«Από τα χρόνια του Βυζαντίου υπήρχαν ακόμη Αρμένιοι στην Κομοτηνή. Η Αρμένικη εκκλησία χτίστηκε το 1834 και το 1864 είχε χτιστεί ο Αη Γιώργης .» δηλώνει ο Κεβόρκ Μελκονιάν. «Ντόπιος Θρακιώτης, πάππου προς πάππου» όπως σημειώνει  με καμάρι για την αρμενική του καταγωγή, αλλά και πίκρα για τα πολεμικά γεγονότα που έχουν ξεσπάσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Αρτσάχ.

«Υπήρχαν πάντα Αρμένηδες στην Κομοτηνή. Ήταν και παραμένει να είναι δυναμική η κοινότητά μας. Παλιότερα υπήρχε και Αρμενικό σχολείο και σύλλογος με μπάντα. Το 1950 πάρα πολλοί Αρμένιοι από όλη τη Θράκη έφυγαν για την πατρίδα. Ανάμεσά τους και μέλη της δικής μου οικογένειας. Έχω στην περιοχή της Αρμενίας πρώτα ξαδέρφια.» σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Τα μέλη της Αρμένικης Κοινότητας, όπως τονίζει ο κος Κεβόρκ Μελκονιάν, είχαν στενούς δεσμούς με την Αρμενία. «Πάντα πληροφορούμαστε τα νέα, ιδιαίτερα μετά την έλευση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας από την Αρμενία τα τελευταία χρόνια  οι δεσμοί μας είναι πιο δυνατοί.» τονίζει σπεύδοντας να προσθέσει ότι: «Οι Αρμένηδες είναι ειρηνιστές, αγαπούν την ειρήνη. Ο Αρμενικός Λαός ποτέ δεν έκανε εγκλήματα πολέμου, δεν κήρυξε ποτέ τον πόλεμο, ποτέ δεν κατέστρεψε έργα πολιτισμού.»
Μην παραλείποντας να στείλει το μήνυμά του:«Ειρήνη, όχι πόλεμος.» γιατί όπως λέει:  «Όταν υπάρχει ειρήνη απολαμβάνουμε όλοι οι άνθρωποι όλα τα καλά του κόσμου.»
Φώτο: Κεβόρκ Μελκονιάν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: