Υγεία – Κορονοϊός
Απαγόρευση κυκλοφορίας στους δήμους Ξάνθης και Μύκης
Την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δήμους Ξάνθης και Μύκης της ΠΕ Ξάνθης ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κος Νίκος Χαρδαλιάς. «Καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων να παραμείνουν στο σπίτι τους και να προχωρήσουν σε προμήθεια τροφίμων για πολλαπλές ημέρες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο κίνδυνος διασποράς μεγάλος.» δήλωσε ο κος Χαρδαλιάς. Στους δύο δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για παροχή βοήθειας, μετάβαση σε τελετή και για άσκηση. «Καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων να παραμείνουν στο σπίτι τους και να προχωρήσουν σε προμήθεια τροφίμων για πολλαπλές ημέρες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο κίνδυνος διασποράς μεγάλος.» δήλωσε ο κος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας επίσης την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας στη Σμύνθη και του Νοσοκομείου Ξάνθης με επιπλέον προσωπικό, στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές.

Παρέμβαση αντιπεριφερειάρχη για τον συνωστισμό στις τράπεζες
Με τους Διευθυντές των κεντρικών καταστημάτων Τραπεζών Ροδόπης και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ροδόπης κ. Μιχάλη Σεβδυνίδη επικοινώνησε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κος Νίκος Τσαλικίδης προτείνοντας να φυλάσσονται οι χώροι εξωτερικά (από τα ίδια τα καταστήματα) με την συμβολή και εποπτεία της αστυνομικής δνσης Ροδόπης για να ρυθμίζεται η ορθή προσέλευση των πολιτών καθώς και η ενημέρωση τους κατά περίπτωση και για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων τους. Η παρέμβαση σημειώθηκε μετά τον συνωστισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έξω από τα καταστήματα των Τραπεζών.
Περιφέρεια
Το μισό του μισθού του καταθέτει ο Περιφερειάρχης
Το μισό του μισθού του για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα καταθέσει στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κος Χρήστος Μέτιος, όπως δήλωσε ο ίδιος, ανταποκρινόμενος στο σχετικό κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο γνωστοποίησαν ότι θα κάνει τόσο ο πρόεδρος του Π/Σ κος Χρήστος Παπαθεοδώρου, όσο και αντιπεριφεριάρχης κος Αθανάσιος Τσιόνης.

Πρωτογενής Τομέας

Αποζημιώσεις ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ σε πληγέντες αγρότες
Την πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες αγρότες επισπεύδει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη Ροδόπη θα δοθεί το ποσό των 1.409.178 εκ ευρώ και στην Ξάνθη 207.572 ευρώ. Τα ποσά καλύπτουν πλήθος φυσικών καταστροφών που υπέστησαν αγρότες από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης θέτει εκ νέου σε λειτουργία το ΟΣΔΕ

Εκ νέου σε λειτουργία τέθηκε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το 2020 με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μάκης Βορίδης. Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί που επιθυμούν την άμεση ολοκλήρωσή της.

Κτηνοτροφία
Επτά προσλήψεις κτηνιάτρων
Την πρόσληψη εποχικού προσωπικού επτά(-7-) ατόμων, ειδικότητας Π.Ε Κτηνιατρικού, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου(ΙΔΟΧ) έως ένα(1) έτος, με δυνατότητα ανανέωσης ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο αν. Μ.Θράκης.

Οικονομία
Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις
Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας που μαστίζει τη χώρα μας στο νομό Ροδόπης ζητά με επιστολή της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση . Η Ομοσπονδία Εμπορικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης αιτείται να υλοποιηθούν αναγκαία ανακουφιστικά μέτρα προς αυτές, που θα βοηθήσουν στην επιβίωσή τους, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα που θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το πέρας των μέτρων ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Εργατικό Κέντρο
Ανακοίνωση για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής με ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου. «Τον Μανώλη Γλέζο θα τον θυμόμαστε πάντα με την γροθιά υψωμένη, υψωμένη απέναντι στους κατακτητές, απέναντι στον φασισμό, απέναντι στην αδικία και στην εκμετάλλευση. Αγωνιστή και όρθιο μέχρι την τελευταία του ανάσα, ενεργό συνοδοιπόρο του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Παιδεία
Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Ροδόπης
«Οι εκπαιδευτικοί κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι πρέπει και μπορούν για να κρατήσουν ζωντανές τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές λειτουργίες εντός και εκτός του σχολείου.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ροδόπης και σημειώνει ότι «το βασικό τους κίνητρο δεν είναι η επιδοκιμασία, αλλά η δική τους ανάγκη να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των μαθητών τους.» Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών με έναν σοβαρό και υπεύθυνο, αυτή τη φορά, σχεδιασμό για το μέλλον.»
Οδηγό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από το ΔΠΘ
Οδηγό για την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στο ΔΠΘ εκπόνησε το Γραφείο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης ΔΠΘ με στόχο την εξοικείωση όλων με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Το ΔΠΘ ανταποκρίνεται δυναμικά στις νέες προκλήσεις» αναφέρει η αντιπρύτανης κα Ζωή Γαβριηλίδου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών
Ο Αντιδήμαρχος Τ.Ο.ΑΝ. Μαρωνείας – Σαπών Καραγκιόζ Μουσταφά αποφάσισε την αναστολή των λαϊκών αγορών Ξυλαγανής και Σαπών μέχρι νεοτέρας.

 

 

Ο Δήμος Ιάσμου δεν ξέχασε τα αδέσποτα
Από σήμερα τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων στην εδαφική περιφέρεια του δήμου Ιάσμου θα αναλάβει η Φιλοζωική Κομοτηνής. Τη συνεργασία ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν, διαβεβαιώνοντας ότι ο δήμος θα χρηματοδοτεί τις απαραίτητες τροφές.

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι
Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις. 57 παραβάσεις καταγράφτηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 

Καιρός
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα από τα βόρεια – βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά: τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια χώρα (της τάξεως των 8 με 10 βαθμών), τις ισχυρές βροχές και κατά τόπους τις καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια χώρα ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και τους θυελλώδεις βοριάδες. Από τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα επηρεάσουν τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Τετάρτη (01-04-2020) στα ορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν.

Μοιράσου το άρθρο: