάθε μέρα γύρω στους 150 ανθρώπους φορούν το κόκκινο γιλέκο και στέκονται στο δρόμο και πουλούν το περιοδικό διεκδικώντας στην ουσία την ίδια τους τη ζωή.»

Η «σχεδία» δεν είναι μόνο η δυνατότητα που παρέχεται για ένα μικρό έσοδο, είναι μια κοινωνική διαδικασία που ενεργοποιεί ενδυναμώνει και κάνει ξανά πάλι δυνατό το αδύνατο. «Το πιο σκληρό στη φτώχεια είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός κι αυτό το ξεχνάνε όλοι.» σημειώνει ο κος Αλεφαντής και σημειώνει ότι η «σχεδία» είναι μια διαδικασία, «ξυπνάει» τον άνθρωπο το πρωί γιατί έχει κάτι να κάνει δηλώνοντας έτσι παρόν και διεκδικώντας αυτά τα λίγα ευρώ από την πώλησή της. «Η «σχεδία» είναι μια διαδικασία κοινωνικής υποστήριξης μέχρι να μπορέσει ο άνθρωπος να κάνει το επόμενο βήμα. Από την «σχεδία» έχουν φύγει γύρω στα 120 άτομα διότι επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας.» σημειώνει ο κος Αλεφαντής προσθέτοντας ότι « σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η νέα τους δουλειά βρέθηκε μέσα από τη «σχεδία». Αυτός είναι ο στόχος . Να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο μέχρι να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα. Και να ξανακερδίσει την ίδια του ζωή.»

Λόγω της Πανδημίας του κορονοϊού έχει ανασταλεί η έκδοση του περιοδικού και ζητήθηκε από τους πωλητές να προφυλαχθούν όσο μπορούν μένοντας σπίτι. Αυτό, όμως, ειδικά για αυτούς τους 150 ανθρώπους, είναι μια μεγάλη κουβέντα. «Για εμάς μπορεί να είναι εύκολο, όμως, ένας άνθρωπος που ζει σε ένα διαμέρισμα χωρίς ρεύμα πώς θα μπορέσει να παραμείνει μέσα; Είναι φοβερό πισωγύρισμα γι αυτούς τους ανθρώπους, είναι αποκλεισμός κι όχι αυτο-απομόνωση.» σημείωσε ο κος Αλεφαντής μην κρύβοντας την αγωνία του για το μέλλον αυτών των ανθρώπων.

Ήδη με τους συνεργάτες του έχουν στήσει ένα πρόγραμμα μικρών συνδρομών για ένα, δύο, τέσσερις μήνες και καλούν τους φίλους αναγνώστες ή νέους αναγνώστες του περιοδικού να κάνουν μια συνδρομή και από αυτές τις συνδρομές , το 50% θα διανεμηθεί δίκαια και αναλογικά στους πωλητές της «σχεδίας». «Είναι σαν να προσπαθούμε μέσα από τις συνδρομές να φτιάξουμε ένα μικρό επίδομα γι αυτούς για να έχουν 50,60, 70 ευρώ.» εξηγεί ο κος Αλεφαντής προσθέτοντας πως αν κάποιος μπει στη σελίδα του περιοδικού, sxedia.gr θα δει και πώς θα λειτουργήσει αυτή η διαδικασία. Επίσης, σε συνεργασία με αλυσίδες τροφίμων και ιδιώτες γίνεται μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν κουπόνια τροφίμων. Ώστε, να εξασφαλιστούν κάποια τρόφιμα. «Μάλιστα , επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι της «σχεδίας» είναι ηλικιωμένοι, πολύ ευάλωτοι και ξέρουμε ότι αν αρρωστήσουν θα είναι πολύ οδυνηρό το αποτέλεσμα προσπαθούμε να στήσουμε ένα δίκτυο εθελοντών που θα τους πηγαίνουμε τα τρόφιμα εκεί που διαβιούν, δηλαδή να μην βγουν από το σπίτι από εκεί όπου βρίσκονται .»

Η ψυχαγωγία αυτές τις μέρες της απομόνωσης είναι «θέμα». «Εμείς όλοι καθόμαστε σπίτι αλλά έχουμε κάτι να κάνουμε πώς, όμως, περνάει η ώρα σε τέσσερις τοίχους κλεισμένος, γι αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς τίποτα;» αναρωτιέται ο κος Αλεφαντής καλώντας τους ακροατές της ΕΡΤ Κομοτηνής να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες. «Θέλουμε τις ιδέες των ακροατών. Εμείς σκεφτήκαμε να τους πάμε βιβλία. Μια άλλη ιδέα ήταν το πλέξιμο. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να νιώσουν δημιουργικοί και καλά στο χώρο όπου είναι αποκλεισμένοι.» καταλήγει βέβαιος πως η «σχεδία» έχει πολλούς φίλους και δεν θα την αφήσουν να χαθεί στην «φουρτούνα» του κορονοϊού.
Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος