Ναι στη ΖΩΗ ¨ΟΧΙ στο φόβοΜε πρωτοβουλία του δημάρχου Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, συστήθηκε -ως όφειλε- και λειτουργεί Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, βάσει των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Πρόεδρος έχει οριστεί -καθώς πρέπει να είναι εκλεγμένος- ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Στράτος Τσακιρίδης, και η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες με θέματα που άπτονται γυναικείων ζητημάτων, ενδοοικογενειακής βίας, υποστήριξης γυναικών και πολιτισμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η νομικός και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Έλπη Μπλεκάτση, κάλεσε όλους τους πολίτες να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τυχόν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που υποπέσει στην αντίληψή τους.

Η αναφορά μπορεί να γίνει στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, στο τηλέφωνο 25310 33290 -δομή που υπάρχει σε όλους τους νομούς της χώρας-, καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 15900 και στο mail sos15900@isotita.gr. Επίσης, στην ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας που ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο, καλώντας στο 100.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας είχε προγραμματίσει εκδηλώσεις, όπως την προβολή της ταινίας «Κραυγή Γυναικών» με τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και επαφές με τη δομή Γυναικών, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και την Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, ο κορονοϊός έβαλε προσωρινά «φρένο» σε αυτές τις δράσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αξιοποιώντας, ωστόσο, το διαδίκτυο η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας προχώρησε στην παραγωγή οπτικού υλικού-βίντεο στο οποίο συμμετέχουν, αφιλοκερδώς, γυναίκες δημοσιογράφοι της Ροδόπης. Απευθύνουν «κάλεσμα ζωής και αγάπης» στις γυναίκες που υφίστανται κάθε είδους βία, με το μήνυμα «να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και της σιωπής» και να δώσουν μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, παίρνοντας υποστήριξη από τις δομές που λειτουργεί η Πολιτεία. Το οπτικό υλικό επεξεργάστηκε ο σκηνοθέτης-εικονολήπτης Γιώργος Δάφνης, ενώ στο μακιγιάζ βοήθησε η αισθητικός, Μαρία Μιχιούρη. Συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι, Νατάσσα Βαφειάδου από την Εφημερίδα-Ραδιόφωνο Παρατηρητής, Έλλη Τσομπανίδου από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Δίαυλος», η Ειρήνη Τσακίρη από το «Μάρων news» και η Βασιλική Μαχαίρα από την ΕΡΤ Κομοτηνής.

http://https://www.youtube.com/watch?v=c7iYpPzqpiU

Μοιράσου το άρθρο: