Αποκάλεσε την μεταλλουργία χρυσού «περιβαλλοντικό εγκληματία» και σημείωσε πως «αυτοί που την διαχειρίζονται ακολουθούν αυτόν τον ορισμό». Ο κος Κώστας Τριανταφυλλίδης, επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια ότι θα ήταν καταστροφή για τη Θράκη η λειτουργία των χρυσωρυχείων.

Ο κος Κώστας Τριανταφυλλίδης, επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

«Δεν ξέρω πραγματικά αν στην Αθήνα υπάρχει λογική προστασίας του τόπου. Δεν είναι όλα λεφτά. Έχουμε ένα βουνό και έχει χρυσό δηλαδή τι πρέπει να γίνει να καταστραφεί μια περιοχή για να πάρει η εταιρεία λεφτά;» αναρωτιέται και προσθέτει «Η εταιρεία θα ισχυριστεί: « εγώ δεν μολύνω». Αν το Υπουργείο το αφήσει στην εταιρεία το θέμα, η τοπική κοινωνία θα έχει διαρκώς μια αντιπαράθεση. Άρα τι να πεις ότι το κυάνιο είναι δηλητήριο; Δεν δέχονται ότι εξατμίζεται. Στη χημεία μάθαμε ότι για να διαλύσεις ένα γραμμάριο χρυσού θες ένα γραμμάριο κυάνιο κι αυτοί βάζουν ένα τόνο πού πάει το άλλο;»
Ο κος Τριανταφυλλίδης χαρακτηρίζει ανάλγητη την εταιρεία καθώς κοιτάζει να βγάλει λεφτά και να τα αυγατίσει μέσω του χρηματιστηρίου. «Αν κάνουν ένα τέτοιο τεράστιο όρυγμα. θα δημιουργηθούν προβλήματα με τη σκόνη, με τη διασπορά νερού μολυσμένου. Είναι πολλά που δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς.» σημειώνει.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω αναφέρεται σε μια επίσκεψή του στο Όβατσικ, με αποστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, «προχωρούσαμε και από πίσω ράντιζαν με ένα ποτιστήρι, πίσω ακριβώς από μένα για να δείξουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σκόνης . Μ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να συνεννοηθείς.» τόνισε καταλήγοντας με ένα εφιαλτικό σενάριο «Αν καταστρέψουμε το νερό, θα σηκωθεί να φύγει ο κόσμος. Θα καθίσουν οι παραγωγοί χωρίς να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους; θα την εγκαταλείψουν τη γη τους, θα φύγουν.»
Φώτο:Ο κος Κωστας Τριανταφυλλίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: