Κ. Κλειτσιώτης: Έχει πολλά πλεονεκτήματα το Γλυκονέρι αλλά ο κόσμος δεν τα βλέπει

Ο Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης μιλά με αγάπη για το χωριό του, το Γλυκονέρι της Ροδόπης. «Ενώ έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα» λέει αλλά σπεύδει να προσθέσει με παράπονο: «Δεν τα βλέπει ο κόσμος και έχει την τύχη όλων των χωριών της Ροδόπης.» Ακούγοντάς τον σκέφτομαι πως έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο που αγαπά τον τόπο του, άρα ικανό να δει τα πλεονεκτήματα της περιοχής του με μια ματιά και να «κρατηθεί» από αυτά, ριζώνοντας και παλεύοντας να τα κάνει ακόμη περισσότερα.

Κ. Κλειτσιώτης: Έχει πολλά πλεονεκτήματα το Γλυκονέρι αλλά ο κόσμος δεν τα βλέπει
Ο κος Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, από το Γλυκονέρι της Ροδόπης
Κ. Κλειτσιώτης: Έχει πολλά πλεονεκτήματα το Γλυκονέρι αλλά ο κόσμος δεν τα βλέπει
Πολύ κοντά στην λίμνη Βιστωνίδα, ιδανικός τόπος για ψάρεμα το Γλυκονέρι, αλλά και για κυνήγι.

«Περνά ο κεντρικός δρόμος. Είναι συχνά τα δρομολόγια των λεωφορείων, είναι κοντά στη θάλασσα το χωριό, ενδείκνυται για κυνήγι και ψάρεμα. Είναι κοντά στα αστικά κέντρα, Ξάνθη και Κομοτηνή, αλλά όλα αυτά δεν τα βλέπουν. Κάθονται στις πόλεις και τα χωριά έχουν ερημώσει.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και καλεί όλους όσοι εγκαταλείπουν με ευκολία τον τόπο τους να σκεφτούν οι ίδιοι αν είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής στην πόλη από το χωριό; «Αυτό ας αναλογιστεί κανείς.» σημειώνει προσθέτοντας ένα ακόμη πλεονέκτημα «15’ λεπτά υπόθεση είναι για να μεταβείς στο κέντρο. ‘Άλλο αν ζούσαμε πριν χρόνια που δεν υπήρχε το αυτοκίνητο θα λέγαμε: Ναι, να πάμε στην πόλη. Σήμερα γιατί να το πούμε; Αναρωτιέμαι.»
Τι γίνεται όμως με τον Πρωτογενή Τομέα; Ρωτάμε τον κο Κλειτσιώτη για να απαντήσει σκεφτικός ότι με τον πρωτογενή τομέα «δεν υπάρχουν έσοδα», όποτε, όπως σημειώνει, «η αναζήτηση δουλειάς είναι ένας από τους λόγους ερήμωσης. Όπως και η παιδεία, τα φροντιστήρια, φεύγουν όσοι έχουν παιδιά.» Κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό το Γλυκονέρι κάποτε δέκα κοπάδια πριν χρόνια και τώρα δύο και τρία με μ.ο. ηλικίας των κτηνοτρόφων τα 75 και τα 80 έτη.

«Μαράζωσε η κτηνοτροφία» ακούμε τον κ. Κλειτσιώτη να σημειώνει προσθέτοντας « λόγω της πολιτικής των μάρκετ» και εξηγεί: «Το Πάσχα βλέπεις ότι τα μάρκετ παίζουν ζαριές στις πλάτες τους. 5,5 ευρώ το αρνί, 10 ευρώ το μελομακάρονο. Για όνομα του Θεού. Και κανείς δεν αναρωτιέται ότι για να γίνει το αρνί χρειάζονται μήνες να το προσέχει ο κτηνοτρόφος και το μελομακάρονο για να γίνει δεν χρειάζεται ούτε βούτυρο. Είναι δυνατόν; Κι όμως. Πώς ένας νέος να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Θέλει 365 μέρες δουλειάς χωρίς αμοιβή. Πρέπει να είναι βλάκας για να το κάνει.»
Φώτο: Ο κος Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος