Πολιτική
Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης για την 4η Νομική Σχολή
«Τηρώντας απόλυτα τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε προσωπικά ο Πρωθυπουργός την χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε με απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως στην απόσυρση της απόφασης για την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Ότι την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει ο ίδιος Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, αφού είχε ήδη ενημερωθεί τόσο από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Πολυχρονίδη όσο και από τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Όσον αφορά δε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί τιμωρίας του Ν. Αχαΐας, από την Νέα Δημοκρατία, είναι απολύτως άστοχη, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για καμία τιμωρία σε κανέναν Νομό, παρά μόνο για προφανή απόσυρση μιας αδικαιολόγητης και χωρίς κανένα ουσιαστικό αίτιο απόφασης που πάρθηκε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Η κ. Κεραμέως σε δήλωσή της αναφέρει ότι η ίδρυση τέταρτης Νομικής δεν εξυπηρετεί κανένα όφελος, δεδομένου του κορεσμού στο επάγγελμα των δικηγόρων.»

Περιφέρεια
Ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Αυτοψία σε περιοχές της Ροδόπης που επλήγησαν από τη σφοδρή βροχόπτωση, τη χαλαζόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη 10 Ιουλίου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Εκ μέρους της Περιφέρειας αποφασίσθηκαν οι εξής ενέργειες:
1. Να αιτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης την κήρυξη περιοχών των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Μύκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
2. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου μετά και από αιτήματα των Δημάρχων. Για αυτόν τον λόγο, μετά από επικοινωνία του κ. Μέτιου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του Υπουργείου θα προβεί σε επιτόπου οριοθέτηση των περιοχών τις αμέσως επόμενες μέρες.
3. Η ενεργοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας και των Δήμων και η άμεση έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.
4. Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών που υπέστη ο αγροτικός κόσμος, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει όλους τους γεωτεχνικούς της υπαλλήλους προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις ζημιών. Ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι περιοχές που υπέστησαν ζημίες της τάξης του 100% και τα στοιχεία αυτά θα διατεθούν στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, ο κ. Περιφερειάρχης θα αιτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον άμεσο προσδιορισμό της περιοχής των ζημιών και την κατάθεση στους πληγέντες της μεγαλύτερης δυνατής προκαταβολής της αποζημίωσης.

Κοντά στους κατοίκους της Κρωβύλης και των Ασκητών, ο Δημήτρης Χαρίτου

Κοντά στους κατοίκους της Κρωβύλης και των Ασκητών, δύο οικισμών που την Τετάρτη βρέθηκαν στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, της χωρίς προηγούμενο ισχυρής χαλαζόπτωσης, επέλεξε να βρεθεί το πρωί της Παρασκευής ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου. Ο κ. Χαρίτου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Κρωβύλης, Γιώργο Δημάδη, και με πολλούς κατοίκους των δύο οικισμών. Άκουσε με προσοχή τις περιγραφές της πρωτόγνωρης καταστροφής, που εξελίχθηκε σε λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι σε οροφές σπιτιών, πολλές εκ των οποίων είχαν πρόσφατα κατασκευαστεί, καθώς επίσης σε αποθηκευτικούς χώρους, σε αυτοκίνητα, σε μηχανήματα, σε ποιμνιοστάσια, σε ζωικό κεφάλαιο και σε καλλιέργειες.
Οι πληγέντες ξεκίνησαν ήδη να αποκαθιστούν τις ζημιές που υπέστησαν, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ η αγωνία τους ήταν έκδηλη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες της καταγραφής των ζημιών και, κατόπιν, της χορήγησης αποζημιώσεων.
Ο κ. Χαρίτου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες για τη δοκιμασία που πέρασαν αυτές τις δύσκολες στιγμές, δηλώνοντάς του ότι πρέπει να θεωρούν δεδομένη την αρωγή του προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε η πολιτεία το ταχύτερο δυνατόν να λάβει μέτρα ανακούφισης και να επουλώσει τις πληγές, από τα τραύματα που προκάλεσαν τα πρωτοφανή για την περιοχή καιρικά φαινόμενα.
Επισημαίνεται ότι ο Βουλευτής Ροδόπης πέρασε και από τα χωριά Διώνη, Στρύμνη, Βέννα, Πελαγία και Εργάνη, όπου ήταν εμφανής η ολική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες.

Για τους πληγέντες καπνοπαραγωγούς
Επιστολή προς τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ απέστειλε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης , ο κος Εσάτ Χουσεϊν με την οποία σημειώνουν ότι οι ζημιές αγγίζουν σε ποσοστό το 100% της παραγωγής καπνού. Με την επιστολή ζητείται να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών.

Ενταντικοποιούνται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ
Μετά την έγκριση διενέργειας δράσεων ακμαιοκτονίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ από το Υπουργείο Υγείας, εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες έδωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στον γενικό συντονιστή του προγράμματος καταπολέμησης κ. Λουκά Γεωργίου και στους κατά τόπους επιστημονικά υπεύθυνους, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του στην Κομοτηνή. Στη σύσκεψη υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των δράσεων καταπολέμησης, οι οποίες φέτος ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μία από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Επίσης, τονίστηκε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των ίδιων των πολιτών στην επιτυχία των δράσεων καταπολέμησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μέριμνά τους να απομακρύνουν στάσιμα νερά από τις ιδιοκτησίες τους ή να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ύπαρξη εστιών κουνουπιών στις περιοχές τους. Για αυτό, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξουν περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Εξετάστηκε τέλος η αναβάθμιση του προγράμματος καταπολέμησης τα επόμενα χρόνια, προκειμένου αυτό να είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στις απότομες και έντονες μεταβολές του καιρού.
Οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜΘ συνιστά στους πολίτες την εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας: Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. (Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει). Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια). Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές, και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Πρόγραμμα περισυλλογής και αποτέφρωσης νεκρών ζώων
Αρχισε και πάλι με ευθύνη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ στην Περιφέρεια, το πρόγραμμα περισυλλογής και αποτέφρωσης νεκρών ζώων καθώς και κατασχεθέντων προϊόντων ως εξής: 1. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι τις 04/07/2022 και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.500.000,00€ 2. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει καθοριστικά: i. στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος για τις Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες(ΜΣΕ)και στην βελτίωση του υγειονομικού καθεστώτος της χώρας ii. στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, της Υγείας των ζώων και του Περιβάλλοντος. 3. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
i. Περισυλλογή και διαχείριση πτωμάτων βοοειδών και αιγοπροβάτων(Α/Π) που βρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ii. Περισυλλογή και διαχείριση, πτωμάτων κάθε είδους και όλων των ηλικιών των ζώων που δεν έχουν ιδιοκτήτη και βρίσκονται νεκρά στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο, σε Δημόσιες ή και Δημοτικές εκτάσεις iii. Περισυλλογή και διαχείριση προϊόντων ή υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης που έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές και δεν έχει ανευρεθεί ο κάτοχος τους 4. Τρόπος υλοποίησης του προγράμματος :i. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν νεκρά βοοειδή ή αιγοπρόβατα επικοινωνούν με την υπεύθυνη εταιρεία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου ως εξής: • ΞΑΝΘΗ-ΡΟΔΟΠΗ: τηλ 2541600500(εσωτ. 5), υπεύθυνη εταιρεία, Α. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε, ii.

Επέτειοι
Εκδήλωση μνήμης για το πραξικόπημα στην Κύπρο
Εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου στις εννέα και μισή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στην παραλία των Αβδήρων. Παρόν θα είναι και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Βόρεια Ελλάδα Σπύρος Μιλτιάδης. Την εκκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης.

ΑμεΑ
Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2019.
Η ημερομηνία έναρξης για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων Δελτίων σε Άτομα με Αναπηρίες ορίζεται η 15η – 7 – 2019 και η ημερομηνία λήξης το τέλος του Οκτωβρίου. Η θεώρηση καθώς και η έκδοση θα γίνεται από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης.

Μητρόπολη
Την προσεχή Κυριακή 14 Ιουλίου στις 7μ.μ. θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό ΑγίουΕὐγενίου Ρωμανίας (Παραλία Πετρωτών) ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός της Εορτής του Αγίου Εὐγενίου Τραπεζουντίου μετ’ ἀρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, χοροστατούντος τουΣεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ΜαρωνείαςκαιΚομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

 

 

 

Πολιτισμός
Εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας»
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο. Σήμερα το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Θρυλορίου . Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και τη συμμετοχή ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Καλοκαιρινή εκδήλωση στην Ξάνθη
Ακόμη μια καλοκαιρινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γηροκομείο της καρδιάς μας στην Ξάνθη το Σάββατο 20 Ιουλίου στις οκτώ και μισή το βράδυ στον αύλειο χώρο του ιδρύματος.Μια λαϊκή βραδιά από την εθελοντική ομάδα « ορχήστρα παλαιών ασμάτων»

Μοιράσου το άρθρο: