Εθελοντισμός
Εκατοντάδες κόκκινοι Άγιοι Βασίληδες στο πλευρό των Σαμαρειτών
Μια μεγάλη παρέα από κόκκινους Άγιους Βασίληδες έστειλε και φέτος μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης. Μικροί και μεγάλοι φορώντας τις στολές του κόκκινου Άγιου, χαμογελώντας, χορεύοντας και τραγουδώντας κατάφεραν να κάνουν το 4ο Santa Run, μια διοργάνωση που ξεχωρίζει. Η αγορά ενός οχήματος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού ήταν ο μεγάλος στόχος και τα χαμόγελα περίσσεψαν στην μεγάλη παρέα των εθελοντών που ήταν επίσης παρόν. Πέρσι με παρόμοια προσπάθεια συγκεντρώθηκαν 1.300 μπουκάλια ελαιολάδου! Φέτος η συλλογή του ποσού των 15.000€ έκανε πολλούς να αγοράσουν την αγαπημένη στολή γνωρίζοντας ότι βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την προμήθεια οχήματος 4×4 για τις ανάγκες του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής.

Κόμματα Κινήματα
Ανακοίνωση του Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ
“Η ωμή καταστολή και η βία έναντι πολιτών που διαδηλώνουν, το ξεγύμνωμα πολιτών από άνδρες των ΜΑΤ που συνιστά βασανιστήριο και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος δείχνουν το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών» αναφέρει σε μήνυμά του ο Σταμάτης Σακελλίων, συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και σημειώνει «Τα ψέματα του Υπουργού Προστασίας εκθέτουν τόσο τον ίδιο όσο και τον πρωθυπουργό που τον επέλεξε. Όσο ο κ. Χρυσοχοϊδης παραμένει στην θέση του αποδεικνύεται ότι την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός.» Και η ανακοίνωση του Σταμάτη Σακελλίων καταλήγει: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί όσο και αν τον καλύπτουν τα χρεοκοπημένα Μέσα. Ο δημοκρατικός λαός της πατρίδας μας θα αποτρέψει την χυδαία απόπειρα εγκαθίδρυσης αστυνομικού κράτους.»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά
«Σε κρίσιμα θέματα η ελληνική κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε παρακολουθεί τις εξελίξεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα ελληνοτουρκικά. «Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, καλό είναι να κρατιούνται μακριά από την κομματική αντιπαράθεση. Όσο όμως αποτελεί ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τηρεί αυτόν τον κανόνα, άλλο τόσο αποτελεί και υποχρέωσή της να απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση στοιχειώδη υπευθυνότητα και ενημέρωση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Υγεία
ΕΚΑΒ: Εκπαίδευση και πρόληψη για τους πολίτες
Παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης θα πραγματοποιηθούν, από στελέχη των Παραρτημάτων και των Τομέων του ΕΚΑΒ, που θα περιλαμβάνουν ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας τη κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη των διασωστών του ΕΚΑΒ. Τα δωρεάν μαθήματα θα γίνουν την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου από τις δέκα το πρωί έως τις τρεις το απόγευμα στην Πλατεία Ειρήνης και την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης, που έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

«Άνοια – Διάγνωση – Πρόληψη και Αντιμετώπιση»
Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων ν. Ροδόπης διοργανώνει ομιλία με θέμα: «Άνοια – Διάγνωση – Πρόληψη και Αντιμετώπιση» στη Λέσχη Κομοτηναίων την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:30 με ομιλήτρια την κα. Μαρία Περετζή, νευρολόγο.

Πως να ενεργοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη
Βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: “Πως να ενεργοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 και την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου από τις 17:00 έως τις 20:30 στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Αρχαιολογία
7η Επιστημονική Συνάντηση
Η 7η Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Νεότερη περίοδος: Κοινωνία», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» (Καπναποθήκη «Π», Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης) την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 19:00. Την συνάντηση διοργανώνουν το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

ΔΠΘ
Η ρωσική Πρωτοχρονιά
Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Η ρωσική Πρωτοχρονιά». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου στις 12:00 στην αίθουσα 2 του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

 

Παιδεία
Νέο προεδρείο στην ΕΛΜΕ Ροδόπης

Πραγματοποιήθηκε η σύγκληση σε σώμα του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ με στόχο την εκλογή νέου προεδρείου. Μετά τις σχετικές αρχαιρεσίες, το νεοεκλεγέν προεδρείο έχει την εξής σύνθεση:Πρόεδρος: Βασιλειάδης Μιχάλης Αντιπρόεδρος: Ζωγραφόπουλος Παναγιώτης Γενικός Γραμματέας: Λίτσος Ευάγγελος Ταμίας: Καρυδόπουλος Γεώργιος Οργανωτικός Γραμματέας: Καϊοπούλου Ματούλα Μέλη: Κιουτσούκης Σταμάτης, Χατζή Ελένη.

Δράσεις ενημέρωσης από το Europe Direct
Με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για οικολογικά θέματα θα συμμετέχει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με την εθελοντική του ομάδα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, στο «Μαγεμένο Πάρκο», αύριο Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου από τις 10.00 έως τις 12.00 στο Άλσος Αγίας Παρασκευής.
Εκδήλωση της ΧΕΝ
Η ΧΕΝ Κομοτηνής σας προσκαλεί στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργανώνει, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 18:00 μ.μ. Η γιορτή θα γίνει στο ισόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων .

2ο Παιδικό Φεστιβάλ «Χριστούγεννα στο Μέγαρο»
Το Παιδικό Φεστιβάλ, θεματικός κύκλος εκδηλώσεων τηςΠεριφερειακής Ενότητας Ροδόπης αφιερωμένος στα παιδιά, επιστρέφει και θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Το διήμερο εκδηλώσεων περιλαμβάνει, την παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης για μικρούς και μεγάλους « Το παραμύθι της μουσικής» της Βασιλικής Νευροκοπλή, μαθητική έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Santa..Χρώματα», μουσικές «Χριστουγεννιάτικες νότες» από κουαρτέτο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και γιορτή βράβευσης των δημοτικών σχολείων που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση ζωγραφικής. Το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» οργανώνεται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
10ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου
Το 10ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη από την Τετάρτη 11 έως και Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις εννέα το βράδυ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας & το Goethe-Institut. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις. Οι ταινίες είναι με ελληνικούς υπότιτλους. Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ, τηλ. 25410 25421

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πασχάλη Κατσίκα, Τεταρτημόρια
Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πασχάλη Κατσίκα, Τεταρτημόρια, παρουσία του ποιητή θα γίνει στη Λέσχη Κομοτηναίων (Ελ. Βενιζέλου 52), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις οκτώ το βράδυ. Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν οι: Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ ,Χάρης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦ ΔΠΘ, Στέφανος Γραβάνης, Μέλος ΕΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ Θα συντονίσει η Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη, Φιλόλογος – Επιμελήτρια εκδόσεων. Ποιήματα θα αναγνώσει η Εύα Σκότη, Μέλος ερασιτεχνικής ομάδας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης

Μαθητές του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Αθηνίων» παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους
Τα εγκαίνια της 25ης ετήσιας καθιερωμένης έκθεσης εικαστικών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη-Μέγαρο Στάλιου το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου στις 19:30 με μαθητές και μαθήτριες του Συλλόγου να εκθέτουν τα γλυπτικά και εικαστικά τους έργα.

 

 

Ο διαχειριστής της Φωτεινής Ναούμ
Η παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις επτά και μισή το απόγευμα στην Λέσχη Κομοτηναίων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: – Ρένα Σαμαρά – Μάινα, φιλόλογος, υπεύθυνη τηςε Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής – Ελένη Κοκοβίδου, φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων. Για τη Φωτεινή Ναούμ θα μιλήσει η συγγραφέας Άση Κιούρα. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Ανέστης Μιμίκος Χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ

 

 

 

Καιρός:
Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι Άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί: Από -02 (μείον δυο) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μοιράσου το άρθρο: