«Ικανοποιητική» χαρακτηρίζει την πορεία της Πανδημίας του κορονοϊου στη Ροδόπη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κώστας Χαριτόπουλος σημειώνοντας «δεν ξέρω αν συμβαίνει τυχαία ή λόγω κάποιων άλλων γεγονότων. Τις τελευταίες δώδεκα μέρες δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα στον Νομό Ροδόπης από τον ΕΟΔΥ.»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κώστας Χαριτόπουλος

Αναφερόμενος στους «αρνητές» της χρήσης μάσκας ο κος Χαριτόπουλος σημείωσε ότι: « Οι μάσκες είναι ένα όπλο με το οποίο δεν μεταδίδουμε στον άλλον τα σταγονίδια τα οποία παράγουμε κατά την ομιλία ή κατά την αναπνοή μας. Μέσα στα σταγονίδια αυτά βρίσκονται διάφοροι ιοί όπως βρίσκεται και ο κορονοϊός. Πολλοί λένε ότι η μάσκα τους δυσκολεύει στην αναπνοή λέω λοιπόν ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υγιείς πνεύμονες δεν τους δυσκολεύει καθόλου» και πρόσθεσε ότι: «Αυτός που φοράει μάσκα κυρίως δεν προφυλάσσεται ο ίδιος. Προφυλάσσει τους γύρω του από ιούς τους οποίους μπορεί να έχει αυτός άρα λοιπόν είναι μια κίνηση αλτρουισμού και αγάπης για τον πλησίον μας. Πώς θα προφυλάξουμε τους γύρω μας τους οποίους ο κορονοϊός μπορεί να τους σκοτώσει αν δεν φοράμε μάσκα; Αυτό θέλω να μου απαντήσουν όλοι αυτοί οι οποίοι είναι αρνητές της μάσκας.»

«Στα μικρά παιδιά είναι αποδεδειγμένο ότι η μάσκα δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην υγεία τους.» υποστήριξε ο κος Χαριτόπουλος.

Μιλώντας για τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι όντως έχουν σοβαρό πρόβλημα αναπνευστικής λειτουργίας, δηλαδή η αναπνευστική τους ικανότητα είναι μειωμένη από 50% και πάνω, τονίζει πως ναι σε αυτούς δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.
Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας από μικρά παιδιά ο κος Χαριτόπουλος είπε ότι: «Στα μικρά παιδιά είναι αποδεδειγμένο ότι η μάσκα δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην υγεία τους. Κάποιοι λένε ότι λόγω μάσκας αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό μας γιατί επαναεισπνέουμε. Διαβεβαιώνω όλους ότι δεν επανεισπνέουμε καθόλου διοξείδιο του άνθρακα όταν αναπνέουμε μέσω της μάσκας. Το διοξείδιο του άνθρακα το οποία εκπνέουμε φεύγει άνετα μέσα από τους πόρους της μάσκας και όταν εισπνέουμε πάλι εισπνέουμε από τους πόρους της μάσκας οξυγόνο και άζωτο το οποίο υπάρχει στην ατμόσφαιρα που ζούμε.»
Φώτο:Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: