η πιο μεγάλη κουδούνα, η βασίλισσα της συλλογής

Όταν ακούμε τη λέξη συλλέκτης, σκεφτόμαστε τα γραμματόσημα, τις μινιατούρες, ενδεχομένως τους δίσκους βινυλίου.
Δύσκολα να πάει ο νους μας στη συλλογή των κουδουνιών που κρεμούν στα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι, σε σημείο που να έχει δημιουργηθεί ένα μουσείο!


Ο κ. Κώστας Πατσαρούχας κατάγεται από Λαμία και ζει χρόνια στην Κομοτηνή, την τελευταία 10ετία συγκέντρωσε από διάφορες χώρες(Συρία, Τουρκία, Ιταλία) αλλά και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, μια μεγάλη γκάμα κουδουνιών που φτάνει τον αριθμό 500!΄

Οι κατηγορίες των κουδουνιών που διακρίνονται είναι τρεις:
Κυπριά(για κατσίκες και τράγους
Κουδούνια(για πρόβατα)
Τσοκάνια (για άλογα και αγελάδες)

Τα κουδούνια ο κάθε τόπος έχει την δική του ντοπιολαλιά
να τα αποκαλεί, ωστόσο στην βιβλιογραφία απαντώνται με τους όρους που προαναφέρθηκαν.


Τα κουδούνια είναι τοποθετημένα σε δωδεκάδες και ανάλογα με το μέγεθος και τον ήχο τους να σχηματίζονται οι γνωστές μας νότες.
Αυτό απαιτεί τεράστια δουλειά και τέλεια ακουστική για να είναι σωστή η μετάβαση από την μια νότα στην άλλη.

Ο ίδιος δηλώνει ανοικτός σε συνεργασία κυρίως με τον τοπικό Σύλλογο Σαρακατσάνων, αλλά και τον Δήμο Κομοτηναίων, προκειμένου και αναβίωση εθίμων να γίνεται, αλλά και να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται.

η πιο μεγάλη κουδούνα, η βασίλισσα της συλλογής

Απτόητος συνεχίζει και εμπλουτίζει τη γκάμα με την συλλογή των κουδουνιών, τα συντηρεί τα καθαρίζει, ωστόσο η συλλογή του αφορά και άλλα αντικείμενα λαϊκής τέχνης.
Ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα να εκδώσει και ένα μικρό βιβλίο, για την χρήση, τα μεγέθη και τον ήχο των κουδουνιών, καθώς οι νεότεροι δεν τα γνωρίζουν αυτά.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει και με τη λειτουργία αυτού του μουσείου ο συλλέκτης, είναι να μην μπει στο μουσείο ο κλάδος της Κτηνοτροφίας.

Μοιράσου το άρθρο: