Στο Μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης αναφέρεται ο Στρατηγός εν αποστρατεία Ιωάννης Ζούκας σημειώνοντας ότι έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά διαπιστώθηκε γρήγορα και από διεθνείς παράγοντες ότι είναι άκυρο, ότι δεν έχει καμία διεθνή βάση και ότι δημιουργεί πολλά προβλήματα που διαταράσσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Ζούκας, δεξιά της φωτογραφίας, με τη σύζυγό του και τον συνάδελφό του κ. Χρ. Τσαλίκη

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει πως αυτό επιβεβαιώθηκε από πάρα πολλούς διεθνείς παίκτες συμπεριλαμβανομένων τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το σύνολο της ΕΕ. «Το συμβούλιο της ΕΕ χαρακτήρισε το σύμφωνο άκυρο, σημείωσε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο.» σημείωσε ο κος Ζούκας τονίζοντας ότι μετά τη «διπλωματική αντεπίθεση» της χώρας μας, ο διεθνής παράγοντας υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και δεν τάχθηκε υπέρ της Τουρκίας. «Δεν βρήκα κανέναν από τους διεθνείς παίκτες, ο οποίος να έχει τοποθετηθεί και να είναι υπέρ της τουρκικής άποψης. Θέλω να πιστεύω ότι με τη «διπλωματική αντεπίθεση» τη δική μας η Τουρκία έχει σ’ αυτόν τον τομέα απομονωθεί»

Σύμφωνα με τον κο Ζούκα θα πρέπει η χώρα μας να συνεχίσει αυτή την έντονη διπλωματική δραστηριότητα του τελευταίου καιρού και να προσπαθήσει να αποκτήσει κοινά συμφέροντα με ισχυρούς «παίκτες» τους διεθνούς περιβάλλοντος. «Ήδη ένας από αυτούς τους «παίκτες» με βαρύνουσα άποψη στα τεκταινόμενα της Μεσογείου , η Γαλλία, όχι απλώς έχει ταχθεί υπέρ ημών, αλλά αεροπλανοφόρο δικό της θα πλεύσει στην περιοχή και θα συνοδεύεται από ελληνική φρεγάτα.»

Όπως τονίζει ο έμπειρος στρατιωτικός θα πρέπει και άλλες χώρες με τις οποίες η χώρα μας έχει εξαιρετικές διεθνείς σχέσεις να συνεργαστούν για να αποτρέψουμε την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων που προκαλεί η Τουρκία σε βάρος ελληνικών συμφερόντων. Τέλος δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά του πως: «Αν το παρατραβήξει η Τουρκία και φύγει από το λεκτικό μέρος και από τα χαρτιά που υπογράφει και προβεί σε κινήσεις, τότε θα πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αν θιγούν κυριαρχικά μας δικαιώματα.»
Φώτο: Ιωάννης Ζούκας ρεπορτάζ-κείμενα-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: