Κ. Μπούντας: «Έρευνα και Φορέας Διαχείρισης Ελαιολάδου στην ΑΜ-Θ»

Την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου ΑΜ-Θ, πρότεινε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρώην Δ/ντης του Κέντρου Δήμητρα Κομοτηνής, Κώστας Μπούντας.
Στον φορέα θα πρέπει φυσικά να συναινέσουν οι Ελαιοπαραγωγοί και οι υπάρχοντες Συνεταιρισμοί της περιοχής.
Ο κ. Μπούντας, ο οποίος έχει έτοιμη την πρόταση εδώ και καιρό, αναλύοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν στάθηκε, στο ότι η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης –ΔΠΘ- και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ,
Πρώτον: Η έρευνα θα αναδείξει την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται εδώ, (σ.σ. ελάχιστη οξύτητα που το κατατάσσει στα Αγουρέλαια), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, την μοναδικότητά του. Η έρευνα θα πρέπει να αφορά και τις επιτραπέζιες ελιές.
Δεύτερον: Χαρτογράφηση ποικιλιών Ελιάς, πολυφαινόλες και ποιες μπορούν να έχουν τον περίφημο ισχυρισμό υγείας(σ.σ. είναι σε τέτοια περιεκτικότητα τα ωφέλιμα συστατικά-πολυφαινόλες αντιοξειδωτικά-που καθιστά το ελαιόλαδο ως φάρμακο καλό για την υγεία, σύμφωνα με τον κανονισμό 432 της ΕΕ.
Τρίτον: Η Επίδραση των αγρονομικών παραγόντων, προκειμένου να καθοδηγηθούν οι παραγωγοί, ώστε να ελέγξουν όλους τους παράγοντες που ευθύνονται για την ποιότητα και να βελτιώσουν την θρεπτική αξία του ελαιολάδου.
Τέταρτον: Το είδος του Ελαιοτριβείου-διφασικό, τριφασικό- και πόσο αυτό επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου.
Πέμπτον: Να εξετασθεί το βιοδραστικό περιεχόμενο των παραπροϊόντων του ελαιολάδου, όπως είναι τα φύλλα ελιάς, τα υγρά απόβλητα των τριφασικών ελαιοτριβείων και ο ελαιοπυρήνας, να εξετασθεί κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν ως καλλυντικά και σαπούνι.
Ο κ. Μπούντας στηλίτευσε το γεγονός πως από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ και πλέον ΕΕ, η Ελλάδα, δεν εκπόνησε ένα σχέδιο δράσης ενίσχυσης του «χρυσοφόρου» ελαιοκομικού τομέα και ανάδειξης των πολύτιμων προϊόντων του. Σημειωτέον πως η Ελλάδα είναι τρίτη παγκόσμια δύναμη σε παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, με περίπου 10% της παγκόσμιας παραγωγής! Ωστόσο, στην Ιαπωνία εξάγουμε μόλις 700 τόνους, ποσοστό 3%, ενώ η Ισπανία 62%, την Ιταλία 33% και την Τουρκία 4%. Συνολικά η Ιαπωνία εισάγει 70.000 τόνους!
«Εν αντιθέσει με άλλες χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία που αξιοποίησαν τους πόρους της ΕΕ και δεν τους σπατάλησαν σε απλό μοίρασμα χρημάτων, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία, κάτι που διέφθειρε και απονέκρωσε τον παραγωγικό μας ιστό. Δεν υπήρξε στρατηγική στο μάρκετινγκ και σε συνδυασμό με τον πολιτισμό μας, που είναι συνυφασμένη η Ελιά», τόνισε ο κ. Μπούντας.
Την πρότασή του αυτή θα καταθέσει ο κ. Μπούντας στον Αντιπεριφεριάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη, ενώ ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να προσφέρει με τις δυνάμεις και τις γνώσεις του στην σύσταση αυτού του φορέα. Μια πρόταση που αυτή τη φορά την καταθέτει εντελώς τεκμηριωμένη, με την ευχή αυτή φορά τα λόγια του να πιάσουν τόπο.
«…Αν κάποιος διαφωνεί, ας με καλέσει να το συζητήσουμε…Τον προκαλώ, υπογράμμισε ο κ. Μπούντας!!!»

Η συνέντευξη του κ. Μπούντα στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος