Επικαιρότητα
Μάχη με τις φλόγες στις Σάπες- Κινδύνεψε ο οικισμός των Ποντίων
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν από τις πέντε και τέταρτο χθες το απόγευμα μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Σάπες του Νομού Ροδόπης συνεπικουρούμενες από δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής. Στις φλόγες λίγο έλειψε να τυλιχθεί ο οικισμός των Ποντίων. Στο σημείο επιχείρησαν 22 υδροφόρες, 9 βοηθητικά , 61 πυροσβέστες, και 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Μία ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού παρά τις αντιπυρικές ζώνες που έφτιαξαν οι αρμόδιοι γύρω από τον οικισμό. Χρειάστηκε ακόμη και η από αέρος συνδρομή με συνεχείς ρίψεις για να προστατευτεί ο οικισμός.

Ν. Χαριτόπουλος: Σώσαμε ανθρώπινες ζωές
«Το σύστημα λειτούργησε άψογα –και η εκκένωση και η κινητοποίηση και η συνεργασία των φορέων- μπορέσαμε και σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές.» δήλωσε αργά το βράδυ ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κος Ντίνος Χαριτόπουλος και σημείωσε ότι άνοιξαν όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου, η τοπική εκκλησία, οι τοπικοί σύλλογοι, αλλά κι απλοί κάτοικοι τα σπίτια τους για την φιλοξενία των κατοίκων του οικισμού.

Πολιτική
Σύσταση διακομματικής Επιτροπής
Τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Τασούλα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πόρισμα της Επιτροπής αυτής θα πρέπει να υποβληθεί εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών. Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ως Πρόεδρο της Επιτροπής την κα. Ντόρα Μπακογιάννη.

Δήλωση Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής
Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της σύστασης διακομματικής Επιτροπής και τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό για την σχετική πρωτοβουλία, εξέφρασε ο Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης νιώθοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του, « ηθικά δικαιωμένος για την υιοθέτηση της ιδέας του, για την οποία πάλευε τα τελευταία χρόνια με επιμονή.» Σε σχετική του δήλωση ο Βουλευτής Ροδόπης και Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπιδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε: «Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι με την σημερινή του πρόταση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, δικαιώνει τους αγώνες και τις προσπάθειες χρόνων της τοπικής μας κοινωνίας. Συγχαίρω την άξια και πολύπειρη συνάδελφο Ντόρα Μπακογιάννη για το ρόλο που αναλαμβάνει. Πιστεύω ότι έχει το κύρος, τη γνώση και τη θέληση που απαιτείται για να μας βοηθήσει να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία αυτό το εγχείρημα. Ενόψει της κρίσιμης περιόδου που ξεκινά είναι σημαντικό για την πατρίδα μας να δημιουργήσουμε μια στερεή βάση εθνικής συνεννόησης, ώστε η Θράκη μας να αναπτυχθεί οικονομικά διεκδικώντας το μερίδιο που της αντιστοιχεί από το πακέτο των 32 δις που διεκδικεί η Ελλάδα δημιουργώντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί δημογραφικά, να αναδειχθεί διεθνώς και να θωρακιστεί εθνικά»

Δήλωση Αντώνη Γραβάνη για την διακομματική Επιτροπή
Ευκαιρία για αναδιαμόρφωση της αναπτυξιακής κατεύθυνσης χαρακτηρίζει την σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Θράκη ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης. «Ως Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για τη Θράκη και τη Ροδόπη.» τονίζει ο κος Γραβάνης.

Περιφέρεια
Νέος εξοπλισμός για την ανίχνευση του COVID-19 μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, δύο ακόμη προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με το συνολικό ποσό των 801.500 ευρώ. Μεταξύ άλλων εξασφαλίζεται εξοπλισμός του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη επεξεργασία πολλών δειγμάτων ασθενών με COVID-19 καθώς και την ταχύτερη διάγνωση και εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Ο εξοπλισμός θα βοηθήσει σημαντικά το έργο του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ως Νοσοκομείου Αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια διαθέτει επιπλέον 142.600 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την προμήθεια πέντε νέων γεννητριών σε πέντε Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας – Δικαίων, Σαπών, Ιάσμου, Εχίνου και Σταυρούπολης.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Χ. Μέτιου για την Υγεία

«Η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των δομών υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πρώτη μας προτεραιότητα, ειδικά σήμερα που είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού.» δήλωσε ο Περιφερειάρχης αν. Μ. Θράκης κος Χρήστος Μέτιος. Παράλληλα σημείωσε πως για αυτόν το λόγο ένα μέρος της χρηματοδότησης που ανακοίνωσε χθες αφορά σε ειδικό εξοπλισμό που θα επιτρέπει τη μαζική και πιο γρήγορη εξέταση δειγμάτων για την ανίχνευση του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. «Η προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της υγείας είναι σοβαρή και έτσι θα συνεχίσουμε.» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Επιμελητήρια –Οικονομία
Νέα ανακοίνωση των προέδρων των Επιμελητηρίων Αν.Μ.Θ.
Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Α.Μ.Θ. δηλώνουν με νέα ανακοίνωσή τους ότι πάντοτε πορεύονται ως υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας, στις επικείμενες δύσκολες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, για τη χώρα. Παράλληλα ζητούν το άνοιγμα, ενός τουλάχιστον εκ των συνοριακών σταθμών της ΠΑΜΘ, Νυμφαίας (Ροδόπης), Ορμενίου – Κυπρίνου (Έβρου), Αγ. Κωνσταντίνου (Ξάνθης), Εξόχής (Δράμας) χαρακτηρίζοντάς το εφικτό και απόλυτα αναγκαίο τηρώντας πλήρως τους κανόνες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τις οδηγίες των ειδικών και κάτω από τη εποπτεία των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και όποιον άλλων απαιτούνται.

Βουλή

Ομιλία του Δ. Χαρίτου

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μίλησε χθες  στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «που», όπως είπε ο βουλευτής, «ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων».  «Τρέμετε με την ιδέα της οργής που θα προκαλέσουν οι πολιτικές σας στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Μας γυρίζετε πίσω, στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια της σκληρής δεξιάς» είπε μεταξύ άλλων. Με την ευκαιρία της ομιλίας του ο βουλευτής ανέδειξε στην Ολομέλεια της Βουλής για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων.

 

Κόμματα Κινήματα
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

«Η θέση και ο ρόλος της Περιφερειακής Αρχής είναι να συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της και όχι να εμφανίζεται σε ρόλο απολογητή της αποτυχημένης κυβερνητικής διαχείρισης του κλεισίματος των συνοριακών μας σταθμών ιδιαίτερα της Νυμφαίας, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τουρισμό και τη τοπική οικονομία.»¨αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η επιλεκτική επίκληση των κινδύνων για την ΑΜΘ μόνο ως παραδοχή της συναίνεσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το κλείσιμο της Νυμφαίας μπορεί να εκληφθεί.» Κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή ότι: «Είναι η μόνη που αρνείται να δει την πραγματικότητα και να επιμένει σε λάθος χειρισμούς που αδικούν την περιοχή.»

Υγεία Κορονοϊός

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  χθες 50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, και ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

 

Καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης
Έκκληση για συνεργασία και εγρήγορση απέναντι στον κορονοϊό, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης, μετά την επιμονή που παρατηρείται σε κρούσματα στην περιοχή. Όπως αναφέρει: Στη Π.Ε. Ξάνθης αλλά και σε γειτονικές, με τη περιφέρεια μας, χώρες σημειώνεται και πάλι έξαρση κρουσμάτων κορονοïού με αρνητικό αποτέλεσμα για τη περιοχή. «Η ελλιπής επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων και οι δυσκολίες στην ιχνηλάτηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επιφορτισμένων υπηρεσιών, ευθύνονται για το αποτέλεσμα. Η πανδημία έχει αποκαλύψει σοβαρές συστημικές αδυναμίες.» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος. Και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν ώστε να ξεπεραστεί η δοκιμασία.

Πρόταση για διακοπές στην Σταυρούπολη
Οικονομική στήριξη στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, με την μορφή της επιδοτήσεως διακοπών για τους Ξανθιώτες, προς την περιοχή ζητά με επιστολή του προς τον δήμαρχο Ξάνθης ο σύλλογος ξενοδόχων και προτείνει λόγω κορονοϊου τα Σαββατοκύριακα, με την μέριμνα του Δήμου, οι Ξανθιώτες να διαμένουν στη πανέμορφη περιοχή της Σταυρούπολης. Στην ενότητα της Σταυρούπολης βρίσκονται 155 κλίνες, από τις οποίες 65 στο Δασικό χωρίο και 90 έχουν οι ιδιώτες ξενοδόχοι.
Test κορονοϊού
Συνεχίζονται σήμερα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊου στο 3ο χλμ Ξάνθης-Καβάλας drive through συνεργείο από 10.00π.μ. έως 14.00μ.μ.

 

Μουσουλμανική Μειονότητα
Δηλώσεις Μουφτή Κομοτηνής για την Αγία Σοφία
«Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός, το δηλώνει και το όνομά της, δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση για να γίνει τζαμί», ανέφερε μιλώντας στο πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή GPS και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάντ.
«Θα είναι παράξενο αν γίνι η Αγία Σοφία τζαμί. Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά τζαμιά, δεν θα πρέπει αυτή η εξέλιξη να προκαλέσει δύσκολες καταστάσεις ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους», πρόσθεσε ο κ. Τζιχάντ. Είπε επίσης πως «αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για προκλητική απόφαση». (Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα)

Συνδικαλισμός
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο εναντίον των διαδηλώσεων
Την αντίθεσή της στο Νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις εξέφρασαν για μια ακόμη φορά χθες τόσο η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, συνεπικουρούμενη από Σωματεία και Συλλόγους με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία ζητώντας την απόσυρσή του νομοσχεδίου.
Εργασία
Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Την προσοχή των υπευθύνων εφιστά η ΓΣΕΕ για τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών ζητώντας την τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Όπως αναφέρει τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτηρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου. Ενώ τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, τη χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας, την οργάνωση υποδομής πρώτων βοηθειών.

Παιδεία
Συγχαρητήριο μήνυμα του Περιφερειακού Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools 2020, που διοργανώνει η QualityNet Foundation. Η προσέγγισή τους αναδείχθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική. « Με χαρά διαπιστώνουμε ότι πληθαίνουν οι συμμετοχές των μαθητών μας στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια, ώστε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, μέσα από την ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας, που σχετίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.» αναφέρει ο Περιφερειακός Διευθυντής, ο κος Κωνσταντίνος Μπαντίκος.

Αθλητικά
Ραντεβού για Brevet στην Κομοτηνή
Δίνουν ραντεβού στις οκτώ και μισή σήμερα το βράδυ στο Ηρώο της Κομοτηνής κι αναχωρούν στις εννέα για να διανύσουν μια απόσταση 400 khm. Είναι οι Breveterians έτοιμοι να κάνουν το δικό τους Brevet, δηλαδή: Πορτο Λάγος, Τοξότες, Κεραμωτή, Καβαλά, Δράμα, Φαλακρό και πίσω: Παρανέστι, Σταυρούπολη, Ξάνθη και Ίασμο. Μια βραδινή πορεία για μια απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί με όριο τις 27 ώρες. Τα Brevet είναι αγωνιστική ποδηλασία, μεγάλων αποστάσεων, όχι ανταγωνιστική, με χρονικό περιορισμό, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Μετέχουν άνδρες και γυναίκες επί ίσοις όροις. Ξεκινούν οι διαδρομές από 200 χιλιόμετρα και φτάνουν στα 1.200 χιλιόμετρα.
Αστυνομία
Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές (8-7-2020) το πρωί στο νομό Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Καιρός – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-07-2020
Αίθριος καιρός και μόνο τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά κυρίως στα ορεινά, θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μοιράσου το άρθρο: