Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή για τους Ρομά
Επιστολή προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας ΡΟΜΑ απέστειλε η κα Ελένη Λαφτσή υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής με την παράταξη «ΠΟΛΗ-τικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με αφορμή την καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδιας των Ρομά για τα γενικευμένα κρούσματα δωροδοκίας, τις απόπειρες εξαγοράς της ψήφου στις επερχόμενες εκλογές,με αναφορά μάλιστα και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. «Ζητήματα για τα οποία οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις όσοι άσκησαν και ασκούν διοίκηση στο Δήμο και βέβαια να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης και αναζήτησης λύσεων ,πράγμα για το οποίο σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την πόλη μας.» αναφέρει η κα Λαφτσή και ζητά από τους συνυποψηφίους Δημάρχους να προσυπογράψουν το κείμενο αυτό και βέβαια να απέχουν έμπρακτα από τέτοιες πρακτικές, οι οποίες προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

250.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ στον Δήμο Κομοτηνής για νέες γεωτρήσεις άρδευσης
Πόρους ύψους 250.000 ευρώ θα αποδεσμεύσει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την ανόρυξη πέντε νέων γεωτρήσεων άρδευσης από τον Δήμο Κομοτηνής. Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη. Οι νέες γεωτρήσεις θα είναι πλήρως εξοπλισμένες και θα περιλαμβάνουν τέσσερις αντλίες, δύο δεξαμενές και έναν αρδευτικό αγωγό μήκος 1500 μέτρων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιμπράμ, στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» για την προσχολική αγωγή
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική επέκταση της προσχολικής αγωγής ζητά με ανακοίνωσή που έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Κομοτηνής κ. Γιάννης Λεβέντης αναφερόμενος στο θέμα της προσχολικής αγωγής. Ο κος Λεβέντης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Στον Δήμο Κομοτηνής δεν υπάρχουν οι αναγκαίες κτιριακές υποδομές για την υλοποίηση αυτού του στόχου, αν σκεφτεί κανείς ότι για τη λειτουργία του πρώτου νηπιαγωγείου νοικιάζεται διαμέρισμα και οι χώροι που χρησιμοποιούνται από αρκετά νηπιαγωγεία του Δήμου, είναι ήδη ανεπαρκείς.»

Υποψήφιος ξανά ο Ριτβάν Αμέτ
Την απόφαση του να διεκδικήσει στην επανεκλογή του ως δήμαρχος Αρριανών για δεύτερη θητεία ανακοίνωσε ο νυν δήμαρχος Ριτβάν Αμέτ, παραθέτοντας παράλληλα ονόματα υποψηφίων συμβούλων που πλαισιώνουν την παράταξή του «Δημοκρατική Δύναμη» Με μια ανοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους του Δήμου, γνωστοποιεί την εκ νέου συμμετοχή του συνδυασμού του στις εκλογές του Μαΐου. «Αυτή τη δύσκολη περίοδο, τη διαχειριστήκαμε με κατανόηση και αδιαμαρτύρητα, δίχως να προκαλούμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως να παράγουμε λύσεις και να αποκαθιστούμε τα άλυτα προβλήματα των δημοτών.» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αρριανών.

Οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα
Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην Καβείρων 12 το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο & το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ν. Ροδόπης. Το θέμα της ημερίδας είναι «120 δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα δάνεια – Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών». Ομιλητής θα είναι ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.
Ευρωκοινοβούλιο
Προβολή της Περιφέρειας
Με σκοπό την βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου διοργανώνει κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες μια εκδήλωση, στην οποία παρουσιάζει τον πολιτισμό και την γαστρονομία της χώρας, με φαγητά που μαγειρεύουν Έλληνες σεφ, με διεθνείς διακρίσεις. «Θέλω να αποκαταστήσω την εικόνα της χώρας» δήλωσε με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση, που έγινε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κι είχε ως τιμώμενη Περιφέρεια αυτήν της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δύο σεφ μαγείρεψαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τα προϊόντα της περιοχής κι όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Έλληνα Ευρωβουλευτή έμαθαν για τον τουρισμό της περιοχής.

Ευρώπη
Έναρξη υποβολής δηλώσεων συμμετοχής για Rapporteurs // 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων στην Κομοτηνή – 6 Απριλίου 2019

Μέχρι και τις 17 Μαρτίου θα διαρκέσει η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής για Rapporteurs στο πλαίσιο της 2ης Περιφερειακής Συνάντησης Νέων με τίτλο «Κάνουμε Refresh στην Ευρώπη: αμφισβητούμε, προτείνουμε, διαμορφώνουμε το μέλλον της». Η συνάντηση διοργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αντιπεριφέρεια
«THRAKI BIKE FESTIVAL» η 1η γιορτή ποδηλασίας από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης»
Το 1ο Φεστιβάλ Ποδηλάτου με τίτλο «THRAKI BIKE FESTIVAL» διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης , την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, στις 10:00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Η πρώτη γιορτή ποδηλασίας περιλαμβάνει, ευχάριστες ποδηλατικές διαδρομές εντός και εκτός πόλης παράλληλα με ενδιαφέρουσες θεματικές δράσεις για τα παιδιά. H συγκεκριμένη διοργάνωση προσανατολίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: -Στη συμμετοχή παιδιών ηλικίας από 2 έως 12 ετών και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου σε ευχάριστες ποδηλατικές διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο -Την παρακίνηση των ποδηλατιστών της Κομοτηνής να συμμετέχουν σε ποδηλατικές διοργανώσεις που αποσκοπούν στην εξοικείωση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και στις αθλητικές τους εξορμήσεις, – Στη διεξαγωγή της Ποδηλατικής διαδρομής αντοχής για τους αθλητές αλλά και για τους φανατικούς ποδηλάτες.

Παιδεία
Ο Στέφανος Ματθαίος θα μιλήσει στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας
Ο Στέφανος Ματθαίος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει αύριο Τετάρτη στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Θέμα της ομιλίας «Ο Βάρρων και η ιστορία του αρχαίου ελληνικού τονισμού: Θεωρητικές προσεγγίσεις σε επιστημολογικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 18:00 έως τις 20:00 και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς, προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ. και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Πρώτο το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Το 1o βραβείο στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες 2019 που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στις 28/2-1/3, κατέκτησε η μουσική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης. Τη φετινή χρονιά επέλεξαν να τιμήσουν το Νίκο Ξυλούρη παρουσιάζοντας 4 τραγούδια σε διασκευή και μουσική διδασκαλία του μουσικού Άγγελου Μουρβάτη, που ερμηνεύτηκαν στο παρελθόν από τον Αρχάγγελο της Κρήτης. Επίσης, το 1ο βραβείο στην κατηγορία “φωτογραφία” πήρε ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Γιάννης Τζούφας ενώ το 2ο βραβείο στην κατηγορία “ζωγραφική” κέρδισε η μαθήτριά Ειρήνη Πολυχρονίδου. Υπεύθυνες καθηγήτριες είναι η Εύη Μαυροπούλου και η Λαμπρινή Γλερίδου. Σε ανακοίνωσή του το 1ο ΓΕΛ εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους μαθητές και μαθήτριες της μουσικής ομάδας του σχολείου.

Πολιτισμός
«Το λιμάνι των χαμένων γυναικών»
Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Alma Libre» παρουσιάζουν το πρώτο βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» στο Ίδρυμα Ν. Παπανικολάου (Ν. Παπανικολάου 1, Κομοτηνή), το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 18:30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ειρήνη Αθανασοπούλου, οπτικός, Νόνα Αραμπατζόγλου, εκπαιδευτικός και Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Ελένη Τζιγερτζή και Νίκη Μαυρίδου. Αργεντίνικο τανγκό θα χορέψουν οι: Άρτεμη Τσολάκη – Γιάννης Μακίδης και Αλεξάνδρα Μπανιά και Παύλος Τοπαλίδης.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Συνεχίζεται ο κύκλος των εκδηλώσεων με τίτλο: «Ο κινηματογράφος των δημιουργών» σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Χου Χσιάο Χσιεν. Ο Χου Χσιάο-Χσιεν είναι με βεβαιότητα ένα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου αφηγηματικού κινηματογράφου. Οι ιστορίες του ελκύουν τον θεατή σε έναν κόσμο σκληρό και απογυμνωμένο, αλλά ζωντανό και αυθεντικό, κινηματογραφημένο με ειλικρίνεια, οξυδέρκεια και διαύγεια.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να προμηθεύσουν κρατούμενο στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής με ναρκωτικά

Συνελήφθησαν προχθές (8-3-2019) το πρωί, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο ημεδαποί, ηλικίας 67 και 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης έναν 33χρονο ημεδαπό, έγκλειστο στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής. Αναλυτικότερα, ο 67χρονος, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, επιχείρησε να προμηθεύσει τον 33χρονο κρατούμενο με ναρκωτικά, τα οποία είχε επιμελώς κρυμμένα σε ένδυμα, πλην όμως η πράξη του έγινε αντιληπτή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και συνελήφθη από ειδοποιηθέντες αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν κρυμμένες δύο (2) νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 4,4 γραμμαρίων και δύο (2) νάιλον συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 3,8 γραμμαρίων. Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο 33χρονος παρέλαβε ένα δέμα, που περιέχει το παραπάνω ένδυμα με τα ναρκωτικά, από τον 44χρονο, ο οποίος εντοπίσθηκε λίγο αργότερα και συνελήφθη. Σημειώνεται ότι σε βάρος του 44χρονου σχηματίστηκε επίσης δικογραφία για κλοπή, καθόσον διαπιστώθηκε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε αφαιρέσει από ανασφάλιστο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ένα μπουφάν, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής
Παιζω-πορία του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής
Δράση Παιζω-πορία διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, δράση που απευθύνεται σε μικρά παιδιά με τους γονείς τους την Κυριακή 17 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Παιζω-πορική ανάβαση στον Ίσμαρο Μαρώνειας, όπου βρίσκονται απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης. Σημείο αφετηρίας της διαδρομής η πλατεία της Μαρώνειας. Η διαδρομή είναι βαθμού δυσκολίας 1 (ενδείκνυται για αρχάριους) και οι ώρες πορείας είναι συνολικά 3.

Αθλητισμός
Budo Festival
Η μεγάλη γιορτή των πολεμικών τεχνών, Budo Festival, θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 19.00 στο κλειστό γήπεδο του 2ου Λυκείου Κομοτηνής, υπό την οργανωτική επιμέλεια του Συλλόγου Άπω Ανατολή. Πρόκειται για ένα υπερθέαμα με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα! Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις όλων των στυλ πολεμικών Τεχνών, σύγχρονο δυναμικό χορό, επίδειξη δύναμης ανθρώπων και βέβαια μία ολοκαίνουργια επίδειξη από την ομάδα MAKOTO που υπόσχεται ότι δεν έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο! Επίσης στις 17 Μαρτίου ημέρα Κυριακή από τις 9:00πμ το πρωί στον ίδιο χώρο, θα διεξαχθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα κυπέλλου Nunchaku!

23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΕΚΑΣΑΜΑΘ
Νίκες και χαμόγελα στην 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΕΚΑΣΑΜΑΘ με τον Αίαντα Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο να παίρνουν σημαντικές εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Χρυσούπολη και Ολυμπιάδα Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα ενώ η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής ηττήθηκε από τον Αρίωνα Ξάνθης.
ΑΕ Κομοτηνής – Αρίων Ξάνθης 64-72
ΑΟ Χρυσούπολης – Αίας Κομοτηνής 68-71
Ολυμπιάδα Αλεξανδρούπολης – Δημοκρίτειο Κομοτηνής 60-68

Νίκη για τους μαχητές
Την πρώτη νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Α2 σημείωσε ο Ηρόδικος, που επικράτησε με 59-44 τον Πανσερραϊκό στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α2 Βορρά της ΟΣΕΚΑ. Οι αθλητές του Κίμωνα Λεχούδη είχαν από το ξεκίνημα της αναμέτρησης τα ηνία στο σκορ, χαρίζοντας όμορφες φάσεις,αναγκάζοντας το κοινό να τους χειροκροτήσει. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου της πόλης μας και έδωσε δυναμικό παρόν στην αναμέτρηση.

Καιρός
Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μοιράσου το άρθρο: