«Η ειδική αγωγή είναι από τους πλέον αδικημένους κλάδους διότι εδώ και 18 χρόνια ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες είμαστε αναπληρωτές.» δηλώνει η κα Ινώ Παπαδοπούλου, δασκάλα ειδικής αγωγής, εργαζόμενη στο τμήμα ένταξης του 4ου ΔΣ. «Κάθε χρόνο», όπως λέει, «αναγκαζόμαστε να φτιάχνουμε βαλίτσες και να πηγαίνουμε από Νομό σε σε Νομό.»

Τι είναι αυτό που χρειάζεται η ειδική αγωγή; Την ρωτάμε. «Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό. Σταθερά πρόσωπα για τους μαθητές. Είναι πολύ βασικό αυτό, όπως και οι υλικοτεχνικές υποδομές, ό,τι ισχύει δηλαδή για όλα τα σχολεία. Βλέπουμε ότι για πολλά χρόνια έχουμε χρόνιες ελλείψεις και σε υλικοτεχνική υποδομή και σε στέγη σχολική. Είναι ίδια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.»

Η κα Ινώ Παπαδοπούλου, δασκάλα ειδικής αγωγής, εργαζόμενη στο τμήμα ένταξης του 4ου ΔΣ

Νιώθει ευλογημένη όπως λέει εργαζόμενη στο χώρο της ειδικής αγωγής καθώς είναι πολλά τα μαθήματα που παίρνει και ως δασκάλα στο χώρο αυτό . « Είναι πολύ ωραία εμπειρία. Επειδή λειτουργούμε με μικρές τάξεις, ερχόμαστε ίσως και πιο κοντά με τους μαθητές μας. Δενόμαστε περισσότερο και οι μαθητές μας επειδή γνωρίζουν ότι, μάλλον δεν θα μας έχουν και του χρόνου μας συγκινούν κάθε φορά που μας λένε ότι: « σκέφτονται να μετακομίσουν εκεί που θα πάμε». Μας το έχουν πει πάρα πολλές φορές αυτό και είναι πολύ συγκινητικό. Θέλουν να είναι μαζί μας.»

Η κα Παπαδοπούλου θεωρεί πολύ βασικό, εκτός από τους μόνιμους διορισμούς να γίνει και ένας πραγματικός διάλογος του Υπουργείου με τους αποφοίτους των δύο σχολών που βγάζουν ειδικούς παιδαγωγούς με βασικό πτυχίο. «Δεν έχει γίνει ποτέ μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για να προτείνουμε κι εμείς όλα αυτά που νομίζουμε ότι πρέπει να γίνουν επειδή είμαστε οι πλέον αρμόδιοι για να το κάνουμε.» δηλώνει κι εξηγεί ότι αναφέρεται στους απόφοιτους των δύο Σχολών, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης που είναι Τμήματα ειδικής αγωγής.

Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι: «Υπάρχουν πάρα πολλοί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που δηλώνουν ειδικοί παιδαγωγοί χωρίς να έχουν βασικό πτυχίο. Έχουν μετονομαστεί εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής όλοι όσοι έχουν ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.» Αυτό όπως λέει η κα Παπαδοπούλου δημιουργεί μια σύγχυση για το ποιος είναι ο ειδικός παιδαγωγός. «Το βασικό πτυχίο είναι αυτό που σου δίνει την ιδιότητα και τα επαγγελματικά δικαιώματα ουσιαστικά κι όχι μόνο ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, που θεωρώ ότι δεν σου δίνει και τις βάσεις επειδή είναι είτε μονοετές είτε διετές.» καταλήγει ζητώντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το Υπουργείο για το χώρο της.
Φώτο:Ινώ Παπαδοπούλου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: