Υγεία – Κορονοϊός
Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ξάνθη
Τέσσερα από τα 20 κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ πανελλαδικά, προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα 4 αφορούν στην περιοχή του Δήμου Μύκης. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 1 κρούσμα από το Προσήλιο, που δεν σχετίζεται με κάποιο άλλο, 2 κρούσματα από τον Κένταυρο που σχετίζονται με άλλο θετικό της ίδιας περιοχής, καθώς και 1 κρούσμα από τον οικισμό του Εχίνου, επίσης από ιχνηλάτηση άλλου θετικού κρούσματος. Στον Εχίνο, από το βράδυ της Δευτέρας υπάρχει μερική άρση της καραντίνας με πιο ήπια μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες ενώ τα μέτρα έχουν επεκταθεί και στον οικισμό της Μύκης.

Νέα εισαγωγή από τον Εχίνο της Ξάνθης στο Νοσοκομείο Αναφοράς
Ένα νέο εξιτήριο, το εξηκοστό τέταρτο (64) δόθηκε προχθές σε μια γυναίκα 72 χρόνων από τον Εχίνο η οποία από τις 17 Ιουνίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφους Όλγας Ορφανίδου και της ΕΡΤ Ορεστιάδας, νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, έγινε και μια νέα εισαγωγή ενός 93χρονου από τον Εχίνο.
Αναφορά ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο Ξάνθης
Σε καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ξάνθης προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ. Σε αυτή, γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι δεν έγινε προμήθεια διαγνωστικού μηχανήματος ενώ αφήνει αιχμές για τον τρόπο κατανομής της δωρεάς του ιδρύματος “Νιάρχος”. «Τα δείγματα αποστέλλονται για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη και κάνουν δύο ή τρεις ημέρες να βγούνε. Βαλτώνουν τα περιστατικά στο νοσοκομείο της Ξάνθης ως ύποπτα κρούσματα. Μόνο όταν επιβεβαιώνονται μεταφέρονται στο Νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Λειτουργία λαϊκής αγοράς στην Ξάνθη
Θα λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές αγορές της Ξάνθης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Ήδη ο Δήμος Ξάνθης κατέθεσε αίτημα για λειτουργία παράλληλης υπαίθριας λαϊκής αγοράς, κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων προς το Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας καταναλωτή.

Πρωτογενής Τομέας
Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την παραβατικότητα των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο

Το ζήτημα της παραβίασης των ελληνικών υδάτων στο Αιγαίο από τουρκικά αλιευτικά σκάφη ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας ότι η ανεξέλεγκτη αλιευτική τους δραστηριότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο – καθώς δεν υπόκεινται στους ίδιους περιοριστικούς κανόνες που επιβάλλονται στους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους – υπονομεύει τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων της περιοχής και έχει σημαντικές συνέπειες στην αναπλήρωσή τους. Ο κ. Βορίδης κατήγγειλε ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη εισέρχονται παρανόμως και με μεγάλη συχνότητα στα ελληνικά ύδατα, πολλές φορές μάλιστα συνοδευόμενα από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να προχωρήσουν σε παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι προφανώς ένα ζήτημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Βουλή
Αρχίζουν οι προετοιμασίες για το Συμβούλιο της Ευρώπης
«Το Νοέμβριο θα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς τον τόπο μας και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλουν όλοι…» δήλωσε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κος Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τη σημαντική διοργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συνέλθει στην Κομοτηνή το Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. «Οι συνεδριάσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. «Αν δεν το ακυρώσει ο Κορονοιός» είπε ο Θρακιώτης Πολιτικός

Τροπολογία του Βουλευτή Ροδόπης Δ. Χαρίτου για το Νοσοκομείο Κομοτηνής
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατέθεσε τροπολογία ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου για να επανέλθει ο αρχικός χαρακτήρας του νέου «Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως είχε ψηφιστεί με το Ν. 4564/2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Ως γνωστόν η ΝΔ στις 22/2 προχώρησε στην τροποποίηση της σύμβασης μόνο στο σημείο που αφορά στον χαρακτήρα του νοσοκομείου και τον μετέτρεψε σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.» αναφέρει ο Βουλευτής και σημειώνει ότι « Η κατάθεση της τροπολογίας ήταν μία πρωτοβουλία για την οποία είχε δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή έναντι των εργαζομένων του νοσοκομείου και της τοπικής κοινωνίας.» Η τροπολογία του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παιδεία
Εγγραφές μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου οι εγγραφές μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής. Μία μοναδική ευκαιρία δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα οργανωμένο, σύγχρονο σχολείο, με μία δυναμική πρόταση εκπαίδευσης και κατάρτισης και συγχρόνως μία άκρως ελπιδοφόρα προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, που το Γενικό Λύκειο δεν μπορεί πια να δώσει. Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά με τους κωδικούς taxisnet (του μαθητή ή του κηδεμόνα του) στην εξής διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr (αλλά και με προσέλευση στο σχολείο από τις 8.30 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ.).
3ος Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Bravo Schools 2020
Ο 3ος Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Bravo Schools 2020 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με 236 σχολεία, 657 πρωτοβουλίες και περισσότερους από 29.000 ενεργούς πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά ψηφίζοντας τις δράσεις των σχολείων! Το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής συμμετείχε με 10 συνολικά πρωτοβουλίες στις κατηγορίες Μαθητικές Δημιουργίες, Σχέδια Μαθήματος και Καλές Πρακτικές, που υποστήριξαν 6 Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης του ΟΗΕ αποσπώντας βραβείο. Η μαθητική εργασία του 3ου ΓΕΛ με τίτλο: «Έξυπνα» φανάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας διακρίθηκε και βραβεύτηκε ως μία από τις 3 καλύτερες του φετινού Διαγωνισμού στην κατηγορία Μαθητικές Δημιουργίες, ενώ η μαθητική εργασία με τίτλο «Έξυπνος» Κάδος Ανακύκλωσης προκρίθηκε στις 60 καλύτερες.
Εθελοντικός καθαρισμός
Μικροί και μεγάλοι καθάρισαν εθελοντικά το δασάκι της Νυμφαίας, μέλη της ομάδας Rodopirunners και του Γ΄ Παιδικού Σταθμού Κομοτηνής. Αυτή ήταν μία ακόμη εθελοντική δράση από την ομάδα Rodopirunners, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη δράση καθαριότητας.

ΔΠΘ
Σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών
Περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης με θύμα φοιτήτρια της Πολυτεχνικής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης. «Καταδικάζουμε τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε φοιτήτρια στα μαγειρεία της Φοιτητικής Λέσχης Ξάνθης το Σάββατο 27/6, από εργαζόμενο μαγειρείων, και ζητάμε την τιμωρία του για την πράξη αυτή. Είναι αυτονόητο πως οι φοιτήτριες πρέπει να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην σίτιση, χωρίς να υπάρχει φόβος για οποιασδήποτε μορφή βίας.» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Την Παρασκευή 3/7 στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην μέριμνα ζητώντας την απομάκρυνση του εργαζόμενου από την λέσχη και το πανεπιστήμιο συνολικά.

Πολιτισμός –Εκδηλώσεις
Προβολές στον θερινό cinema
Ο ΣύλλογοςΚαλλιτεχνών Ν Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» ξεκινά τις θερινές προβολές σήμερα στις 20:30΄με την κινηματογραφική επιτυχία «Twelve monkeys (1995)»Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Παπαδριελλείου Πινακοθήκης-Μέγαρο Στάλιου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λιμενικό
Λιμεναρχείο – Πόρτο Λάγος
Πρόσκληση σε όσους πολίτες επιθυμούν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής υγείας της περιοχής απευθύνει η Λιμενική αρχή του Πόρτο Λάγους καλώντας τους να δηλώσουν την εθελοντική συνδρομή τους για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας. Πληροφορίες, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, στο τηλέφωνο: 25410-96666.
Λιμενικό Φυλάκιο Μαρώνειας
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, μεσημβρινές ώρες Σαββάτου (27/06), από στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Μαρώνειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, στην θαλάσσια περιοχή »Καγκέλες» του Δήμου Μαρώνειας Σαπών, εντοπίστηκε ένας 71χρονος ημεδαπός να διενεργεί υποβρύχια αλιεία, με αυτοσχέδιο αλιευτικό εργαλείο (καμάκι χειρός), χρησιμοποιώντας μια πλαστική φιάλη που περιείχε χημική ουσία – διάλυμα γαλαζόπετρας. Από την οικεία Λιμενική Αρχή συνελήφθη ο ψαράς, ενώ κατασχέθηκαν η ποσότητα χημικής ουσίας, το αυτοσχέδιο αλιευτικό εργαλείο, καθώς και το αλίευμα.
Αστυνομικό Δελτίο
Υποψήφιοι που κρίθηκαν ικανοί από την ΕΛΑΣ
Τους πίνακες των υποψηφίων που κρίθηκαν ικανοί από τις Επιτροπές των Προκαταρκτικών Εξετάσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου δημοσίευσε χθες η Ελληνική Αστυνομία. Στους πίνακες περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι/ες που κρίθηκαν ικανοί/ες κατά φθίνουσα σειρά μορίων ανά κατηγορία (80% και 20%). Υπενθυμίζεται ότι, οι υποψήφιοι/ες, που δεν καταλαμβάνουν προσλήψιμη θέση, δεν κατοχυρώνουν από την επιτυχία τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις δικαίωμα διορισμού, παρά μόνο σε περίπτωση κένωσης ισάριθμων θέσεων της κατηγορίας, στην οποία εντάσσονται.
Στη δικαιοσύνη για ανάρμοστη συμπεριφορά σε αδέσποτο
Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε πλέον η ανάρμοστη συμπεριφορά ενός μεσήλικα άνδρα, ο οποίος χωρίς καμία αιτία κλώτσησε ένα σκύλο που βρισκόταν ξαπλωμένος σε πεζοδρόμιο της Κομοτηνής. Το περιστατικό, που κατέγραψε κάμερα, καταγγέλθηκε στην αστυνομία από την Φιλοζωική Κομοτηνή.

Κατασχέθηκαν 6 φυτά κάνναβης, 3 πιστόλια, 1 κυνηγετικό όπλο, πλήθος φυσιγγίων, 1 σπάθα, 6 μαχαίρια, 3 τεμάχια αμφορέων και 1 εκκλησιαστική εικόνα

Συνελήφθησαν προχθές (29-6-2020) το βράδυ στο νομό Ροδόπης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά περίπτωση.

Αθλητικά
Μικροί και μεγάλοι σε δράση
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο του Πανθρακικου ένας ιδιαίτερος αγώνας. Τα παιδιά των ακαδημιών μας τέθηκαν αντιμέτωποι με τους γονείς τους και τους κέρδισαν.

Καιρός

Eurokinissi

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Μοιράσου το άρθρο: