Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ που αφορά την νέα ΚΥΑ που προβλέπει τους όρους της διακήρυξης της δημοπρασίας που θα εκδώσουν οι Δήμοι για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας, σε άμεση συνεργασία με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη.

«Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ 47458 ΕΞ 2020 – (ΦΕΚ 1864/Β/15-5-2020)», όπως τονίζει ο βουλευτής, «οι όροι της διακήρυξης της δημοπρασίας που θα εκδώσουν οι Δήμοι για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει και τα εξής:

1. Για πρώτη φορά και μάλιστα επί ποινή ανακλήσεως της παραχώρησης προβλέπεται ότι σε όλους τους εκμισθούμενους χώρους οι οποίοι εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000, η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) του παραχωρούμενου χώρου (άρθρο 9 παρ.β’ της νέας ΚΥΑ 47458 ΕΞ 2020).

2. Επιπλέον, ισχύει η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 30603/2020 σύμφωνα με την οποία για τις υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή και καθισμάτων παραλιών (πλαζ) ισχύουν οι περιορισμοί των 40 ατόμων για 1.000 τ.μ. επιφάνειας παραλίας συν όλα τα υπόλοιπα μέτρα της τήρησης των αποστάσεων μεταξύ των ομπρελών, των ξαπλωστρών κλπ. Άρα, προκειμένου για τον νομό Ροδόπης, το παραλιακό μέτωπο του οποίου εντάσσεται στο δίκτυο έχει επιβεβαιωθεί ότι:

• από τα 300 τμ του παραχωρούμενου χώρου που θα δημοπρατηθεί για επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών και καθισμάτων παραλιών, ή μέσων θαλάσσιας αναψυχής, μπορούν να καλυφθούν μόνο τα 90 τ.μ. λόγω ένταξής τους στο δίκτυο NATURA (δηλ.το 30%),

• επί αυτών των 90 τ.μ., που θα καλυφθούν, μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο 4 άτομα λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 30603/2020), δηλαδή κάθε επιχείρηση εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών με τη λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου θα μπορεί να φιλοξενεί μόνο 4 άτομα επί του συνολικού παραχωρούμενου χώρου των 300 τ.μ.

Τα παραπάνω, μαζί με το γεγονός ότι η ισχύς της ΚΥΑ ορίστηκε και πάλι τριετής, δηλαδή λήγει στις 31-12-2022, αποτελούν ουσιαστικά ταφόπλακα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.»

Μοιράσου το άρθρο: