Κ.Γούναρης: «Το Π.Ε.Μ. είχε το «σπέρμα» του διαλόγου, έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το μειονοτικό ζήτημα, έστω στο εκπαιδευτικό επίπεδο.»

Την αποτίμηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων (ΠΕΜ) κλήθηκε να κάνει ο γνωστός δικηγόρος της Ξάνθης, ο κος Κώστας Γούναρης συμμετέχοντας στις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Μιλώντας για το δικαίωμα στην εκπαίδευση ως προϋπόθεση για το δικαίωμα στην εργασία παρουσίασε το αποτύπωμα του ΠΕΜ στη δουλειά του.

Κ.Γούναρης: «Το Π.Ε.Μ. είχε το «σπέρμα» του διαλόγου, έφερε στο προσκήνιο  τη συζήτηση για το μειονοτικό ζήτημα, έστω στο εκπαιδευτικό  επίπεδο.»“Η δουλειά του δικηγόρου στηρίζεται στο λόγο, τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο, επομένως στη γλώσσα, άρα απαραίτητη για να ασκήσεις αξιοπρεπώς ή να προσπαθήσεις να ασκήσεις αξιοπρεπώς το επάγγελμα του δικηγόρου είναι να ξέρεις καλά την ελληνική γλώσσα” ανέφερε ο κος Γούναρης επισημαίνοντας πως απόδειξη αυτού είναι ότι ακόμη και στα χρόνια της φοιτητικής μετανάστευσης, όταν νέοι και νέες στη δεκαετία του 70 και του 80, πήγαιναν στην Ιταλία και στην Αγγλία και στην υπόλοιπη Ευρπώπη για να σπουδάσουν, σπούδαζαν γιατροί, φαρμακοποιοί , μηχανικοί, αλλά όχι δικηγόροι. «Επομένως, η μη καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας από την πλευρά της μειονότητας είχε ως αποτέλεσμα πολλοί λίγοι δικηγόροι να είναι γραμμένοι στους Δικηγορικούς Συλλόγους Ξάνθης και Κομοτηνής.»

Αναφερόμενος στην Ξάνθη, όπου ζει και εργάζεται, τόνισε πως το 1987 υπήρχαν 70 δικηγόροι ανάμεσά τους δύο μειονοτικοί, (ο μειονοτικός πληθυσμός στο Νομό Ξάνθης είναι το 1/3 του συνολικού πληθυσμού). Το 1997 οι δικηγόροι έγιναν 114 οι μειονοτικοί 4. Το 2007 , δέκα χρόνια μετά την έναρξη του ΠΕΜ, οι δικηγόροι έγιναν 206 και οι μειονοτικοί 20, ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Το 2017 221 δικηγόροι, 49 μειονοτικοί ποσοστό πάνω από 20%.

Η πρώτη μειονοτική γυναίκα δικηγόρος γράφτηκε στο Δ.Σ. το 2002, τότε ο Σύλλογος αριθμούσε 150 δικηγόρους και μια μειονοτική γυναίκα, ποσοστό 0,65% . «Σήμερα έχουμε 265 δικηγόρους οι μειονοτικοί συνάδελφοι γυναίκες είναι 25 οι μισές σχεδόν από τους μειονοτικούς συναδέλφους , οι οποίοι είναι 49 συνολικά.

«Οι πρώτοι μειονοτικοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες είχαν τελειώσει τα Πανεπιστήμια της Τουρκίας ( ο μικρός αριθμός τα πρώτα χρόνια οφείλεται στη μη δυνατότητα λόγω της διαφοράς του μορφωτικού επιπέδου να μπουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια) αλλά και η αβεβαιότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους λόγω των «διοικητικών διακρίσεων» όπως έλεγαν τότε.» τόνισε ο κος Γούναρης επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, από το 2012 έως το 2019, μπήκαν στο Δικηγορικό Σύλλογο 17 νέοι και νέες συνάδελφοι, οι 15 από αυτούς έχουν τελειώσει Ελληνική Σχολή Ελληνικού Πανεπιστημίου και μόλις δύο Νομική Σχολή από το Πανεπιστήμιο της Τουρκίας.

«Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι μπαίνουν ευκολότερα στα Πανεπιστήμια λόγω της Ποσόστωσης, αυτό έχει μια λογική. Οι στατιστικές δείχνουν πώς όσο περνούν τα χρόνια, οι επιδόσεις των μειονοτικών μαθητών αρχίζουν να προσεγγίζουν και τις επιδόσεις των πλειονοτικών» ανέφερε ο κος Γούναρης προσθέτοντας πως «Με την ποσόστωση εύκολα μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά για να βγεις δεν έχει ποσόστωση. Αυτοί που μπήκαν εύκολα για να βγουν πρέπει να αποδειχτεί ότι μπορούν να αποφοιτήσουν. Επομένως, 22 χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος δείχνουν ότι τουλάχιστον στον κλάδο των δικηγόρων οι μειονοτικοί συνάδελφοι αρχίζουν και διεκδικούν με αξιώσεις το μερίδιο που τους αναλογεί στην αγορά εργασίας. Επομένως, το αποτύπωμα του προγράμματος είναι απολύτως θετικό.»

Κλείνοντας αφού επεσήμανε πως πάρα πολλά βήματα έχουν γίνει από το 90 και μετά σημείωσε πως αυτή η προσπάθεια είναι αέναη. «Το αποτύπωμα του ΠΕΜ είναι θετικό. Υπάρχει κι άλλη μια θετική συνεισφορά του ΠΕΜ που μπορεί να έγινε ερήμην των εμπνευστών του, πολλοί λίγοι άνθρωποι μιλούσαν για το πρόβλημα, ακόμη λιγότεροι για την πλειονότητα και βέβαια ούτε συζήτηση για διάλογο για τα ζητήματα αυτά» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «Το ΠΕΜ είχε το «σπέρμα» του διαλόγου, έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το μειονοτικό ζήτημα έστω στο εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτή η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς.»
Φώτο: Ο κος Κώστας Γούναρης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος