«Μένουμε σπίτι ή πάμε για ψώνια; » αναρωτιέται η κα Κική Κωνσταντινίδου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα στους υπευθύνους, μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει συντεταγμένο κλείσιμο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου. «Είναι πολύ βασικό να έχουμε δύναμη, σύνεση και ψυχραιμία και να εφαρμόσουμε τις οδηγίες που δίνονται από την Κυβέρνηση» είπε η κα Κωνσταντινίδου προσθέτοντας πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον εμπορικό κόσμο που έχει μείνει ανοικτός αυτή τη στιγμή, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση γιατί πρέπει να προστατέψουμε και τους εαυτούς μας, τις οικογένειες μας, αλλά και το καταναλωτικό κοινό και τους πελάτες οι οποίοι εισέρχονται στα μαγαζιά μας, όσοι είναι αυτοί που θα το κάνουν.»

«Αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί ένα ολόκληρο κράτος, ένας ολόκληρος μηχανισμός και όπως αντιλαμβάνεστε η κίνηση στα μαγαζιά μας και ο κύκλος εργασιών έχει περιοριστεί και έχει μειωθεί πάνω από 90%. Προτρέπουμε όλους να μείνουν στο σπίτι και αφήνουμε ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα; Αυτό είναι παράλογο, δεν συνδυάζεται. »  είπε η κα Κωνσταντινίδου.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής σημειώνει πως είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτό που ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, «η κυβέρνηση μπορεί και διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι την διαχειρίζεται πάρα πολύ σωστά γιατί προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία σε όλον τον ελληνικό λαό, αλλά προσπαθεί να μας περάσει ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να προστατευτούμε πρώτα οι ίδιοι, να προστατέψουμε τις οικογένειές μας και να είναι ατομική ευθύνη του καθενός τα μέτρα που θα πάρει για να μπορέσει να είναι υγιής ο ελληνικός λαός.» Παράλληλα, σημείωσε πως: «Αυτό που ζητάμε είναι το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων για λόγους προστασίας καταναλωτών, ιδιοκτητών κι εργαζομένων.»

Περιμένοντας τις κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup μιλά για την ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. «Κλείνοντας μια επιχείρηση, κλείνεις και το πορτοφόλι της» είπε για να σημειώσει ότι κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση του προσωπικού μας, την παράταση ή κατάργηση κάποιων τρεχουσών υποχρεώσεων, τις ρυθμίσεις, την παράταση στις υποχρεώσεις του τραπεζικού μηχανισμού. «Όταν κλείνουμε μια επιχείρηση θέλουμε να την κλείσουμε και να ανοίξει ξανά. Να τη βρούμε εκεί που την ανοίξαμε. Έτσι, θα πρέπει να είναι συντεταγμένο το κλείσιμο κι οργανωμένο. Αν κλείσει βίαια μια επιχείρηση, δύσκολα ανοίγει ξανά. Θα πρέπει να μπορεί να ανοίξει και να έχει το προσωπικό στη δουλειά του.»

Το 80 με το 90% των καταστηματαρχών συνετίστηκαν στο κλείσιμο

Όσον αφορά στον μέχρι τώρα συνετισμό των επαγγελματιών- ιδιοκτητών των επιχειρήσεων που έχουν ήδη κλείσει; «Το 80 με 90% των καταστηματαρχών συνετίστηκαν στο κλείσιμο.» απαντά σημειώνοντας με νόημα «Υπήρξε συνετισμός, υπάρχει ο φόβος των συλλήψεων και των προστίμων, βρισκόμαστε σε μια πανδημία, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει όλοι να συνετιστούμε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνονται.»
Φώτο: Κική Κωνσταντινίδου, ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: