2,2 εκατομύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
2.224.540 ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια για τη λειτουργία έξι Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με νοητική στέρηση σε Δράμα και Κομοτηνή με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα. Στην Κομοτηνή η χρηματοδότηση φτάνει τα 877.038 ευρώ και θα διατεθεί στο Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Στέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» για τη λειτουργία επίσης τριών ΣΥΔ. Η χρηματοδότηση θα καλύψει τα έξοδα λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών.

Οικονομία
Έρευνα του ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές
H Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία συμμετέχει κατά 2,7% στις ελληνικές εξαγωγές, κατέγραψε τη μεγαλύτερη απώλεια εξαγωγών ανάμεσα στις Περιφέρειες όλης της χώρας το 2018 κατά €33,5 εκατ., με αποτέλεσμα αυτές να διαμορφωθούν σε €896,3 εκατ. Ωστόσο το εμπορικό της ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό κατά €297,1 εκατ., καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε €599,2 εκατ. Η χαρτογράφηση Εξαγωγικής Δραστηριότητας Ελλάδας ανά Περιφέρεια & Περιφερειακή Ενότητα έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.
Βουλή
Ερώτηση για τις τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κα τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα με θέμα τον χρόνο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Χαρίτου.

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με θέμα την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜ-Θ και της χώρας λόγω της χαμηλής τιμής γάλακτος κατέθεσε ο κος Δημήτρης Χαρίτου. Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την στήριξη και ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜΘ και της χώρας για το έτος 2019, ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας και η απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμά τους.

Απάντηση των υφυπουργών Παιδείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον Δ. Χαρίτου για τα σχολικά γεύματα
Αρνητική ήταν η απάντηση των υφυπουργών Παιδείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για διερεύνηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» και σε σχολικές μονάδες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών την τρέχουσα σχολική χρονιά σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του βουλευτή.
Κόμματα – Κινήματα
Ανακοίνωση του Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίων
«Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης η 13η σύνταξη δεν θα καταβληθεί για το 2020. Μετά το πετσόκομμα του κοινωνικού μερίσματος η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά σε ένα ακόμη μέτρο «στήριξης» των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.» αναφέρει με γραπτή δήλωσή του ο Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων. Στην ίδια δήλωση κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι καταργεί την 13η σύνταξη. «Προφανώς σπατάλησε το διαθέσιμο ποσό σε δωρεές προς τους έχοντες και κατέχοντες φίλους της. Μείωση του φόρου στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ για τα επαγγελματικά συμβόλαια, μείωση του Ε.Ν.Φ.Ι.Α για τις μεγάλες περιουσίες, άρνηση της να αποδεχτεί την μείωση κατά 1% των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε ήδη δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.» Και η ανακοίνωση καταλήγει « Αποτέλεσμα; Στέρησε από την μεσαία τάξη και από τα χαμηλότερα στρώματα 2,5 δις ευρώ. Και ψεύτες και προκλητικοί.»

Περιφερειακό Συμβούλιο
Eπερώτηση προς τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας Θράκης με θέμα: «Προσφυγικές ροές. Αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν»

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Αν Μακεδονίας Θράκης για το προσφυγικό κατέθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Η αύξηση των ροών και μάλιστα πάνω στην Εγνατία και άλλους επαρχιακούς δρόμους αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος» αναφέρεται στο κείμενο της επερώτησης . Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί και ποια μέτρα θα πάρει, ώστε: Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της οργανωμένης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις οργανωμένες υποδομές της ηπειρωτικής χώρας με κρατική ευθύνη, ακόμη και με έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς και το ζήτημα του επισιτισμού της.

ΜΜΕ
Νέο Καταστατικό για την ΕΣΗΕΜΘ
Νέο Καταστατικό για την ΕΣΗΕΜ-Θ μετά από απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.  Η επωνυμία του σωματείου γίνεται Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Το ακρωνύμιο ΕΣΗΕΜ-Θ, ωστόσο, για ιστορικούς λόγους διατηρείται. Κάθε δημοσιογράφος που απασχολείται σε οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μισθολόγιο, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, με μερική ή πλήρη απασχόληση) έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αρκεί να τεκμηριώσει ότι το μισό του εισοδήματός του από εργασία προέρχεται από τη δημοσιογραφία. Η ηλικία και οι όροι ασφάλισης δεν αποτελούν πια κριτήριο εγγραφής.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόσκληση για συμμετοχή στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά Δήμου Κομοτηνής
Δέκα(10) θέσεις στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Δήμου Κομοτηνής, που θα λειτουργήσει στο άλσος πάρκο της Αγίας Παρασκευής, θα διατεθούν με απόφαση του Δήμου. Στις θέσεις αυτές θα μπορούν να πωλούνται: 1) Χριστουγεννιάτικα είδη – κατασκευές 2) Χειροποίητα κοσμήματα 3) Ζαχαρώδη είδη και παραδοσιακά γλυκά 4) Αποξηραμένα άνθη και ιδίως όσα δικαιολογούνται από το πνεύμα των ημερών 5) Ξηροί καρποί 6) Κρύα σάντουιτς ή σφολιατοειδή που θα φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία και θερμοθαλάμους αντίστοιχα. Η διάρκεια χρονικής ισχύος θα είναι είκοσι (20) ημερών ήτοι, από 18 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι 06 Ιανουαρίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, με τα κάτωθι προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έως τις 13 – 12 – 2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00.
Αλληλεγγύη
Σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Κομοτηνής, Παιδικά Χωριά SOS , στο πλαίσιο της αναμέτρησης Πανθρακικός – Δόξα Γρατινής προχωρά ο Πανθρακικός καλώντας τους φίλους της ομάδας που θα παρευρεθεί στην κερκίδα του ΔΑΚ Κομοτηνής το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της ομάδας με την Δόξα Γρατινής, να φέρει μαζί του είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διατεθούν στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής για να καλυφθούν ανάγκες των οικογενειών που εξυπηρετεί το Κέντρο. Οι φίλοι της ομάδας μπορούν να φέρουν Μερικά από τα εξής είδη : γάλατα μακράς διαρκείας, γάλατα εβαπορέ δεύτερης βρεφικής ηλικίας και βρεφικές πάνες (Νο: 2-6), είδη υγιεινής(σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες και σφουγγάρια μπάνιου), είδη καθαριότητας και απορρυπαντικά.
Ικανοποίηση για το Santa Run
Ικανοποιημένη δηλώνει η διοργανωτική επιτροπή για το αποτέλεσμα του φετινού 4ου Santa Run. Με ανάρτησή της  «ευχαριστούν όλους» για τη συμμετοχή. « Δίχως εσάς τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Τέτοιες κινήσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο εθελοντισμός και η πανανθρώπινη αξία της αφιλοκερδούς προσφοράς σίγουρα δεν έχουν εκλείψει στις μέρες μας.» αναφέρουν στην ίδια ανάρτησή τους στο FB και σημειώνουν «Μακάρι το ξεκίνημα του νέου έτους να είναι η αφετηρία για μια ακόμη πιο δημιουργική χρονιά.»
Αλληλεγγύη κι αγάπη από τις Θυγατέρες της Πηνελόπης
Το ΔΣ και τα μέλη των Θυγατέρων της Πηνελόπης Chapter 423 Κομοτηνής καλεί τους κατοίκους της περιοχής το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 10:30 να ενισχύσουν τη δράση τους ενόψει των Άγιων Ημερών που πλησιάζουν και να… ξεστολίσουν το χριστουγεννιάτικο δεντράκι γεμίζοντας το με ευχές κι αγάπη για όσους το έχουν ανάγκη. Όλα τα έσοδα της δράσης μας θα δοθούν στο Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής.

 

 

 

Καιρός Θράκη
Νεφώσεις με βροχές προβλέπει η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 και στο Θρακικό τοπικά 8 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Μοιράσου το άρθρο: