Κ. Κατσιμίγας: “Απαιτούνται αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμός των ρεμάτων και εκπόνηση μελετών διαχείρισης τους”

Κ. Κατσιμίγας: “Απαιτούνται αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμός των ρεμάτων και εκπόνηση μελετών διαχείρισης τους”
Ο κος Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας

Μια πρώτη ανίχνευση των αιτιών, που οδήγησαν στην επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων στα ανατολικά της Ροδόπης επιχειρήσαμε αξιοποιώντας των πλούτο των γνώσεων του κ. Κώστα Κατσιμίγα, του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Ανατρέχοντας πίσω και φθάνοντας στο σήμερα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία: τα αποστραγγιστικά έργα, ο σωστός καθαρισμός των ρεμάτων και η εκπόνηση μελετών διαχείρισης τους.

Κ. Κατσιμίγας: “Απαιτούνται αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμός των ρεμάτων και εκπόνηση μελετών διαχείρισης τους”Από τη δεκαετία του 1920 όταν στην περιοχή έγιναν εκτεταμένες εκχερσώσεις για να δοθούν κλήροι στους αγρότες οι υπηρεσίες του κράτους έκαναν σημαντικά έργα εγγείων βελτιώσεων, δηλαδή εκτός από το να κόβουν πεδινές δασικές εκτάσεις, έγιναν και διευθετήσεις ποταμών, πολύ περισσότερο τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, δηλαδή τη δεκαετία του 50 του 60 και εν μέρει τη δεκαετία του 70 και έγιναν διευθετήσεις χειμάρρων, διευθετήσεις της κοίτης και η διευθέτηση της κοίτης πάντα σημαίνει στραγγαλισμός, γιατί το ποτάμι για μεγάλη χρονική περίοδο (50-100 χρόνια) φθάνει στη μέγιστη κοίτη του, δηλαδή εκεί που φθάνουν τα περισσότερα νερά που μπορεί να κατεβάσει τη λεκάνη την οποία αποστραγγίζει ο συγκεκριμένος χείμαρρος. Είχαμε παλαιότερα πιο αραιά πλημμυρικά φαινόμενα. ‘Εγιναν οι διευθετήσεις και πλέον τα φαινόμενα αυτά περιορίστηκαν και έχουμε λιγότερες κατακλύσεις νερών. Ωστόσο, συνέβη κάτι συγκλονιστικό τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή αφενός, αφετέρου η διάλυση των υπηρεσιών εγγείων βελτιώσεων”, ανέφερε.
Κ. Κατσιμίγας: “Απαιτούνται αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμός των ρεμάτων και εκπόνηση μελετών διαχείρισης τους”Πιάνοντας από την αρχή το νήμα εξήγησε για να γίνει από όλους κατανοητό ότι: “Κάθε κομμάτι της γης, αποτελεί κομμάτι της λεκάνης απορροής. Δηλαδή τα νερά τα οποία πέφτουν από το Θεό ή πηγάζουν από το εσωτερικό της γης καταλήγουν τελικά σε ένα σύνολο αποδεκτών που είναι τα ρυάκια, τα μεγαλύτερα ποταμάκια, φθάνουν σε ένα κεντρικό ποταμό ο οποίος καταλήγει στη θάλασσα. Ο κεντρικός λοιπόν αποδέκτης μιας λεκάνης απορροής που στραγγίζει μια ευρύτερη περιοχή έχει μια κατάληξη και συνήθως είναι η θάλασσα και μερικές φορές είναι και οι λίμνες και στην περιοχή μας έχουμε και τέτοιες λεκάνες (λεκάνη της Κομοτηνής καταλήγει στην λίμνη Μητρικού), αφού προηγουμένως η γη απορροφήσει αυτό που μπορεί», όπως είπε ο κος Κατσιμίγας, «όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και επέλθει κορεσμός ή η γη δεν προλαβαίνει να απορροφήσει, τότε έχουμε αύξηση νερών . Την τελευταία 10ετία τα έντονα καιρικά φαινόμενα παράγιναν έντονα. Δεν θα ξεχάσω τις πλημμύρες του 2008 Αύγουστο μήνα, το χωριό Δοκός πλημμύρισε ενώ δίπλα στην Φιλλύρα δεν υπήρχε σταγόνα νερό, μετά από έντονο καιρικό φαινόμενο”.
Κ. Κατσιμίγας: “Απαιτούνται αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμός των ρεμάτων και εκπόνηση μελετών διαχείρισης τους”Για τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πωρτοβουλίας, πρώην Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, το έντονο καιρικό φαινόμενο είναι δεδομένο. “Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα ποτάμια τα οποία έχουν κάνει ήδη διευθετήσεις και επομένως έχουμε την απαίτηση να καταλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο μέρος και να μην απλώνονται όπου θέλουν, (αυτή είναι η διευθέτηση του χειμάρρου δεν αφήνω το νερό να πάει στα 2.000 χιλιόμετρα), αλλά να κυλάει σε ένα κανάλι κάποιων μέτρων αυτό το κανάλι πρέπει να είναι πεντάκαθαρο, πρέπει να συντηρείται συχνά και να μην είναι χώρος όπου βάζουμε μηχανήματα, μαντριά, ρίχνουμε τα σκουπίδια μας. Αυτό είναι ένα φαινόμενο πάρα πολύ συχνό. Ή αφήνουμε αυτό το χώρο να γίνει δάσος με την βλάστηση που «στραγγαλίζει» τη ροή”.
Κ. Κατσιμίγας: “Απαιτούνται αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμός των ρεμάτων και εκπόνηση μελετών διαχείρισης τους”Ακόμη ο κος Κατσιμίγας μίλησε για την συντήρηση των αναχωμάτων και των ποταμών με δόκιμο τρόπο. “Δυστυχώς δεν γίνονται πια με δόκιμο τρόπο. Τα αναχώματα δεν γίνονται με ό,τι χώμα να είναι. Θέλει αργιλικό να είναι το χώμα. Στην περιοχή μας έχουμε άργιλο αλλά πρέπει να το κουβαλήσεις και κάποια χιλιόμετρα. Συνήθως όμως οι εργολάβοι κουβαλούν χώμα από όπου τους βολεύει και τους έρχεται φθηνότερο. «Θα σπάσει το ανάχωμα του χρόνου θα το ξανακάνουμε”, (εννοώντας πως είναι μια σκέψη που επικρατεί στους αναδόχους). “Η αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να υποδείξει και το σημείο για τις αναγκαίες αμμοληψίες. Εκεί μπαίνουν χιλιάδες άλλα ζητήματα, γραφειοκρατικής φύσεως με μεγάλη βραδύτητα, αλλά και ζητήματα κόστους. Να έχουμε σωστά χώματα για τα αναχώματα και σωστή αποστράγγιση, σωστό καθαρισμό του ρέματος. Θέλει μελέτες διαχείρισης των ρεμάτων που να προβλέπουν και τα σωστά αναχώματα και το σωστό καθαρισμό τους» τόνισε.
Ερωτηθείς τέλος αν θα φέρει η παράταξη του όλα αυτά τα ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο απάντησε μην κρύβοντας τον προβληματισμό του: «Δεκάδες φορές έχουν φέρει τέτοια ζητήματα, είναι διαχρονικό πρόβλημα η γραφειοκρατία. Μπαίνει το θέμα ποιος είναι αρμόδιος. Ακόμη το σύστημα των αρμοδιοτήτων για την διαχείριση των λεκανών απορροής οι αρμοδιότητες είναι μπερδεμένες: Ορεινή περιοχή Δασαρχείο, πεδινή περιοχή Περιφέρεια, σε κάποιους παραποτάμους αρμόδιος ο δήμος και γίνεται το απόλυτο αλαλούμ όταν δεν καθορίζονται επακριβώς όλα αυτά. Με το Δασαρχείο υπάρχουν πάντα προβλήματα πολλά είναι κρατικός οργανισμός διέπεται από μια απερίγραπτη αλαζονεία”.

Φώτο: Κώστας Κατσιμίγας συνέντευξη κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου (φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές και τις παρεμβάσεις που έγιναν χθες:Κ.Φ.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος