Ο Μπεκήρ Ουστά Χασάν είναι πρόεδρος του πιο ευωδιαστού συνεταιρισμού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Ροδόπης. Τα 150 στρέμματα φυτεμένα με τριανταφυλλιές στην ορεινή Ροδόπη είναι το καμάρι του. Όπως και οι εκτάσεις με λεβάντα σε όλο το Νομό, αλλά και στον γειτονικό Έβρο.

«Φέτος η συγκομιδή στα τριαντάφυλλα ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς η ποιότητα είναι εξαιρετική. Σε μια εβδομάδα τελειώνει και αυτή της Λεβάντας. Η πώληση, ωστόσο, εξακολουθεί να συνοδεύεται με αγωνία και πολλά ερωτηματικά.» μας είπε με το γνωστό μειλίχιο τρόπο του.

Ο Μπεκήρ Ουστά Χασάν είναι πρόεδρος του πιο ευωδιαστού συνεταιρισμού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Ροδόπης

«Σημειώνεται χαμηλή και όχι μεγάλη ζήτηση στην αγορά των αρωματικών φυτών. Πέφτουν οι τιμές. Φέτος, λόγω και του κορωνοϊου, η αγορά είναι «μουδιασμένη» δεν βλέπουμε το ίδιο ενδιαφέρον που υπήρχε πριν χρόνια από τους εμπόρους για να αγοράσουν τη σοδειά. Τα προηγούμενα χρόνια όλη η παραγωγή έφευγε στη Βουλγαρία.» δηλώνει ο κος Μπεκήρ Ουστά Χασάν σημειώνοντας πως: « Η Λεβάντα πωλείται στη Γαλλία, στην Αμερική, στη Γερμανία από τη Βουλγαρία, όμως, τα τελευταία χρόνια οι αγορές γίνονται για ένα – δύο μήνες.»

Τα χαμόγελα δεν λείπουν. Χρόνο το χρόνο η αγάπη για την ενασχόληση δυναμώνει, ωστόσο, υπάρχει πάντα αυτό το «μούδιασμα» της προώθησης. «Για όλα τα αρωματικά φυτά, δεν υπάρχει η ζήτηση που υπήρχε. Τις δύο τελευταίες χρονιές κοιτάμε να βγάλουμε τα έξοδά μας και λέμε «Μήπως ξεπεράστεί αυτό το μούδιασμα των αγορών και επανέλθουμε στα κανονικά μας.»» δηλώνει ο κος Μπεκήρ Ουστά Χασάν.

Μιλώντας για το προφίλ των καλλιεργητών σημειώνει πως είναι νέοι σε ηλικία οι αγρότες που καλλιεργούν. «Κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα. Εύχονται να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα για να συνεχίσουν.» σημειώνει και υπόσχεται με το τέλος της συγκομιδής να αναζητήσουν λύσεις ώστε το προϊόν να φεύγει κατευθείαν σε Γαλλία κι Αμερική, καθώς όπως λέει: «Παράγουμε ποιοτικά τις καλύτερες ποικιλίες κι όμως πάλι έχουμε δυσκολίες στην πώληση τους.» Ένα στοίχημα, αυτό της καλύτερης προώθησης του παραγόμενου προϊόντος, που πρέπει σίγουρα να κερδηθεί.
Φώτο: Ο κος Μπεκήρ Ουστά Χασάν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: