Περιφέρεια
Όχι στο χρυσό λέει ο Περιφερειάρχης

Την αντίθεση του στην επένδυση χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο γνωστοποίησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος. «Είμαι αρνητικός στη συγκεκριμένη επένδυση» είπε για να σημειώσει ότι «Δεν πρόκειται να γίνει καμία επένδυση στην Περιφέρεια μας η οποία θα βλάπτει το περιβάλλον». Σε άλλο δε σημείο της τοποθέτησής του τόνισε ότι «Η περιφέρεια θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος σε όποιον θέλει να επενδύσει στον τόπο μας με τον απαράβατο όμως όρο του σεβασμού απέναντι στο νομικό πλαίσιο της χώρας, στους ανθρώπους και στο περιβάλλον της περιοχή μας» κατέληξε ο κος Μέτιος. Το θέμα της εξόρυξης χρυσού θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εφόσον κατατεθεί  πρόταση τουλάχιστον 23 περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Όχι είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στην εξόρυξη χρυσού
«Όχι» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής στην εξόρυξη χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του. Ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι διατράνωσαν ότι αυτού του είδους η επένδυση δεν έχει χώρο στη Θράκη. Το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθέτησε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Συνδικαλισμός
Απεργία αύριο Τετάρτη
Η ΓΣΕΕ καλεί με ανακοίνωσή της όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν στην 24ωρη Απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στη δύναμή της. Για την ίδια ημέρα καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης βρίσκεται «το εργασιακό και συνδικαλιστικό σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων» υποστηρίζεται σε ανακοίνωση.

Διπλωματία
Επίσκεψη στην «Ελπίδα»
Eπίσκεψη στο χώρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα» πραγματοποίησε η Πρέσβης της Σουηδίας, κα. Charlotte Sammelin, συνοδευόμενη από τον Σύμβουλο της Πρεσβείας κ. Patrik Svensson. Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν, ενημέρωσε την Πρέσβη, για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά ειδικά στη Θράκη, αλλά και πανελλαδικά. Για το γεγονός, ότι ο Σύλλογος στα 15 χρόνια έχει θέσει ως προτεραιότητα την εκπαίδευση και τη θέση της γυναίκας. Ενημερώθηκε για την επιτυχία του Συλλόγου, το τελευταίο χρόνο, και για τα 227 παιδιά από τα 3.000 του οικισμού, όπου οι γονείς τους επιθυμούν να τα μεταγράψουν σε σχολεία μέσα στην Ξάνθη και σταδιακά θα ενταχθούν όλα, όπως ορίζει ο νόμος του συντάγματος και ελπίζοντας ότι η κάθε αρμόδια υπηρεσία της εκπαίδευσης δε θα παραμελήσει τα καθήκοντα της.
Η Πρέσβης, θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για την κουλτούρα των Ρομά και ειδικότερα για την πορεία της γυναίκας από τη στιγμή που γεννιέται, μέσα σε έναν οικισμό.

Πρωτογενής Τομέας
Ψήφισμα κτηνοτρόφων
Να μην υπογράψουν συμφωνητικά με μονομερής όρους υπέρ των γαλατάδων καλούν με ανακοίνωση – ψήφισμα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι έχει ζητηθεί νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην πώληση γάλακτος, από τον κτηνοτρόφο στον γαλατά, με συγκεκριμένους όρους, που θα καλύπτουν και τα δύο μέρη και με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής του γάλακτος.

Παιδεία

Θετικά σχόλια του πρώην Υπουργού Παιδείας στο ΠΕΜ
«Έχει τεράστια σημασία το τόσο επιτυχημένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων να συνεχιστεί και να αποτελέσει παράδειγμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων» ανέφερε με ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο FB ο πρώην Υπουργός Παιδείας, ο κος Νίκος Φίλης εξαίροντας την συνεισφορά των υπευθύνων  του Προγράμματος, της κας Άννας Φραγκουδάκη και της κας Θάλειας Δραγώνα, οι οποίες όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ « στη διάρκεια της 20ετίας κινητοποίησαν εκατοντάδες ανθρώπους της εκπαίδευσης, ξεπέρασαν πολλά εμπόδια, κέρδισαν την καρδιά γονιών και παιδιών της μειονότητας.»

Κοινωνία
Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης

Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ηλικίας κατά τις πρωινές ώρες από τις οκτώ και μισή έως τις έντεκα και μισή. Η δράση θα υλοποιηθεί από την δομή Κομοτηνής του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, του Κέντρου Μέριμνας κι Αλληλεγγύης.

Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών
189 αιτήματα έχει δεχθεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους του Δήμου Κομοτηνής από τα οποία έχουν φιλοξενηθεί 156 άτομα (γυναίκες και παιδιά). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν στέγη, σίτιση και ασφάλεια, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών και των παιδιών τους, διευκόλυνση της πρόσβασης σε νομική συμβουλευτική υποστήριξη.

Άσκηση σεισμού
Η πρώτη άσκηση σεισμού για το σχολικό έτος 2019-2020 πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής με υπεύθυνο καθηγητή κ. Καρρά. Έγινε ενημέρωση των μαθητών για τον σεισμό και δόθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες κατά τη διάρκεια και έπειτα από ένα σεισμό.

Europe Direct
Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών 2019
Ενημερωτικές επισκέψεις σε Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ροδόπης θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου) Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Σήμερα στις δέκα το πρωί στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και ώρα 10:45 .Πρόκειται για μία μεγάλη Ευρωπαϊκή Γιορτή στην οποία πρωταγωνιστούν η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική εκπαίδευση!

Εθελοντισμός
Πιλοτική εκπαίδευση Εθελοντών Σαμαρειτών
Πιλοτική Εκπαίδευση Επίγειας Υποστήριξης Αεροδιάσωσης από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. 24 συνολικά εθελοντές από τη Θράκη εκπαιδεύτηκαν ομαδικά κάτω από τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα.

Πολιτισμός
Μαθήματα Παραδοσιακών χορών στον Ίασμο
Το ερχόμενο Σάββατο 5 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου Ροδόπης με τον νέο χοροδιδάσκαλο Κύρο Αθανασιάδη και τον βοηθό του Κωνσταντίνο Ρώσσογλου. Ο κος Αθανασιάδης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο πνευματικό κέντρο του Ιάσμου.

Στρατός

Σειρήνες συναγερμού
Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 για εξήντα δευτερόλεπτα. Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Ανακοίνωση άσκησης
Σήμερα 14:30 μέχρι 16:30 και στις 2 Οκτωβρίου από ώρα 10:30 μέχρι 12:30 και από 14:30 μέχρι 16:30 θα πραγματοποιηθούν βολές πυροβολικού κατά θαλασσίου στόχου στην περιοχή παραλίας ‘’ΠΕΤΡΩΤΩΝ΄΄. Στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ναυσιπλοΐα (διέλευση) όλων των πλοίων/σκαφών κατά την διάρκεια εκτέλεσης των βολών προς αποφυγή ατυχημάτων.

Αστυνομία
Τελετή Ονομασίας στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής
Τελετή Ονομασίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της τελετής 213 νέοι αστυφύλακες της εκπαιδευτικής σειράς 2017-2019 θα λάβουν το πτυχίο τους. Στην τελετή αναμένεται να παραστεί ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος , αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκούμας.

O καιρός:

Eurokinissi

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: