Ο κίνδυνος να μείνει εκτός παιδικών σταθμών των 40% των παιδιών σε σχέση με πέρσι είναι ορατός. Αυτό υποστηρίζουν ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών στην Κομοτηνή και σημειώνουν ότι έχει περιοριστεί το ποσοστό «απορρόφησης». «Ενώ πέρσι παίρναμε το 110% της δυναμικότητας, φέτος παίρνουμε μόνο το 70%. Οπότε, δεν μπορούν να γίνουν εγγραφές πολλών παιδιών με συνέπεια να μείνουν πολλά παιδιά εκτός παιδικού σταθμού.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ιδιοκτήτης παιδικού σταθμού.

Στα ΚΔΑΠ, όπως λέει, η κάλυψη είναι 100%. «Ίσως αυτό να γίνεται γιατί με άλλο πρόγραμμα δρομολογείται η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί με ΕΣΠΑ. Αλλά είναι μικρό το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων, περίπου στο 10% του συνολικού αριθμού παιδιών.» σημειώνει ο ίδιος ιδιοκτήτης και εξηγεί ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια τόσο στους ιδιωτικούς, όσο και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς την μείωση των ποσοστών των παιδιών που καλύπτονται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ κατά 40%. «Ο κίνδυνος παιδιά να μείνουν εκτός είναι μεγάλος, κυρίως θα μείνουν εκτός τα βρέφη.» τονίζει.

Από τους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών δεν λείπουν και οι προτάσεις προς τους αρμοδίους. «Ας το κάνουν όπως πέρσι, αλλά και όπως τις προηγούμενες χρονιές με το ποσοστό των 110% των παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί μπορούν να έχουν το 10% επιπλέον της αδείας, ενώ οι δημοτικοί το 20% επιπλέον της αδείας τους.»
Η φετινή αλλαγή θα έχει ως συνέπεια και την μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Οι θέσεις, όπως λένε, «είναι ήδη καλυμμένες από τα περσινά παιδιά. Δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε επιπλέον ή αν πάρουμε θα είναι ελάχιστα.» ζητώντας για μια ακόμη φορά να επανέλθουν στα ισχύοντα της περσινής χρονιάς.
Φώτο:αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: